«Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να καταλάβουν ότι τα Δυτικά Βαλκάνια έχουν δύο οδούς· είτε να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε να παραμείνουν μία “μαύρη τρύπα” με πολλά προβλήματα», υπογράμμισε ο κ. Αμπάζοβιτς.
«Αν δούμε όσα εκτυλίσσονται σήμερα στην Ουκρανία, ας αναλογισθούμε τι συνέβαινε πριν από είκοσι, τριάντα έτη στα Δυτικά Βαλκάνια. Δεν είναι απίθανο, αν δε γίνουμε δεκτοί στην Ένωση, να έχουμε αντίστοιχα προβλήματα και στο μέλλον», ανέφερε αρχικά ο Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου και συμπλήρωσε:
«Το Μαυροβούνιο είναι από τις πρώτες χώρες που επιθυμεί την ένταξή του. Με τους Πρωθυπουργούς των άλλων κρατών της περιοχής, υποστηρίξαμε την Ουκρανία· δεν κάναμε κάποια σύγκριση με τα Δυτικά Βαλκάνια, παρ’ ότι οι χώρες μας, στην τελευταία ευρωπαϊκή Σύνοδο, δεν έλαβαν αυτό το οποίο άξιζαν.
Ο μοναδικός τρόπος ενάντια στην επιρροή της Ρωσίας, ή άλλης υπερδύναμης στην περιοχή μας, είναι η αύξηση της ευρωπαϊκής. Γνωρίζετε ότι έχουμε ιστορικούς δεσμούς με τη Ρωσία, ωστόσο, ακολουθούμε την εξωτερική πολιτική της Ένωσης».
«Η χώρα μας είναι εξαιρετικά αυστηρή με τις κυρώσεις· για εμάς, δεν υπάρχει συμβιβασμός σε επίπεδο αρχών. Διότι, πρέπει να γνωρίζουμε ποιος είναι ο στόχος μας, να αποτελέσουμε κομμάτι της Δύσης και να κατέχουμε το καθεστώς πλήρους μέλους.
Κάνουμε ό,τι μπορούμε, για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία. Τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να καταλάβουν η διαδικασία διεύρυνσης πρέπει να ζωντανέψει ξανά. Αλλιώς, η ιδέα της μεγάλης Ευρώπης και της αλληλεγγύης, θα καταβαραθρωθεί».
Ο κ. Αμπράζοβιτς υπογράμμισε ότι η ενσωμάτωση της περιοχής στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα θα αποτελέσει μία άκρως επικερδή συνθήκη, τόσο για τα Δυτικά Βαλκάνια, όσο και για την Ένωση.
«Ως Μαυροβούνιο, έχουμε συμφέρον να είμαστε πλήρες μέλος και το επιθυμούμε αυτό και για όλους τους γείτονές μας. Πράττουμε ό,τι πρέπει και κάποιος πρέπει να το αναγνωρίσει, να αρχίσουμε τα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων».
Ο Ντριτάν Αμπάζοβιτς σημείωσε ότι πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους πως «οι εθνικισμοί στα Δυτικά Βαλκάνια συνδέονται με τη διαφθορά», η οποία επωφελείται από το υπάρχον στάτους κβο και χρησιμοποιεί τους «αδύναμους κρατικούς θεσμούς» για να αναπαράγεται.
«Παρουσιαζόμαστε έτοιμοι ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα. Απλώς, ζητούμε αξιοκρατική προσέγγιση και αναγνώριση των προσπαθειών μας».