«Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναστείλει πλήρως τη συμφωνία διευκόλυνσης θεωρήσεων εισόδου με τη Ρωσία είναι γελοία», σχολίασε σήμερα (01/09) το Κρεμλίνο.

Ο κ. Πεσκόφ συμπλήρωσε ότι τώρα, η Μόσχα εξετάζει τρόπους να απαντήσει.

«Αυτό είναι κακό για τους Ρώσους, διότι θα χρειάζεται περισσότερος χρόνος και θα είναι δυσκολότερο να εκδίδουν βίζα. Πρόκειται για μία ακόμη γελοία απόφαση, σε μία συνεχιζόμενη σειρά παραλογισμών», επεσήμανε.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα απαντήσει λαμβάνοντας αντίστοιχα μέτρα, εξηγώντας ότι η απόφαση της Ένωσης θα «κάνει την κατάσταση πιο δύσκολη και για τους Ευρωπαίους» και ότι η Μόσχα θα απαντήσει με τρόπο «που εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντά της».

Ζ. Μπορέλ: «Δυσκολότερη και ακριβότερη η είσοδος Ρώσων πολιτών σε κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν χθες (31/08) να αναστείλουν πλήρως μία συμφωνία διευκόλυνσης θεωρήσεων εισόδου με τη Ρωσία, καθιστώντας δυσκολότερη και ακριβότερη την είσοδο Ρώσων πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση του Ύπατου Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική.

«Συμφωνήσαμε για την πλήρη αναστολή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ρωσίας για τη διευκόλυνση των θεωρήσεων εισόδου», τόνισε ο Ζοζέπ Μπορέλ, σε συνέντευξη Τύπου κατά το τέλος της διήμερης συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών, στην Πράγα.

«Θα μειώσει σημαντικά τον αριθμό των νέων θεωρήσεων εισόδου που εκδίδονται από τις χώρες – μέλη της Ένωσης. Θα είναι πιο δύσκολο, θα παίρνει περισσότερο χρόνο», γνωστοποίησε.

Διπλωμάτες δήλωσαν πως οι Υπουργοί δε μπόρεσαν να συμφωνήσουν αμέσως για μία καθολική απαγόρευση των ταξιδιωτικών θεωρήσεων εισόδου για τους Ρώσους πολίτες, καθώς οι χώρες – μέλη είχαν «διχασθεί» σε αυτό το θέμα.

Ο κ. Μπορέλ ανέφερε πως έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση των συνοριακών διελεύσεων από τη Ρωσία προς τις γειτονικές χώρες, από τα μέσα Ιουλίου.

«Έχει μετατραπεί σε κίνδυνο για την ασφάλεια εκείνων των γειτονικών χωρών. Επιπλέον, είδαμε πολλούς Ρώσους να ταξιδεύουν με άνεση και να ψωνίζουν σαν να μην μαίνεται πόλεμος στην Ουκρανία», υπογράμμισε.

«Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Ρώσοι πολίτες εισήλθαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω των χερσαίων συνόρων, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι περισσότεροι μέσω Φινλανδίας και Εσθονίας», βάσει πληροφοριών της υπηρεσίας φύλαξης των συνόρων, Frontex.

Αναφορικά με ενδεχόμενη παραχώρηση προς τις ανατολικές χώρες μέλη της Ένωσης που είχαν ζητήσει αυστηρότερα μέτρα, ο κ. Μπορέλ σημείωσε πως «οι γειτονικές –προς τη Ρωσία– χώρες, μπορούν να λάβουν μέτρα σε εθνικό επίπεδο, με σκοπό να περιορίσουν την είσοδο σε κράτη της Ένωσης».

Διαβάστε ακόμη:

Προχωρημένες διαπραγματεύσεις Ιβάν Σαββίδη με Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία για να πουλήσει το Open!

Νεκρός ο πρόεδρος της ρωσικής Lukoil – Έπεσε από τον 6ο όροφο νοσοκομείου της Μόσχας

Άγριο ξύλο σε live του Snik στην Κατερίνη – Το κλαμπ μετατράπηκε σε ρινγκ με μπουνιές και αίματα