Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανακοίνωσε σήμερα (24/11) ότι θα μεταβεί στο Πεκίνο την 1η Δεκεμβρίου, για συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ. «Θα συζητήσουμε τις παγκόσμιες προκλήσεις, καθώς και θέματα κοινού ενδιαφέροντος», υπογράμμισε σε δημοσίευση.
I will be travelling to Beijing to meet with Chinese President Xi Jinping.
We will discuss global challenges as well as subjects of common interest.https://t.co/uVIOE94NhK
— Charles Michel (@CharlesMichel) November 24, 2022
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί, ενώ οι Ευρωπαίοι ακόμη αναζητούν μία κοινή γραμμή έναντι της ασιατικής χώρας, προσπαθώντας να ισορροπήσουν μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου αλλά και των ευρωπαϊκών κρατών που έχουν αποκλίνουσες ατζέντες, στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν την Κίνα.
Ο Σαρλ Μισέλ καλείται να κάνει έναν συγκερασμό θέσεων, εκκινώντας από τη Γερμανία, η οποία έχει σημαντικά οικονομικά συμφέροντα στην Κίνα και φθάνοντας μέχρι τη Λιθουανία, που προκάλεσε την οργή του Πεκίνου, αποκτώντας επισήμως σχέσεις με την Ταϊβάν, την οποία η Κίνα θεωρεί αναπόσπαστο τμήμα της επικράτειάς της.
«Στο πλαίσιο ενός τεταμένου γεωπολιτικού και οικονομικού περιβάλλοντος, η επίσκεψη αποτελεί μία πρόσφορη ευκαιρία για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κίνα να προχωρήσουν σε διάλογο», τόνισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μέσω ανακοίνωσης.
Τη 12η Νοεμβρίου, ο Σαρλ Μισέλ είχε καλέσει το Πεκίνο να πείσει τη Ρωσία, όσον αφορά την αλλαγή στάσης, απέναντι στην Ουκρανία. «Ενθαρρύνουμε τις κινεζικές αρχές να χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα μέσα, προκειμένου η Ρωσία να σεβασθεί τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα και την κυριαρχία της Ουκρανίας», είχε επισημάνει ο Βέλγος πολιτικός, μιλώντας στο AFP.
Μέσα στον Νοέμβριο, η μετάδοση ομιλίας του Σαρλ Μισέλ που είχε προγραμματισθεί κατά τα εγκαίνια εμπορικής έκθεσης στη Σανγκάη, ματαιώθηκε από τις κινεζικές αρχές, που ήθελαν να τη λογοκρίνουν εν μέρει, σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες. Διπλωμάτης είχε ισχυρισθεί ότι οι ήθελαν να λογοκρίνουν στην ομιλία, όλες τις αναφορές στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτηρίζει την Κίνα ως «εταίρο, οικονομικό ανταγωνιστή και συστημικό αντίπαλο», σύμφωνα με διατύπωση που υιοθετήθηκε το 2019.
Οι εμπορικές σχέσεις παραμένουν ισχυρές, ιδιαίτερα για τη Γερμανία. Ο Όλαφ Σολτς ήταν ο πρώτος ηγέτης της G7, ο οποίος επισκέφθηκε την Κίνα μετά την πανδημία του κορωνοϊού, στα τέλη Οκτωβρίου.
Διαβάστε ακόμη:
- Twitter διά χειρός Ίλον Μασκ: Πρόσω ολοταχώς για «μετωπική» με την Apple
- Στο στόχαστρο των Αρχών φεσσαδόροι σοβαροφανείς επιχειρηματίες που «έφαγαν» τα δάνεια
- Εξελίξεις στη Μεσόγειο: Η Τουρκία βγάζει το γεωτρύπανο «Αμπουντοχαμίντ Χαν»
- Μεταξύ 65 και 70 δολαρίων ανά βαρέλι το πλαφόν της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ρωσικό πετρέλαιο