Με έκπληξη που δηλώνει σαφή αιφνιδιασμό, αντιμετωπίζει μέρος της αγοράς , την σημαντική άνοδο του γενικού δείκτη του χρηματιστηρίου.

Η εύκολη υπέρβαση των 1000 μονάδων και η άνοδος μεγαλύτερη του 40% κατά τους τελευταίους μήνες κάνει πολλούς να εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους και να εκτιμούν ότι επίκειται σημαντική διόρθωση.

Η αντιμετώπιση αυτή δεν εισάγει, κάποιο νέο στοιχείο προβληματισμού αλλά επιβεβαιώνει τον μεγάλο Λουίτζι Πιραντέλο γύρω από τη σχετικότητα της αλήθειας «έτσι είναι , γιατί έτσι νομίζουν»…

Ας νομίζουν ότι θέλουν και ας αναμένουν …αύριο το πρωί τη διόρθωση , στο μεταξύ η αγορά θα λέει τα δικά της.

Τώρα το γιατί ορισμένοι από τους εγχώριους «ειδήμονες», που αυτοαναγορεύονται ως ειδικοί επί των χρηματιστηριακών εξελίξεων, βρίσκονται εκτός της αγοράς και για αυτό το λόγο επιζητούν αγωνιωδώς τη διόρθωση , είναι θέμα αναστοχασμού των ιδίων.

Η ουσία είναι ότι η αγορά , έχει δώσει από νωρίς ενδείξεις των διαθέσεων της , ας αναζητούσουν τους λόγους γιατί δεν την διείδαν.

Όσοι παρακολουθούν τακτικά το Radar και την axianews , γνωρίζουν τις εκτιμήσεις μας , για τους λόγους ανόδου των δεικτών του χρηματιστηρίου και ξέρουν να ερμηνεύουν τις κινήσεις των μεγάλων χαρτοφυλακίων: Δεν μπορεί για παράδειγμα να καταγράφεται από ισχυρά ξένα funds ισχυρή ζήτηση για μετοχές του δείκτη MCSI , να γίνονται μαζικές τοποθετήσεις σε τραπεζικές ( και άλλες ) μετοχές και όλα αυτά να ερμηνεύονται ως κινήσεις διαμόρφωσης προεκλογικού κλίματος.

Οι επενδυτές βάζουν τα εκατομμύρια τους , ποσώς τους ενδιαφέρει αν θα μπει το κόμμα του κ. Βαρουφάκη στη Βουλή.

Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα από τα πολλά των τελευταίων ημερών: Πρώτον η χθες η μετοχή της Alpha Bank σημείωσε άνοδο 5,76% και ήδη «γράφει» απόδοση 50% από την τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Διακινήθηκαν 17,5 εκατ. μετοχές η πλειοψηφία των οποίων κατέληξε σε ξένα χαρτοφυλάκια.

Δεύτερον όπως αναφέρουν γνώστες της αγοράς μεγάλο κρατικό fund της Άπω Ανατολής με προέλευση τη Σιγκαπούρη και με μακροπρόθεσμο ορίζοντα «σαρώνει» μια σειρά από μετοχές με ιδιαίτερη επιμονή στην ενέργεια.

Μένει να δούμε τι θα συμβεί στη συνέχεια: Δογματικοί δεν είμαστε, προφανώς αν η τάση αλλάξει θα το καταγράψουμε .

Προς το παρόν επισημαίνουμε την τελευταία εκτίμηση της UBS.

Σύμφωνα με αυτήν η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να επαναλάβει τη θετική μακροοικονομική έκπληξη και το 2023.

Αναμένουμε ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί σύμφωνα με τις μακροοικονομικές μας απόψεις, ελλείψει οποιασδήποτε αναζωπύρωσης του πολιτικού κινδύνου λόγω των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα», εξηγεί η ελβετική τράπεζα.

Νωρίτερα φέτος, η Fitch αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε πιστοληπτική αξιολόγηση ΒΒ+ από ΒΒ επισημαίνοντας τις καλύτερες προοπτικές για το έλλειμμα και το χρέος της ελληνικής οικονομίας το 2022-2024.

Διαβάστε περισσότερα