Σήμερα (06/02), η Τζάνετ Γέλεν συμφώνησε με την άποψη όσων αναλυτών θεωρούν ότι δεν μπορεί να γίνεται λόγος για υφεσιακή «τροχιά» της αμερικανικής οικονομίας, με μία τόσο ανθεκτική αγορά εργασίας, εκτιμώντας πως η οικονομία θα αποφύγει –τελικώς– να «γλιστρήσει» από την ύφεση.

«Δεν μπορείς να έχεις ύφεση, όταν μετράς 500.000 νέες προσλήψεις και το χαμηλότερο δείκτη ανεργίας εδώ και περισσότερα από πενήντα χρόνια», σχολίασε, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του ABC, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την απασχόληση, που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή (03/02). «Βλέπω ένα μονοπάτι, στο οποίο ο πληθωρισμός υποχωρεί σημαντικά και η οικονομία παραμένει ισχυρή».

Βεβαία, η κ. Γέλεν παραδέχθηκε πως ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα, αλλά στάθηκε στη συνεχή καθοδική του «τροχιά» το τελευταίο εξάμηνο, η οποία και θα συνεχισθεί χάρη και στα μέτρα που λαμβάνει και η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, όπως εξήγησε, φέρνοντας ως παραδείγματα τη μείωση του κόστους της βενζίνης και των τιμών σε πολλά βασικά φάρμακα.

«Σε κάθε περίπτωση, η μείωση του πληθωρισμού παραμένει κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης, προκειμένου να ανακουφιστούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις», ξεκαθάρισε.

Ζωτικής σημασίας για την προστασία της καλής πορείας της οικονομίας είναι και η αποφυγή μίας στάσης πληρωμών, με την Τζάνετ Γέλεν να καλεί το Κογκρέσο να συνεργασθεί με την κυβέρνηση και να καταλήξει σε συμφωνία για την αύξηση του «ταβανιού» του χρέους.

Το κράτος «έπιασε» το ανώτατο όριο του δανεισμού, στα 31.4 τρισ. δολάρια τον περασμένο μήνα, με αποτέλεσμα η Υπουργός Οικονομικών να ανακοινώσει έκτακτα μέτρα με «πάγωμα» πολλών δαπανών, ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενη στάση πληρωμών. Όμως, με αυτά τα μέτρα θα αποφευχθούν τα χειρότερα, για ένα διάστημα που θα διαρκέσει περίπου έως τις αρχές Ιουνίου. Αν μέχρι τότε δεν επιτευχθεί συμφωνία, τα πράγματα θα γίνουν εξαιρετικά δύσκολα, απειλώντας με «εκτροχιασμό» την αμερικανική οικονομία.

Διαβάστε ακόμη: