Όπως γνωρίζουν όλοι όσοι λίγο έως πολύ ασχολούνται με τα των αγορών, η ψυχολογία παίζει καθοριστικό ρόλο στη θετική ή την αρνητική πορεία τους.

Σε αυτό συμβάλλουν βέβαια και οι απόψεις επώνυμων οργανισμών, φορέων και προσώπων, που έχουν ρόλο στα των αγορών και διαμορφώνουν το εκάστοτε κλίμα-τροφή απαραίτητη για κάθε επενδυτή.

Βγήκε, λοιπόν, η Morgan Stanley και ούτε λίγο ούτε πολύ ανέφερε αυτό που δεν παραδέχονται οι κεντρικές τράπεζες, ότι δηλαδή «είμαστε μεταξύ τραπεζικής κρίσης και ύφεσης»!

Αλλά και ο William Albert Ackman, ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος επενδυτής και διαχειριστής hedge funds, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Pershing Square Capital Management, μιας εταιρείας διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων κινδύνου, τι είπε;

Ότι η ενίσχυση των καταθέσεων της First Republic από άλλες μεγάλες τράπεζες ενισχύει τη μετάδοση της κρίσης!

Είναι πολύ πιθανό, λοιπόν, να υπάρξουν και νέες κινήσεις, νέα μέτρα από τις αρμόδιες αρχές, τόσο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όσο και στην Ευρώπη, παρά τα καθησυχαστικά λόγια.

Άλλωστε, όσα έχουν ληφθεί μέχρι και την Παρασκευή, δεν απέδωσαν ακριβώς τα αναμενόμενα.

Η μεν Credit Suisse έκλεισε με πτώση 8% παρά τη στήριξη της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας και την τεράστια βουτιά που είχε καταγράψει το προηγούμενο διάστημα.

Η δε First Republic έχασε 33% της αξίας της, ΜΕΤΑ την παροχή «σωσίβιου» εκατομμυρίων, για τη ρευστότητα της.

Για αυτό το λόγο χρειάζεται μεγάλη προσοχή και κινήσεις με μέτρο και στο ελληνικό χρηματιστήριο και όχι θνησιγενείς εντυπωσιασμοί.

Διαβάστε περισσότερα