Η κάλπη μίλησε και οι ψηφοφόροι ανέθεσαν στη νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ένα δυσκολότερο έργο αυτού της νέας τετραετίας, γιατί το “κάναμε ότι μπορούσαμε” της πρώτης διακυβέρνησης δεν έχει πλέον θέση στις επερχόμενες εξελίξεις και στα μεγάλα στοιχήματα και προβλήματα οικονομίας και κοινωνίας.
Ο πακτωλός των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, δεν πρέπει μόνο να απορροφηθεί, αλλά να κατανεμηθεί σωστά, σε πολύ περισσότερες επιχειρήσεις και σε τομείς που ναι μεν προβλέπονται στο σχέδιο σύμβασης, αλλά προς το παρόν ελάχιστα έχουν ωφεληθεί.
Όσον αφορά το σκέλος των δανείων, ο συνολικός προϋπολογισμός των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υποβληθεί ξεπερνά τα 13 δισ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν συμβασιοποιηθεί σχέδια προϋπολογισμού 5,5 δισ. ευρώ.
Η Ελλάδα έχει ήδη λάβει μέχρι τώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης πάνω από 11 δισ. ευρώ και αναμένει την τρίτη δόση.
Πρόκειται αναμφίβολα για τη μεγαλύτερη πρόκληση της νέας κυβέρνησης, καθώς ο όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός επιχειρήσεων που θα ενισχυθούν, θα δημιουργήσει αυτόματα και περισσότερες θέσεις εργασίας και θα συμβάλει στην τόσο αναγκαία αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ.
Μέχρι σήμερα, δυστυχώς, αυτός ο στόχος δεν προσεγγίστηκε σωστά και προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες και αμφισβητήσεις από επιχειρηματικούς φορείς και κόμματα, αλλά και παρατηρήσεις από αρμόδια κοινοτικά όργανα.
Υπό την έννοια αυτή, το νέο επιτελείο των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης κατά πρώτο λόγο, θα πρέπει να ενσκήψει με πολύ μεγαλύτερη προσοχή στο όλο θέμα, το κομβικότερο όλων, καθώς θα παίξει πρωτεύοντα ρόλο στην περαιτέρω πορεία της ελληνικής οικονομίας και κυρίως της αναπτυξιακής πορείας της χώρας, επιδρώντας καταλυτικά ακόμα και στην αλλαγή του επιχειρηματικού μοντέλου της χώρας, σε μεσομακροπρόθεσμη τουλάχιστον βάση.
Εμπόδια, γραφειοκρατικού χαρακτήρα και πολιτικά-κομματικά, πολλά θα βρουν μπροστά τους όσοι ταχθούν στην υπηρεσία της καλύτερης δυνατής και αποδοτικότερης χρήσης των κεφαλαίων του Ταμείου.
Είναι το μεγαλύτερο στοίχημα της χώρας των τελευταίων δεκαετιών, παρόμοιο είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει τα επόμενα πολλά χρόνια και θα πρέπει να έχει την άμεση και μόνιμη προσοχή του ίδιου του πρωθυπουργού.
Παράλληλα με το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης τρέχει και το νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2021-2027, αλλά και τα εναπομείναντα, πολλά δυστυχώς, κεφάλαια περασμένων ετών, αξίας πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Προβλέπεται ται να διατεθούν συνολικά για την χώρα μας πόροι συνολικού ύψους 26,2 δισ. ευρώ για την περίοδο αυτή, από τα οποία τα 20,9 δισ. ευρώ αφορούν στην Ενωσιακή Στήριξη και ποσό 5,3 δισ. ευρώ αφορά στην Εθνική Συνεισφορά.
Το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 θέτει τις προτεραιότητες για την ενίσχυση του παραγωγικού δυναμικού της οικονομίας, των υποδομών, των ανθρώπινων δεξιοτήτων και την ενδυνάμωση της κοινωνικής προστασίας.
Ταυτόχρονα, συνεχίζονται και ολοκληρώνονται μεγάλα έργα που ξεκίνησαν στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020. Το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 περιλαμβάνει 8 Τομεακά Προγράμματα: 17,6 δισ. ευρώ, 13 Περιφερειακά Προγράμματα: 8,1 δισ. ευρώ + Πρόγραμμα Αλιείας, Υδατ/γειας και Θάλασσας: 500 εκατ. ευρώ, σύνολο: 26,2 δισ. ευρώ. Οι τομείς που προβλέπεται να ενισχυθούν είναι οι εξής: Ανταγωνιστικότητα, Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή, Τεχνική Βοήθεια και Υποστήριξη Δικαιούχων. Μεταφορές, Ψηφιακός Μετασχηματισμός, Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή, Πολιτική Προστασία, Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση, Αλιεία, Υδατοκαλλιέργεια και Θάλασσα.
Αντιλαμβάνεστε ότι μόνο αυτά τα δύο εργαλεία, το Ταμείο Ανάκαμψης και τα προγράμματα ΕΣΠΑ, μπορούν να αλλάξουν την σημερινή εικόνα της οικονομίας και των επιχειρήσεων, αρκεί να αξιολογηθούν σωστά και αντικειμενικά όλες οι επενδυτικές προτάσεις.
Και οι τράπεζες με τη σειρά τους να ανοίξουν τα δικά τους ταμεία και να αφήσουν τους αποκλεισμούς στην άκρη και συνάμα να παίξουν συμβουλευτικό ρόλο σε κάθε επιχείρηση, που έχει τις προοπτικές να αναπτυχθεί, αλλά δεν έχει ούτε τα απαιτούμενα κεφάλαια ούτε την κατάλληλη καθοδήγηση.
Άλλωστε, ο συντριπτικά μεγαλύτερος αριθμός μεσαίων και μικρότερων υγιών επιχειρήσεων, δεν έχει την οικονομική δυνατότητα δημιουργίας δικών του δομών και υπηρεσιών, που να υποβοηθούν και να διευκολύνουν τέτοιου είδους εξειδικευμένες υπηρεσίες.
Η νέα κυβέρνηση πρέπει να τρέξει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στο πλαίσιο της του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ (RRF), που ονομάστηκε “Ελλάδα 2.0”, με στόχο την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και την εισαγωγή οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων.
Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 31,2 δισ. ευρώ που συνδυάζει επιχορηγήσεις και δάνεια από την ΕΕ και και αναμένεται να οδηγήσει σε μόνιμη αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 6,9% μέχρι το 2026. Ιδού, λοιπόν, η Ρόδος για τη νέα κυβέρνηση και ειδικά για τα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες, που θα έχουν την μεγάλη ευθύνη χρηστής διαχείρισης και κατανομής των τεράστιων κονδυλίων που θα εισρεύσουν στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια.