Σήμερα (27/02), η Υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών μετέβη στο Κίεβο, πραγματοποιώντας αιφνιδιαστική επίσκεψη, ώστε να επιβεβαιώσει εκ νέου την υποστήριξη προς την Ουκρανία και να προωθήσει την αμερικανική οικονομική βοήθεια.

Η Τζάνετ Γέλεν συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του ουκρανικού κράτους, Βολοντίμιρ Ζελένσκι και άλλους υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους, τρεις ημέρες μετά την πρώτη επέτειο της ρωσικής εισβολής, επαναδιατυπώνοντας τις διαβεβαιώσεις του Τζο Μπάιντεν πριν από μία εβδομάδα, από την ουκρανική πρωτεύουσα πόλη. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας, για όσο χρειασθεί», τόνισε, απευθυνόμενη στον Πρωθυπουργό της Ουκρανίας, Ντένις Σμίχαλ.

Ο κ. Σμίχαλ, μιλώντας μέσω διερμηνέα, ανέφερε ότι συζήτησαν την προοπτική επιβολής νέων κυρώσεων ενάντια στη Ρωσία και «την κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων», τα οποία θα μπορούσαν «να διατεθούν για την ανάκαμψη της Ουκρανίας».

Ωστόσο, η κ. Υπουργός υπογράμμισε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν νομικά εμπόδια για την πλήρη κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας, ύψους 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που έχουν «παγώσει» λόγω των επιβεβλημένων κυρώσεων.

Το Υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών σημείωσε ότι η κ. Γέλεν χαιρέτισε τις ενέργειες του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την ενίσχυση της διακυβέρνησης και την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Πράξεις, που απαιτούνται με σκοπό να διασφαλισθεί ότι η οικονομική βοήθεια δαπανάται με υπευθυνότητα.

Σειρήνες αεροπορικού συναγερμού κατά την άφιξη

Η επίσκεψη της Τζάνετ Γέλεν ακολουθεί εκείνη του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών πριν από μία εβδομάδα και υποσχέθηκε πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια 500 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία και νέες κυρώσεις στη Ρωσία που ανακοινώθηκαν μερικές ημέρες αργότερα, συμπεριλαμβανομένης της ουσιαστικής απαγόρευσης αμερικανικών εισαγωγών ρωσικού αλουμινίου. Λίγο πριν από την άφιξη της κ. Γέλεν στο Κίεβο, ήχησαν σειρήνες αεροπορικού συναγερμού ως προειδοποίηση για πιθανή επίθεση.

Η Τζάνετ Γέλεν επισκέφθηκε το Κίεβο μετά τη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της G20 στην Ινδία, όπου προέτρεψε τους ομολόγους να ενισχύσουν την οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία. Από την έναρξη του πολέμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χορηγήσει στην Ουκρανία περισσότερα από 13 δισεκατομμύρια δολάρια και η τελευταία εκταμίευση θα φέρει το ύψος της βοήθειας σε περισσότερα από 14 δισεκατομμύρια δολάρια, με επιπλέον 8.65 δισεκατομμύρια δολάρια να αναμένονται έως την 30ή Σεπτεμβρίου.

Τα τελευταία κονδύλια αποτελούν μέρος των 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε νέα στρατιωτικά, οικονομικά και ανθρωπιστικά προγράμματα που εγκρίθηκαν από το Κογκρέσο τον Δεκέμβριο, ως μέρος της νομοθεσίας για τον προϋπολογισμό. Η Ουκρανία εκτιμάται ότι χρειάζεται 40 έως 57 δισεκατομμύρια δολάρια σε εξωτερική χρηματοδότηση εφέτος, προκειμένου να στηρίξει την οικονομία και διαπραγματεύεται ένα πρόγραμμα δανείου 15.5 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ώστε να καλύψει –εν μέρει– το κενό.

Διαβάστε ακόμη: