Ο δημιουργός του προηγμένου chatbot ChatGPT κάλεσε τους νομοθέτες των ΗΠΑ να ρυθμίσουν την τεχνητή νοημοσύνη (AI).

Ο Sam Altman, ο Διευθύνων Σύμβουλος της OpenAI, της εταιρείας πίσω από το ChatGPT, κατέθεσε ενώπιον μιας επιτροπής της Γερουσίας των ΗΠΑ την Τρίτη σχετικά με τις δυνατότητες – και τις παγίδες – της νέας τεχνολογίας.

Μέσα σε λίγους μήνες, αρκετά μοντέλα AI έχουν εισέλθει στην αγορά. Ο κ. Altman είπε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μια νέα υπηρεσία για την αδειοδότηση εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης.

Το ChatGPT και άλλα παρόμοια προγράμματα μπορούν να δημιουργήσουν ανθρώπινες απαντήσεις σε ερωτήσεις – αλλά μπορεί επίσης να είναι εξαιρετικά ανακριβείς.

Ο κ. Altman, 38 ετών, έχει γίνει εκπρόσωπος του είδους της αναπτυσσόμενης βιομηχανίας. Δεν απέφυγε να αντιμετωπίσει τα ηθικά ερωτήματα που εγείρει η τεχνητή νοημοσύνη και έχει πιέσει για περισσότερη ρύθμιση.

Είπε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να είναι τόσο σημαντική ανακάλυψη όσο και «το τυπογραφείο», αλλά αναγνώρισε τους πιθανούς κινδύνους της.

Παραδέχτηκε επίσης τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει η τεχνητή νοημοσύνη στην οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας η τεχνολογία AI να αντικαταστήσει ορισμένες θέσεις εργασίας, οδηγώντας σε απολύσεις σε ορισμένους τομείς.

Θα υπάρξει αντίκτυπος στις θέσεις εργασίας. Προσπαθούμε να είμαστε πολύ σαφείς σχετικά με αυτό“, είπε.

Ωστόσο, ορισμένοι γερουσιαστές υποστήριξαν ότι χρειάζονται νέοι νόμοι για να διευκολυνθεί η δυνατότητα μήνυσης του OpenAI.

Ο Altman, ανησυχεί για τον πιθανό αντίκτυπο στη δημοκρατία 

Ο κ. Altman είπε στους νομοθέτες ότι ανησυχεί για τον πιθανό αντίκτυπο στη δημοκρατία και πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αποστολή στοχευμένης παραπληροφόρησης κατά τη διάρκεια των εκλογών.

Έδωσε πολλές προτάσεις για το πώς μια νέα υπηρεσία στις ΗΠΑ θα μπορούσε να ρυθμίσει τον κλάδο – συμπεριλαμβανομένης της χορήγησης και αφαίρεσης αδειών για εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης.

Είπε επίσης ότι εταιρείες όπως το OpenAI θα πρέπει να ελέγχονται ανεξάρτητα.

Διαβάστε περισσότερα