Χωρίς να παραγνωρίζονται οι τωρινές και επερχόμενες δυσκολίες και για την ελληνική οικονομία, ως απόρροια και των δυσμενών διεθνών συνθηκών, που επέφερε η αλματώδης αύξηση των επιτοκίων και η εκτίναξη του πληθωρισμού σε πρωτόγνωρα ύψη, η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις να συνεχίσει την αναπτυξιακή της πορεία κατά τα επόμενα χρόνια, βασιζόμενη σε ένα πρωτόγνωρο επενδυτικό οργασμό, ο οποίος σταδιακά εξαπλώνεται σε όλο το επιχειρηματικό φάσμα.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο και δεν υπηρετεί μόνο πρόσκαιρους χρηματιστηριακού χαρακτήρα σκοπούς, ότι όλοι οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι και όλοι οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, ακόμα και όταν επισημαίνουν προβλήματα και αδυναμίες, συμφωνούν ότι η χώρα μας έχει εκπλήξει με τις αντοχές της οικονομίας της και φιγουράρει μεταξύ των κορυφαίων σε καθοριστικούς και κρίσιμους δείκτες, που δείχνουν ταυτόχρονα και τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης που εμφανίζει.

Η κρίσιμη επόμενη διετία και η υλοποίηση του πρώτου κύματος του Ταμείου Ανάκαμψης!

Η επόμενη διετία αναμένεται να χαρακτηριστεί από την υλοποίηση του πρώτου κύματος επενδύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, που ήδη έχουν ανακοινωθεί σε μία σειρά επιχειρηματικούς τομείς και βρίσκονται σε διάφορα στάδια εκκίνησης ή ολοκλήρωσης.

Ουσιαστικά, αμέσως μετά την επούλωση των πληγών της πανδημίας και μέχρι σήμερα, η ελληνική οικονομία έχει τροχοδρομήσει σε ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, επιλύοντας χρόνια προβλήματα γραφειοκρατίας που εμπόδιζαν τις επενδύσεις και δημιουργούσαν ένα θολό και αποκαρδιωτικό τοπίο σε κάθε φιλόδοξο ή δυνητικό επενδυτή.

Κατ΄αυτόν τον τρόπο τέθηκαν οι πρώτες βάσεις μετασχηματισμού του ελληνικού επιχειρείν σε ένα σύγχρονο πρότυπο, που προσομοιάζει, αν και απέχει ακόμα, στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, στέλνοντας έτσι τα πρώτα θετικά και αισιόδοξα μηνύματα προς τους ξένους επενδυτές.

«Τελειωμένο» και τυπικά το deal της First για το 70% της Τέρνα Ενεργειακή!

Τα κορυφαία funds και οι συμμετοχές σε μεγάλες και μικρές εισηγμένες και μη

Και τα πρώτα αποτελέσματα δεν άργησαν να έρθουν. Κορυφαία ξένα funds απέκτησαν μικρές ή μεγάλες συμμετοχές σε ελληνικές εταιρείες και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αλλά και ιδιωτικών εταιρειών.

Πέρα από τις όποιες και σεβαστές πολιτικές διαφωνίες, την αλλαγή του κλίματος πιστώνεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία ότι θετικό παρέλαβε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα αυτό, το στήριξε και το ενδυνάμωσε και ταυτόχρονα κατόρθωσε να ξεφύγει από χρόνιες αγκυλώσεις, βάση των οποίων πολλές φορές ό,τι ξένο αποτελούσε και επικίνδυνο ή κακό για την ελληνική οικονομία και το επιχειρηματικό τοπίο εν γένει.

Άλλωστε, να μην ξεχνάμε, ότι ακόμα και μεγάλοι εγχώριοι επιχειρηματικοί όμιλοι, δεν ήθελαν και εμπόδιζαν πολλές φορές διάφορες προτάσεις ξένων για επενδύσεις, για ευνόητους λόγους.

Η ιστορική συμφωνία Άκτωρ – Ιntrakat αλλάζει το τοπίο στις κατασκευές

Οι επιχειρηματικές συμφωνίες, οι εξαγορές, τα εφοπλιστικά κεφάλαια και ο πέμπτος πόλος στις τράπεζες

Το 2023, παρά το γεγονός ότι οι εκλογικές διαδικασίες ήταν δεδομένες, ξεκίνησε με επιταχυνόμενο βηματισμό στον τομέα των επιχειρηματικών εξελίξεων, συνεχίζοντας το ήδη πολύ καλό κλίμα των δύο τελευταίων ετών, καταγράφοντας νέες επιχειρηματικές συμφωνίες, σε αρκετούς κλάδους.

Με κερδοφόρες και ισχυρές πλέον τις τράπεζες, με συγκέντρωση των μικρότερων και τη δημιουργία ενός απαραίτητου εκ των πραγμάτων πέμπτου πόλου και με τη μία επιχειρηματική συμφωνία να διαδέχεται την άλλη, με εξαγορές εταιρειών από μεγάλα ξένα funds και από ελληνικά επιχειρηματικά και εφοπλιστικά κεφάλαια, με όσες εξελίξεις είχαμε μέχρι σήμερα και με όσες έρχονται μετά τις εκλογές της Κυριακής, το οικονομικό κλίμα και το επιχειρηματικό τοπίο στη χώρα μας αλλάζουν άρδην.

Ενισχύει το ποσοστό του στην Alpha Bank ο Ολλανδός Χόλτερμαν: Από το 5,6% που κατείχε αγγίζει πλέον το 7% με σκοπό να φθάσει σύντομα στο 10%, ενώ απώτερο στόχο αποτελεί η απόκτηση του 15% της συστημικής τράπεζας που υπό την ηγεσία Β. Ψάλτη ανέκτησε την πρωτοκαθεδρία και την παλιά λάμψη!

Από την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας μέχρι την δυναμική του Ολλανδού του Ελλάκτωρα, και από την τριανδρία Εξάρχου – Μπάκου – Καυμενάκη έως την Ενέργεια και τον όμιλο Βαρδινογιάννη!

Αναφέροντας μόνο ορισμένες από τις κυριότερες επιχειρηματικές εξελίξεις, που άλλαξαν ριζικά και θα αλλάξουν σύντομα πολύ περισσότερο το τοπίο στην Ελλάδα, πρώτα από όλα πρέπει να σταθούμε στην απόφαση-ορόσημο της Πέμπτης του Αμερικανικού Κογκρέσου, που ενέκρινε τη χρηματοδότηση της ΟΝΕΧ με 125 εκατ. δολάρια, για την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

Πρόκειται για μια βαρύνουσας σημασίας ιστορική απόφαση για τη χώρα μας, καθώς εγκρίθηκε η εισήγηση της αμερικανικής αναπτυξιακής τράπεζας (U.S. International Development Finance Corporation – DFC) να προχωρήσει στη χρηματοδότηση, μέσω δανεισμού, με το ποσό των 125 εκατ. δολαρίων προς την ONEX Shipyards.

Στόχος η αναβάθμιση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, αυξάνοντας την ικανότητα εξυπηρέτησης του ναυπηγείου σε έως και 200 πλοία ετησίως. Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας αποτελούν μία κρίσιμη υποδομή, ύψιστης στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα και την εθνική ναυπηγική βιομηχανία της, αλλά και την παγκόσμια ναυτιλία.

Μεταξύ των επιχειρηματικών κινήσεων που ξεχώρισαν ήδη και συνεχίζουν, αποτελούν οι περιπτώσεις του Ελλάκτωρα με την δυναμική είσοδο του Ολλανδού επιχειρηματία Χόλντερμαν, που επέφερε αλυσιδωτές αντιδράσεις σε πολλά μέτωπα, καθώς η θυγατρική του ΑΚΤΩΡ πέρασε στο σχήμα των επιχειρηματιών Μπάκου-Καϋμενάκη-Εξάρχου, το οποίο νωρίτερα είχε εξαγοράσει την Ιντρακάτ από τον όμιλο Κόκκαλη και τώρα έχει δρομολογήσει την συγχώνευση της Παγκρήτιας τράπεζας με την Attica Bank.

Ενώ ο τομέας των ΑΠΕ πέρασε πλειοψηφικά στον όμιλο Βαρδινογιάννη, σε μία σύμπραξη κορυφής. Μιλάμε για ένα πρωτόγνωρο οργασμό εξελίξεων, που αλλάζει τον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας, αναδεικνύει νέους παίκτες και δημιουργεί νέες συμμαχίες.

H μεγάλη συμφωνία ΔΕΗ - RWE στα φωτοβολταϊκά - Στα 180 εκατομμύρια ο προϋπολογισμός

Το deal της Τέρνα Ενεργειακής, η κυριαρχία της ΔΕΗ και το στόρυ της Βιοχάλκο!

Επόμενος σταθμός η πολυαναμενόμενη εξαγορά της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής από την First, που μετά από πολύμηνη αναμονή και τραπεζικές τρικλοποδιές, βρίσκεται στο τελικό της στάδιο, αναδιατάσσοντας τις ισορροπίες στον ενεργειακό τομέα και αποφέροντας συνάμα πολύ μεγάλα κέρδη και σε άλλους επιχειρηματίες που τοποθετήθηκαν έγκαιρα στην εταιρεία και τη μητρική της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Στον ενεργειακό τομέα επανήλθε σε ηγετικό ρόλο η ΔΕΗ, επιστρέφοντας στην κερδοφορία, αποκτώντας ισχυρούς ξένους εταίρους, όπως το CVC CAPITAL και παράλληλα ανακοινώνοντας τη συμφωνία εξαγοράς από την ίδια της αντίστοιχης ρουμανικής εταιρείας.

Και από κοντά, οι απανωτές συμφωνίες εταιρειών του ομίλου Βιοχάλκο, με πανίσχυρους διεθνείς ομίλους, με πιο πρόσφατη αυτή της θυγατρικής Hellenic Cables, που υπέγραψε με την Ørsted, για την προμήθεια της μεγαλύτερης υπεράκτιας αιολικής ζώνης στον κόσμο με inter-array καλώδια 262 χλμ, που θα παραχθούν στο υπερσύγχρονο εργοστάσιο υποβρύχιων καλωδίων της στην Κόρινθο.

Υπάρχουν ακόμα δεκάδες άλλες μικρότερες συμφωνίες και deals που βρίσκονται σε διάφορα στάδια, όπως και τέσσερα μεγάλα επενδυτικά σχέδια που έχουν κατατεθεί στις τράπεζες και στα αρμόδια υπουργεία (όπως αποκάλυψε πρόσφατα η στήλη Undercover) και οι οποίες αφορούν στη δημιουργία βιομηχανιών, που πιστοποιούν ότι ο ήδη υπάρχον οργασμός εισόδου ξένων επενδυτικών κεφαλαίων θα κορυφωθεί, μετά την εκλογή νέας κυβέρνησης.

Πολύ περισσότερο, που ακολουθούν η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η πώληση των ποσοστών των τραπεζών που κατέχει το ΤΧΣ.

Διαβάστε περισσότερα