Την περασμένη εβδομάδα ο Παύλος Πολάκης επιχείρησε έναν δημόσιο εκβιασμό για το ψηφοδέλτιο των Χανίων. Ο εκβιασμός ωστόσο προσέκρουσε σε τοίχο εξίσου δημόσια. Χθες, μία εβδομάδα μετά, ο Σφακιανός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επανήλθε και με μία ανάρτησή του προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, φέρνοντας εαυτόν όπως όλα δείχνουν εκτός ψηφοδελτίων και ένα βήμα πριν την έξοδο της Κουμουνδούρου.

Η στοχοποίηση δημοσιογράφων και δικαστών – με μία αφίσα από το Μακελειό – ήταν η μία όψη του νομίσματος που προκάλεσε την μήνιν της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι για μία ακόμη φορά κινούμενος εκτός γραμμής έριχνε νερό στο μύλο της κυβέρνησης για αλλαγή ατζέντας και σφοδρή επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση, την ώρα που η Κουμουνδούρου επιχειρεί να προτάξει την οικονομική και κοινωνική ατζέντα της.

Υπάρχει ωστόσο και η άλλη όψη του νομίσματος. Ο Παύλος Πολάκης με την ανάρτησή του επί της ουσίας επιχείρησε να διορθώσει (!) τον Αλέξη Τσίπρα, αναφορικά με τα όσα είπε ο ίδιος στη συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα για τη «δεύτερη φορά που θα είναι αλλιώς», αποκλείοντας ρεβανσισμούς και προτάσσοντας την εμπειρία από τα λάθη της διακυβέρνησης αλλά και θεσμικά αντίβαρα.

«Θα είναι αλλιώς διότι έχουμε την εμπειρία και ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε […] να συγκρουστούμε με τη νοοτροπία του πελατειακού κράτους, να κόψουμε τον ομφάλιο λώρο κόμματος – κράτους. Να δημιουργήσουμε θεσμούς λογοδοσίας και ελέγχου για να σταματήσει αυτή η ιστορία με το ρουσφέτι και την ευνοιοκρατία, να ξαναέρθει μία στοιχειώδης αίσθηση αξιοκρατίας» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Απέναντι σε αυτά ο Π. Πολάκης επέλεξε να αναρτήσει πίνακα προγραφών με ποιους πρέπει να «καθαρίσουμε», δίνοντας τη δική του εκδοχή για τη δεύτερη φορά που «θα είναι αλλιώς», επαναλαμβάνοντας τις προσωπικές του θέσεις για την εξυγίανση της Δικαιοσύνης.

Η δεύτερη ευθεία αμφισβήτηση του Αλέξη Τσίπρα απλά επιβεβαιώνει κατά πολλούς στην Κουμουνδούρου πως ο βουλευτής Χανίων κινείται σε τροχιά σύγκρουσης, οριακά με χαρακτηριστικά «δελφίνου», με την απόφαση να είναι ειλημμένη από τη στιγμή που απορρίφθηκε η απειλή του πως εάν δεν μπει ο «εκλεκτός» του στο ψηψοδέλτιο των Χανίων δεν θα είναι και ο ίδιος υποψήφιος.

Η απάντηση από τον Αλ. Τσίπρα ήρθε άμεσα και δεν άφηνε πολλά περιθώρια παρερμηνειών: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόγραμμα και πολιιτκή που έχουν εγκριθεί από το Συνέδριό του. Έχει επίσης αρχές λειτουργίας που χαρακτηρίζονται από δημοκρατία, συλλογικότητα και προβλέπουν την υπεράσπιση και όχι την υπονόμευση της πολιτικής του. Όποιος πιστεύει ότι μπορεί να χαράσσει δική του πολιτική, να διαμορφώνει ψηφοδέλτια και να επιβάλλει ιδιωτική ατζέντα που ο ίδιος προκρίνει, με συνεχείς δημοσιεύσεις και αγνοώντας τις αρχές και την πολιτική του κόμματος, έχει προφανώς συνειδητά θέσει εαυτόν εκτός εκλογικής μάχης».

Τα μηνύματα του Αλ. Τσίπρα πλέον είναι σαφή και προς όλες τις κατευθύνσεις, όπως σαφής είναι και η απόφαση που έχει πάρει και η οποία περνά μέσα από την πρότασή του για παραπομπή του Παύλου Πολάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος, που θα τεθεί στην συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου σε διευρυμένη σύνθεση την προσεχή Τρίτη.

1. Ο Πρόεδρος του κόμματος δεν εκβιάζεται.

2. Ο αγώνας κατά της διαφθοράς του «καθεστώτος Μητσοτάκη» είναι αγώνας συλλογικός και δεν μπορεί να γίνεται με όρους προσωπικής σταυροφορίας, αλλά με σχέδιο, σοβαρότητα και θεσμική υπευθυνότητα. Δεν είναι ατομική υπόθεση αλλά συλλογικό καθήκον και στρατηγική.

3. Δεν δικαιούται κανείς να ρίχνει νερό στο μύλο του Μητσοτάκη, και ειδικά λίγο πριν την προκήρυξη των κρίσιμων εκλογών, σε μία συγκυρία που η κοινωνία αγωνιά για την επιβίωσή της.

4. Το λόγο πλέον έχουν τα όργανα του κόμματος, στο πλαίσιο της συλλογικής του λειτουργίας.

Ήδη πάντως από το βράδυ της Κυριακής ο Π. Πολάκης αποτελεί παρελθόν από τον τομέα Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, μετά από απόφαση του κ. Τσίπρα, με τον Γιάννη Ραγκούση να αναλαμβάνει τη θέση του και τον έμπειρο κοινοβουλευτικά Δημήτρη Τζανακόπουλο να επανέρχεται ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος μέχρι την προκήρυξη των εκλογών.

Τέλος, ένας πρώτος προβληματισμός καταγράφεται και αναφορικά με την εκλογική απήχηση του κόμματος ειδικά στην Κρήτη, όπου ο πήχης έχει τεθεί πολύ ψηλά από την Κουμουνδούρου για τις προσεχείς εκλογές, καθώς ο κ. Πολάκης είχε πρωτεύσει στις εθνικές εκλογές του 2019 στον νομό Χανίων με περισσότερους από 15.000 σταυρούς και ερωτηματικό παραμένει τι θα πράξει πολιτικά, σε περίπτωση που η πόρτα της Κουμουνδούρου κλείσει οριστικά πίσω του.

Διαβάστε περισσότερα