To αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών σε όλη την Ευρώπη θα σταθμίσουν από σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε την αντίδραση που θα έχουν χρηματιστηριακοί δείκτες ειδικά σε χώρες όπως η Γαλλία όπου το αποτέλεσμα της κάλπης έφερε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις με την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών από τον πρόεδρο Μακρόν.

Πρόκειται για μια κίνηση αυξημένου πολιτικού ρίσκου από την πλευρά του Γάλλου προέδρου, που βεβαίως σηματοδοτεί και το πόσο καταλυτικά επέδρασαν τα χθεσινά αποτελέσματα των ευρωεκλογών σε κάποιες χώρες.

Την ίδια ώρα, την παραίτησή του ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρόο μετά την ήττα στις ευρωεκλογές, ενώ ντόμινο εξελίξεων φαίνεται πως καταγράφεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου οι ζυμώσεις θα ενταθούν στο εξής.

Οι ευρωπαϊκές αγορές που πολύ πρόσφατα βρέθηκαν σε ιστορικά υψηλά θα ζυγίσουν τις εξελίξεις και κυρίως την τεράστια άνοδο της αντισυστημικής – αντιευρωπαϊκής ψήφου, όπως αυτή αντανακλάται είτε από τα ακροδεξιά κόμματα είτε από άλλους ακραίους σχηματισμούς, ενώ την ίδια ώρα καταποντίστηκαν οι… επίσημοι και κυρίαρχοι εκφραστές της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα αντιδράσουν κορυφαίοι δείκτες όπως o DAX της Φρανκφούρτης και ο CAC 40 του Παρισιού ύστερα από τον καταποντισμό των κυβερνητικών σχηματισμών των κ.κ. Σολτς και Μακρόν σε Γερμανία και Γαλλία αντίστοιχα, που έφεραν σημαντικές εξελίξεις όπως προαναφέρθηκε.

Η σημαντική άνοδος της ακροδεξιάς γενικά και ευρύτερα των αντισυστημικών – αντιευρωπαϊκών δυνάμεων, δεν αποκλείεται να ερμηνευτεί ως άμεση πίεση για αλλαγή πολιτικών σε μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων που άπτονται του μεταναστευτικού, αλλά και συγκεκριμένων οικονομικών πολιτικών και αυτό θα έχει ενδιαφέρον θα δούμε τι αντανάκλαση μπορεί να έχει στα χρηματιστήρια και τις μετοχές, ελάχιστες ημέρες μετά την πρώτη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ ύστερα από μια πενταετία.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον θα κινηθεί και το ελληνικό χρηματιστήριο που θα σταθμίσει με τη σειρά του το αποτέλεσμα των χθεσινών ευρωεκλογών, όπου καταγράφηκε σημαντική μείωση της αποδοχής της κυβερνώσας παράταξης, χωρίς βεβαίως να υπάρχει κάποιο κόμμα που να πλησιάζει σε ποσοστά ή αποδοχή.

Μολονότι συγκριτικά με άλλες κυβερνήσεις της Ευρώπης που ανήκουν στο ευρύτερο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα η Νέα Δημοκρατία πήρε καλύτερα ποσοστά, εντούτοις είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι στο εξής θα λειτουργεί σε καθεστώς πίεσης, ενώ θα υπάρξει πίεση για περισσότερα φιλολαϊκά μέτρα και πολιτικές που θα μπορούσαν να ελκύσουν εκ νέου τους ψηφοφόρους της κεντροδεξιάς, οι οποίοι απομακρύνθηκαν.

Η Ν.Δ., πλήρωσε μια σειρά λανθασμένων χειρισμών που ξεκίνησαν από την κακής έμπνευσης ολοσχερή αλλαγή του προηγούμενου – επιτυχημένου – κυβερνητικού σχήματος μετά τις εκλογές του 2023. Η πλήρης αποδόμηση του προηγούμενου κυβερνητικού σχήματος είναι η γενεσιουργός αιτία για το κάκιστο «φεγγάρι» που βρίσκεται εξ αρχής της δεύτερης τετραετίας η κυβέρνηση.

Από εκεί και πέρα, μια σειρά αρνητικών παραγόντων όπως η ακρίβεια και η ανοχή στα διάφορα καρτέλ που «λυμαίνονται» σημαντικά τμήματα ολόκληρων εγχώριων κλάδων σε κατανάλωση, τρόφιμα και αναλώσιμα, η εμμονή στο νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια, οι λανθασμένοι χειρισμοί μετά το δυστύχημα των Τεμπών και οι αλαζονικές συμπεριφορές, απομάκρυναν σημαντικά τμήματα παραδοσιακών ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας.

Μένει να δούμε πόσο απόθεμα αποφασιστικότητας για «τρέξιμο» μεταρρυθμίσεων – που ίσως δεν θα είναι δημοφιλείς – έχει ακόμη η κυβέρνηση, ενώ το θετικό βεβαίως είναι πως σε μεγάλη εικόνα, η δημοσιονομική πολιτική δεν αλλάζει, καθώς υπάρχει η δέσμευση για ετήσια πλεονάσματα 2%, οπότε δύσκολο να υπάρξουν παρεκκλίσεις. Παράλληλα εύλογα θα ξεκινήσουν και τα πρώτα σενάρια ανασχηματισμού και πιθανών διορθωτικών κινήσεων από την πλευρά του πρωθυπουργού.

Διαβάστε ακόμη