Μία καταστροφική αμμοθύελλα σε έναν μακρινό κόσμο, έναν πλανήτη εκτός του ηλιακού μας συστήματος, παρατηρήθηκε για πρώτη φορά, χάρη στις αξιοσημείωτες δυνατότητες του τηλεσκοπίου “James Webb”.

Η τεράστια αμμοθύελλα εντοπίσθηκε στον εξωπλανήτη VHS 1256b, που απέχει περίπου 40 έτη φωτός από τη Γη. Τα σωματίδια σκόνης αποτελούνται πυριτικά άλατα, καθώς είναι μικροί κόκκοι από πυρίτιο και οξυγόνο, που αποτελούν τη βάση των περισσότερων ορυκτών. Η εξωγήινη καταιγίδα που εντόπισε το “James Webb” δεν θυμίζει τις αμμοθύελλες που συναντά κανείς σε άνυδρες, ερημικές περιοχές της γης και μοιάζει περισσότερο με μία «βραχώδη» ομίχλη.

«Θυμίζουν κόκκους άμμου, αλλά πολύ πιο λεπτούς. Κόκκοι πυριτίου στο μέγεθος σωματιδίων καπνού», αποσαφήνισε η καθηγήτρια Μπεθ Μπίλερ από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και το Βασιλικό Αστεροσκοπείο του Εδιμβούργου, στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Ο πλανήτης VHS 1256b είναι ένα καυτό, νεαρό ουράνιο αντικείμενο. Η θερμοκρασία στην κορυφή των νεφών είναι μάλλον παρόμοια με τη θερμοκρασία που έχει η φλόγα ενός κεριού», τόνισε στο BBC.

Ο εξωπλανήτης VHS 1256b είχε εντοπισθεί για πρώτη φορά από το τηλεσκόπιο “Vista” που αναπτύχθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο στη Χιλή, το 2015. Αποτελεί έναν «σούπερ Δία», δηλαδή έναν πλανήτη παρόμοιο με τον γίγαντα αερίων στο δικό μας ηλιακό σύστημα, αλλά πολύ μεγαλύτερο, με δώδεκα έως δεκαοκτώ φορές μεγαλύτερη μάζα. Περιφέρεται γύρω ένα ζεύγος αστέρων σε μεγάλη απόσταση, περίπου τετραπλάσια από την ακτίνα περιφοράς του Πλούτωνα γύρω από τον Ήλιο. Xρειάζεται περίπου 10.000 χρόνια για μία πλήρη περιφορά.

Προηγούμενες παρατηρήσεις του VHS 1256b κατέδειξαν ότι έχει κόκκινη όψη, γεγονός το οποίο υποδηλώνει ότι είναι πιθανό να αιωρείται σκόνη στην ατμόσφαιρά του. «Είναι συναρπαστικό, διότι δείχνει πόσο διαφορετικά μπορεί να είναι τα σύννεφα σε έναν άλλο πλανήτη, από τα νέφη υδρατμών στη Γη», υπογράμμισε η καθηγήτρια.

Διαβάστε ακόμη: