Για πρώτη φορά στην ιστορία του δολαρίου, τα χαρτονομίσματα του αμερικανικού νομίσματος φέρουν, πλέον, τις υπογραφές δύο γυναικών, μεταξύ των οποίων και της Υπουργού Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, που υπέγραψε συμβολικά σήμερα (08/12) την πρώτη «έκδοση» στο Φορτ Γουόρθ του Τέξας.

Δίπλα στην υπογραφή της κ. Γέλεν, φιγουράρει εκείνη της Μέριλιν Μαλέρμπα, που από τον Σεπτέμβριο είναι η Ταμίας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Η αρχηγός της φυλής των Μοχίγκαν αποτελεί την πρώτη Αμερινδή που ανέλαβε αυτό το αξίωμα.

«Για πρώτη φορά, η υπογραφή μίας Υπουργού Οικονομικών θα εμφανίζεται στα χαρτονομίσματα και ακόμη, θα υπάρχουν οι υπογραφές δύο γυναικών στο νόμισμά μας», σχολίασε η κ. Γέλεν, στην ομιλία σε ένα από τα δύο νομισματοκοπεία όπου τυπώνονται τα τραπεζογραμμάτια. «Σήμερα, το θέμα δεν είμαι εγώ ή η νέα υπογραφή στο νόμισμα, αλλά τη συλλογική δουλειά μας, ώστε να δημιουργήσουμε μία ισχυρότερη και πιο συμπεριληπτική οικονομία», προσέθεσε.

Σύμφωνα με τη Τζάνετ Γέλεν, το 62% του προσωπικού του Υπουργείου είναι γυναίκες και πολλές από εκείνες, κατέχουν σημαντικές θέσεις. «Αποτελεί ιστορική στιγμή», σχολίασε η κ. Μαλέρμπα.

Τα χαρτονομίσματα, αρχικά του 1$ και των 5$, θα τεθούν σε κυκλοφορία στις αρχές του 2023.

«Πρέπει να το παραδεχθώ. Πέρασα πολύ χρόνο, εξασκούμενη στην υπογραφή μου», χαριτολόγησε η κ. Γέλεν. «Μολονότι το έθιμο θέλει τους Υπουργούς Οικονομικών να βάζουν την υπογραφή τους στα χαρτονομίσματα της χώρας μας, οι Ιδρυτές Πατέρες δεν έλαβαν υπόψη τους ένα –κατά τα φαινόμενα– κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα των Υπουργών: Τον φρικτό γραφικό χαρακτήρα», αστειεύθηκε.

Ο Τιμ Γκάιτνερ, ο οποίος διετέλεσε Υπουργός Οικονομικών επί προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα, από το 2009 έως το 2013, χρειάσθηκε, μάλιστα, να αλλάξει την υπογραφή του, προκειμένου να γίνει ευανάγνωστη, εξήγησε, όπως συνέβη και με τον διάδοχό του, τον Τζακ Λιού (2013 – 2017) για τον οποίο ο κ. Ομπάμα είχε αναφέρει ότι θα έπρεπε να προσπαθήσει, με σκοπό «τουλάχιστον ένα γράμμα της υπογραφής του να… διαβάζεται».

Διαβάστε ακόμη: