Ο κ. Σμιχάλ τόνισε ότι ελπίζει στην ολοκλήρωση ενός πολυετούς προγράμματος στήριξης τουλάχιστον 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, μετά τη συνάντηση με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η Γενική Διευθύντρια του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, έφθασε στο Κίεβο την ίδια ημέρα με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος προσέφερε υποστήριξη στην Ουκρανία πριν από την πρώτη επέτειο της εισβολής της Ρωσίας στη χώρα.

Οι συνομιλίες μεταξύ της κ. Γκεοργκίεβα και Ουκρανών αξιωματούχων, που εμφανίζονται σε βίντεο του Προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πραγματοποιήθηκαν τρεις ημέρες αφότου το Ταμείο ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία σε προσωπικό επίπεδο με την Ουκρανία, θέτοντας το έδαφος για συνομιλίες, με «φόντο» ένα πρόγραμμα πλήρους δανείου.

«Πετύχαμε την υλοποίηση ενός προγράμματος παρακολούθησης, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής όλων των διαρθρωτικών δεικτών. Αναζητούμε την έναρξη ενός νέου πολυετούς προγράμματος στήριξης, αξίας άνω των 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων», έγραψε ο κ. Σμιχάλ στα κοινωνικά δίκτυα.

Ακόμη, υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα θα αποτελείται από δύο μέρη. Άμεση οικονομική βοήθεια και υποστήριξη για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις εν όψει της ανοικοδόμησης, μετά την εμπόλεμη σύγκρουση.

Διαβάστε ακόμη: