Το πρώτο σοβαρό τεστ επιβίωσης στην αφιλόξενη επιφάνεια του πλανήτη Άρη πέρασε με επιτυχία το ελικοπτεράκι της NASA, το οποίο σε λίγα 24ωρα θα βρίσκεται στους αιθέρες του «κόκκινου πλανήτη». Το Ingenuity αποκολλήθηκε από το Perseverance και πέρασε στην επιφάνεια του Άρη την πρώτη του νύχτα, στους μείον 90 βαθμούς Κελσίου!

Το ελικοπτεράκι που κοστίζει 85 εκατ. δολάρια, πέρασε το πρώτο του μεγάλο τεστ, γεγονός που προκάλεσε μεγάλη ικανοποίηση στους επιστήμονες της NASA, οι οποίοι βλέπουν το σχέδιό τους να εξελίσσεται δίχως κανένα πρόβλημα και βάσει του αρχικού χρονοδιαγράμματος.

nasa1

«Είναι η πρώτη νύχτα που επιβίωσε το ελικόπτερο μόνο του στην επιφάνεια του Άρη και είναι πολύ σημαντικό», δήλωσε ο επιχειρησιακός διευθυντής του προγράμματος, Mimi Aung. «Τώρα όμως έχουμε επιβεβαίωση ότι έχουμε τη σωστή μόνωση, τους σωστούς θερμαντήρες και αρκετή ενέργεια στην μπαταρία του για να επιβιώσει την κρύα νύχτα, κάτι που αποτελεί μεγάλη νίκη για την ομάδα. Είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεχίζουμε να προετοιμάζουμε το Ingenuity για την πρώτη δοκιμή πτήσης», πρόσθεσε.

Το Ingenuity αναμένεται να πραγματοποιήσει την πρώτη του πτήση στις 11 Απριλίου. Θα είναι το πρώτο τεστ πτήσης και θα διαρκέσει μόλις 90 δευτερόλεπτα. Το ελικοπτεράκι θα αποκολληθεί από την επιφάνεια του Άρη, θα ανέλθει σε μικρό ύψος και ακολούθως θα προσεδαφιστεί.

Πρόκειται για μία διαδικασία που φαίνεται απλή, ωστόσο είναι εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς οι επιστήμονες θα πρέπει να διαπιστώσουν αν όλα τα συστήματα λειτουργούν στην εντέλεια, πριν ξεκινήσει την αποστολή του.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.