Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής γνωστοποίησαν σήμερα (30/09) ότι θα επιβάλλουν «νέες, αυστηρές» κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, καταδικάζοντας τις «δόλιες» προσαρτήσεις ουκρανικών εδαφών.

Προσθέτως, η Ουάσινγκτον προειδοποίησε ότι θα επιβάλλει κυρώσεις –σε συμφωνία με τις χώρες της G7κατά «οιασδήποτε χώρας, οντότητας ή προσώπου», που παρέχει πολιτική ή οικονομική υποστήριξη στην προσπάθεια της Ρωσίας για «παράνομη κατάληψη εδαφών της ουκρανικής επικράτειας».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε σήμερα (30/09) τις συνθήκες για την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών, τις οποίες κατέχουν εν μέρει οι ρωσικές δυνάμεις, κλιμακώνοντας τον επτάμηνο πόλεμο του και μεταφέροντάς τον σε μία νέα, απρόβλεπτη φάση.

«Αυτή είναι η θέληση εκατομμυρίων ανθρώπων», ισχυρίσθηκε ο Πρόεδρος της Ρωσίας σε ομιλία, ενώπιον εκατοντάδων αξιωματούχων στην Αίθουσα του Αγίου Γεωργίου, στο Κρεμλίνο.

Σε μία τελετή, που το Κίεβο χαρακτήρισε ως «ένα τερατώδες σόου του Κρεμλίνου χωρίς καμία νομική αξία», ο Βλαντιμίρ Πούτιν «εξαπέλυσε» επί 37 λεπτά έναν… λίβελο εναντίον της Δύσης, αποκαλώντας τη «σκέτο σατανά», προτού υπογράψει τα έγγραφα της συνθήκης με τους –εγκατεστημένους από τη Ρωσίαεπικεφαλής των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών.

Προχθές (28/09), η Κομισιόν πρότεινε νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, με το πλαφόν στο πετρέλαιο να βρίσκεται υπό συζήτηση

Υπολογίζεται ότι η Μόσχα θα στερηθεί επιπλέον 7 δισεκατομμύρια ευρώ σε έσοδα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε νέο πακέτο κυρώσεων προς τη Ρωσία, το οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει πλαφόν στις τιμές πώλησης του ρωσικού πετρελαίου, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι η Κομισιόν θα προτείνει ένα νέο«σαρωτικό» εμπάργκο εισαγωγών σε ρωσικά προϊόντα, ενώ, θα απαγορεύσει και την πώληση βασικών τεχνολογικών «εργαλείων» που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τον ρωσικό στρατό.

«Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε το Κρεμλίνο να πληρώσει για την περαιτέρω κλιμάκωση», τόνισε η κ. Φον ντερ Λάιεν.

 

Οι ανακοινώσεις ακολουθούν την ανακοίνωση του Βλαντιμίρ Πούτιν για «μερική επιστράτευση» και τη διεξαγωγή αμφισβητούμενων «δημοψηφισμάτων», για την προσάρτηση τεσσάρων περιοχών της νότιας Ουκρανίας.

Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ βρίσκεται, επίσης, στο στόχαστρο.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν επεσήμανε ότι το ευρωπαϊκό μπλοκ στοχεύει να απαγορεύσει σε πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης σε ρωσικές κρατικές εταιρείες. Δίχως να υπάρχει οιαδήποτε ονομαστική αναφορά, το μέτρο –αν υποστηριχθεί από τα κράτη – μέλη– θα επηρεάσει τον πρώην Καγκελάριο της Γερμανίας, ο οποίος εκτελεί χρέη Προέδρου στην Επιτροπή Μετόχων της Νord Stream AG.

Ακόμη, η Ένωση πρότεινε την επιβολή κυρώσεων σε φυσικά πρόσωπα και οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων και αξιωματούχων που συμμετείχαν στη διοργάνωση των «δημοψηφισμάτων».

Διαβάστε ακόμη: