Σήμερα (18/10), η Μόσχα αρνήθηκε ότι οι δυνάμεις του χρησιμοποίησαν ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να επιτεθούν στην Ουκρανία. Ουκρανοί ηγέτες έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί ιρανικά ντρόουν, ήτοι καμικάζι Shahed–136, που εκρήγνυνται κατά την πρόσκρουση, σε επιθέσεις στο Κίεβο.

Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απεικονίζουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη με πτερύγια σε σχήμα «Δ», παρόμοια με το ιρανικό μοντέλο, να χρησιμοποιούνται σε χθεσινή επίθεση (17/10) στην ουκρανική πρωτεύουσα πόλη.

«Το Κρεμλίνο δε διαθέτει οιαδήποτε πληροφόρηση αναφορικά με χρήση τους. Χρησιμοποιείται ρωσικός εξοπλισμός με ρωσική ονοματολογία. Κάθε συμπληρωματική ερώτηση, μπορεί να απευθυνθεί στο Υπουργείο Άμυνας», ισχυρίσθηκε ο κ. Πεσκόφ.

Το Ιράν αρνείται ότι παρέχει μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία και τα συντρίμμια από τουλάχιστον ένα ντρόουν έδειξαν πως έφερε τη ρωσική ονομασία «Γεράνι 2».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκτίμησε πως τα ντρόουν της επίθεσης στο Κίεβο σε πρωινή ώρα αιχμής, είναι ιρανικά. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν – Πιέρ, κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι προέβη σε ψέματα, όταν υποστήριξε πως η Ρωσία δε χρησιμοποιεί ιρανικά ντρόουν στην Ουκρανία.

Ηγέτες από όλη την Ευρώπη έχουν αναφέρει πως κάτι τέτοιο θα αποτελούσε «σοβαρή κλιμάκωση στη σύγκρουση και θα πρέπει να οδηγήσει σε επιβολή νέων κυρώσεων, εις βάρος του Ιράν».

«Τα προσαρτημένα εδάφη τελούν υπό την προστασία πυρηνικών όπλων»

«Οι τέσσερις περιφέρειες της Ουκρανίας υπόκεινται στην προστασία που παρέχει το ρωσικό πυρηνικό οπλοστάσιο. Αυτές οι περιοχές αποτελούν αναπόσπαστα τμήματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας και προστατεύονται όλες.

Η ασφάλειά τους προβλέπεται στο ίδιο επίπεδο με το υπόλοιπο του εδάφους της Ρωσίας», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ενόσω ΝΑΤΟ και Ρωσία αναμένεται να διεξαγάγουν στρατιωτικά γυμνάσια σύντομα, προκειμένου να δοκιμάσουν την ετοιμότητα των δυνάμεων στη χρήση πυρηνικών όπλων.

Η επιστράτευση δεν έχει ολοκληρωθεί «προς το παρόν»

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ σημείωσε πως «προς το παρόν, δεν υπάρχει ακόμη προεδρικό διάταγμα» που να «βάζει» τέλος στην επιστράτευση. «Το Υπουργείο Άμυνας είχε ορίσει ποσοστώσεις για κάθε περιοχή. Ορισμένες αναφέρουν πως έχουν ολοκληρώσει αυτή τη διαδικασία», ολοκλήρωσε, υποσχόμενος ότι ο αριθμός των εφέδρων που θα καλεστούν για να πολεμήσουν, δε θα υπερβεί τους 300.000.

Διαβάστε ακόμη: