Ο κ. Σολτς εξέφρασε τη στήριξή του σε μία διζωνική, δικοινοτική λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, μετά τη σημερινή (23/11) συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη. Μάλιστα, διαβεβαίωσε την πρόθεση του Βερολίνου για στήριξη ενδεχόμενης επανέναρξης των συνομιλιών με σκοπό την επίλυση του ζητήματος, υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ο Καγκελάριος της Γερμανίας αναφέρθηκε, ακόμη, στη σημασία των σχέσεων καλής γειτονίας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου «υπάρχουν καλές ευκαιρίες περιφερειακής συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας».

«Έχω την εντύπωση ότι η Κύπρος είναι πρόθυμη να συμβάλλει σε αυτήν την κατεύθυνση και ελπίζουμε το ίδιο να πράξουν και οι άλλες χώρες», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι η σχέση της Κύπρου με την Τουρκία είναι σημαντική, ενώ, τα προβλήματα πρέπει να επιλύονται με διάλογο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Ο Νίκος Αναστασιάδης σημείωσε ότι η Κύπρος μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην εξεύρεση εναλλακτικών πηγών και διαδρομών για την ενέργεια, ενώ, με το βλέμμα τόσο στη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας όσο και την κατοχή εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία –μία χώρα που επιδιώκει να καταστεί μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας–, ανέδειξε τη σημασία του σεβασμού στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των κρατών, των δεσμών καλής γειτονίας και της επίλυσης των διαφορών στη βάση της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, αποσαφήνισε ότι «δεν υπάρχει πιθανότητα λύσης στη βάση όσων αξιώνει η Τουρκία αδικαιολόγητα και ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο» για λύση δύο κρατών και κάλεσε την Άγκυρα να αλλάξει στάση, καθώς η παρατεταμένη ένταση θα οξύνει και τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Με την εμμονή σε λύση που δεν εδράζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, το μόνο που θα πετύχει η Τουρκία είναι ο αυτοαποκλεισμός της», προσέθεσε.

Διαβάστε ακόμη: