Ορθάνοικτος είναι πλέον ο δρόμος για την συγχώνευσης της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα και την δημιουργία του 5ο τραπεζικού πυλώνα, καθώς έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης αλλά και προσωπικά του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα με την Eurostat, ο Ηρακλής 3 είναι πλέον γεγονός.

Υπενθυμίζεται ότι παρά την νομοθετημένη πρόθεση της κυβέρνησης για την συνέχιση του προγράμματος Ηρακλή, υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις στην εφαρμογή του, λόγω της άρνησης της Eurostat να εγγραφούν οι τιτλοποιήσεις στο δημόσιο χρέος.

Ωστόσο η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και η συστηματική «παρασκηνιακή» δουλειά του Γιάννη Στουρνάρα στα κέντρα λήψης των ευρωπαϊκών τραπεζικών αποφάσεων, έκαμψαν τις επιφυλάξεις της Eurostat και πλέον ο Ηρακλής 3 δέχεται τις πρώτες τιτλοποιήσεις.

Υψηλόβαθμη τραπεζική πηγή χαρακτηρίζει στο “R” «κομβική την συμβολή του νέου προγράμματος «Ηρακλής ΙΙΙ» για την περαιτέρω εξυγίανση των τραπεζών και την βελτίωση των κεφαλαίων τους», καθώς όπως επισημαίνει «θα οδηγήσει τις συστημικές τράπεζες να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια κάτω από το επίπεδο συναγερμού 3% με στόχο τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 2% και τις μη συστημικές τράπεζες να τιτλοποιήσουν επίσης και να δημιουργήσουν ένα νέο ισχυρό τραπεζικό πόλο».

Ελένη Βρεττού (Attica Bank): Οι στόχοι για επιστροφή στην κερδοφορία και το χρονοδιάγραμμα του deal με την Παγκρήτια

Στην τελική ευθεία η συγχώνευση Attica Bank – Παγκρήτιας

Το πρώτο βήμα για την συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα και για το οποίο εργάζονται ήδη εντατικά τα επιτελεία των δύο τραπεζών – είναι η ένταξη των χαρτοφυλακίων NPEs στον “Ηρακλή ΙΙΙ”.

Όπως έχει δηλώσει η CEO της Attica Ελένη Βρεττού, στόχος είναι η ριζική εξυγίανση του δανειακού χαρτοφυλακίου και μείωση του δείκτη NPE σε μονοψήφιο νούμερο από άνω του 60% όπου βρίσκεται σήμερα.

Για να αποφασιστεί, ωστόσο, το ακριβές ύψος των δανείων που θα τιτλοποιηθούν σύμφωνα με τα “ακριβά” standards του Ηρακλή, θα πρέπει πρώτα να αξιολογηθεί η ποιότητά τους αλλά και το κόστος της ένταξής τους.

Η Παγκρήτια έχει κάνει λόγο για τιτλοποίηση ύψους 300 εκατ. ευρώ, ενώ η Attica Bank έχει υπόλοιπο NPEs ύψους 2,3 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό ολοκληρώθηκε μέσα στην εβδομάδα η μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου δανείων Omega από την εταιρεία ειδικού σκοπού «Artemis Securitization S.A.» στην Attica Bank.

Τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου ανέλαβαν οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις Cepal Hellas και doValue Greece. Το συνολικό ύψος του χαρτοφυλακίου ανέρχεται στο 1,2 δισ ευρώ.

Οι υπηρεσίες της τράπεζα θα προχωρήσουν στις απαιτούμενες εκ του νόμου ενημερώσεις των πελατών της εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών.

Το επόμενο βήμα για την επικείμενη συγχώνευση είναι η κατάρτιση και υποβολή στην Τράπεζα της Ελλάδος του business plan για τη νέα, ενοποιημένη τράπεζα, αφού πρώτα ολοκληρωθεί το διπλό due diligence των βασικών μετόχων στις δύο τράπεζες, κάτι που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου.

Η Παγκρήτια, οι ιδιότυπες συμφωνίες των τοποτηρητών του Μ. Σάλλα με συνεταιριστική Χανίων - κόκκινα δάνεια και η σκληρή στάση Εξάρχου - Μπάκου- Καϋμενάκη που δεν θα διστάσουν να πουν bye, bye!

Οι πρώτες εντάξεις

Ήδη και με βάση και τα πακέτα των τραπεζών που είναι ήδη έτοιμα, εντάσσεται στον Ηρακλή 3 το πρόγραμμα της ΕΤΕ με ονομασία Frontier II, ύψους 1 δις. ευρώ, καθώς είναι έτοιμο από καιρό και δεν κατάφερε να ενταχθεί στο προηγούμενο πρόγραμμα.

Το πράσινο φως έχει πάρει και το πακέτο Sunrise III της Τράπεζας Πειραιώς, το οποίο είναι μικρότερο της τάξης περίπου των 500 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι ο δείκτης NPE της ETE ήταν 3,6% στο εννεάμηνο του 2023 συνολικά 1 δισ. ευρώ με κάλυψη 93,1% και έχει τεθεί συντηρητικός στόχος να υποχωρήσει στο 3% την ερχόμενη διετία, αν και υπολογίζεται ότι θα επιτευχθεί συντομότερα.

Αυτό καθώς η ΕΤΕ μετέχει επίσης, όπως και όλες οι συστημικές τράπεζες, στο πακέτο SOLAR συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων, για το οποίο έχει ήδη υπογραφεί δεσμευτική συμφωνία με τη Waterwheel Capital, η οποία εξαγόρασε το 5% των ομολογιών μεσαίας και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας.

Η ΕΤΕ επίσης έχει ακόμα ένα μικρότερο πακέτο το Frontier IIΙ, που προγραμματίζει να διαθέσει αργότερα εντός του 2024, που θα είναι χρονιά επαναφοράς των ισολογισμών σε ευρωπαϊκά επίπεδα.

Στο μεταξύ και η Τράπεζα Πειραιώς έλαβε έγκριση για το πακέτο Sunrise III, στο πλαίσιο της προετοιμασία για τη διάθεση των μετοχών της.

Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει περίπου 37 χιλιάδες δάνεια ιδιωτών και επιχειρήσεων συνολικής λογιστικής αξίας προ προβλέψεων 0,5 δισ. ευρώ (σ.σ. στοιχεία 31/12/2021).

Η Τράπεζα Πειραιώς στο εννεάμηνο είχε μειώσει το δείκτη NPE στο 5,5% με 2 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια και κάλυψή τους κατά 57%, ενώ με μια σειρά κινήσεις το σύνολο έχει υποχωρήσει στο τέλος του έτους στο 1,3 δις. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: