Ο κ. Παναγιωτόπουλος στάθηκε στις αμυντικές δαπάνες του ελληνικού κράτους, ενώ, εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στον λαό της Τουρκίας για τον φονικό σεισμό, αλλά και τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στο έργο ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των Υπουργών Άμυνας των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, το διήμερο 14 – 15 Φεβρουαρίου.

Ακόμη, τόνισε την αναγκαιότητα περαιτέρω ενίσχυσης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα παράσχει στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια για όσο διάστημα απαιτηθεί, ενώ, υπογράμμισε ότι θα συμμετάσχει ενεργά στο τεράστιο έργο της Διεθνούς Κοινότητας για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Παράλληλα, υπογράμμισε την κομβική σημασία του λιμένα της Αλεξανδρούπολης για την ασφάλεια του εφοδιασμού της Νοτιοανατολικής Πτέρυγας του ΝΑΤΟ, κατά τη διάρκεια της πρώτης άτυπης συνεδρίασης, στην οποίο συμμετείχε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ και ο Υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ολεξέι Ρεζνίκοφ.

Αναφορικά με την αμυντική ενίσχυση και αποτροπή της Συμμαχίας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι Φινλανδία και Σουηδία θα είναι παρούσες στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής του Βίλνιους, ως χώρες – μέλη της Συμμαχίας. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος χαιρέτησε την πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ για συντονισμό και υποστήριξη της προστασίας των υποθαλάσσιων υποδομών, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Τέλος, ο Υπουργός Άμυνας πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με τους Υπουργούς Άμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους· της Γαλλίας, Σεμπαστιάν Λεκορνού· και της Βουλγαρίας, Ντιμιτάρ Στογιάνοφ, κατά τις οποίες συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου.

Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Διαβάστε ακόμη: