Η Ουκρανία καταφέρνει να παράγει την απαιτούμενη ενέργεια, παρά τις σοβαρές καταστροφές από τις ρωσικές επιθέσεις στο ενεργειακό δίκτυο της χώρας, σύμφωνα με σημερινή (03/03) τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, Ντενίς Σμιχάλ.
Ο κ. Σμιχάλ τόνισε ότι το ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας σε ποσοστό 40% – 50% έχει υποστεί ζημιές από τις επιθέσεις πυραύλων που έγιναν κατά «κύματα» και τους βομβαρδισμούς με μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά τη διάρκεια του χειμώνα. «Αν και εκατομμύρια άνθρωποι είχαν μείνει χωρίς ηλεκτροδότηση, η Ουκρανία –σε σύντομο διάστημα–αποκατέστησε τις σοβαρές βλάβες με τη βοήθεια εξοπλισμού που παρασχέθηκε από τους συμμάχους», σημείωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Η Ουκρανία είναι –προς το παρόν– εφοδιασμένη με ενέργεια που εξασφαλίζεται από γεννήτριες και τις δυνατότητες του δικτύου. Το επόμενο στάδιο είναι να διασφαλίσουμε τις υποδομές του δικτύου για την νέα θερμαντική περίοδο». Τα μέτρα θα περιλαμβάνουν την κατασκευή υπόγειων καταφυγίων με σκυρόδεμα ώστε να προστατευθούν οι υποδομές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και τα δίκτυα διανομής από ενδεχόμενες νέες επιθέσεις», υποστήριξε.
Από τον Οκτώβριο, η Ρωσία πραγματοποιούσε επιθέσεις σε ενεργειακά δίκτυα και υποσταθμούς κατά μήκος της ουκρανικής επικράτειας με πυραύλους και δρόνους που έπληξαν σκληρά τη βαριά βιομηχανία, «συρρικνώνοντας» πέρυσι την οικονομία της Ουκρανίας κατά 1/3. Ο Ντένις Σμιχάλ, ο οποίος βρίσκεται στο αξίωμα του Πρωθυπουργού από τον Μάρτιο του 2020, υποσχέθηκε να εστιάσει σε μέτρα ταχείας αποκατάστασης, αυτόν τον χρόνο. Η αποναρκοθέτηση των ανακαταληφθέντων εδαφών, η ανοικοδόμηση σπιτιών και των κρίσιμων υποδομών θα είναι το «κλειδί», σημείωσε.
Η Ουκρανία προσβλέπει στο γεγονός ότι η χρηματοδότηση με το ποσό των 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τους δυτικούς εταίρους θα βοηθήσει στην επίτευξη των βημάτων, επιπροσθέτως και των 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν ζητηθεί για να καλυφθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Ο κ. Σμιχάλ υπογράμμισε ότι η Ουκρανία θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του πολέμου και δε θα προβεί σε αλλαγές προσωπικού στο προσεχές μέλλον, αν και «η κυβέρνηση σχεδιάζει –κατά κάποιον τρόπο– να μειώσει τον αριθμό των Υπουργείων από είκοσι σε δεκαπέντε – δεκαέξι.
«Διαθέτουμε ένα όραμα για τον τρόπο ανάπτυξης, εκσυγχρονισμού και ανταπόκρισης του υπουργικού συμβουλίου έναντι των προκλήσεων, προοπτική η οποία περιλαμβάνει μελλοντικό ανασχηματισμό», γνωστοποίησε. Πέρυσι, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δέχθηκαν την Ουκρανία ως υποψήφιο μέλος και το Κίεβο, επίσης, επιθυμεί να ενταχθεί στη Συμμαχία του ΝΑΤΟ. «Οι ανοιχτές πόρτες δεν επαρκούν για εμάς. Περιμένουμε συγκεκριμένες αποφάσεις από τους εταίρους μας», ολοκλήρωσε ο Πρωθυπουργός της Ουκρανίας.
Διαβάστε ακόμη: