NASA: Το “Perseverance” πατάει στον Άρη- Live εικονα. Το «σόου», όπως το χαρακτηρίζει η ίδια η NASA, αναμένεται να ξεκινήσει απόψε, Πέμπτη (18/02). Το μη επανδρωμένο ρομπότ εδάφους (ρόβερ) Mars 2020 Perseverance -το πιο προηγμένο που έχει αποσταλεί ποτέ σύμφωνα με τις ΗΠΑ- αναμένεται να προσεδαφιστεί στον Άρη και συγκεκριμένα στον κρατήρα Jezero. Πρόκειται για μια περιοχή την οποία γνωρίζουν σχετικά καλά οι Αμερικανοί και οι διαστημοσυσκευές τους, συμπεριλαμβανομένης του ρόβερ Curiosity που παραμένει ενεργός εκεί. Ο τελευταίος βρίσκεται βέβαια σε απόσταση 3.700 χιλιομέτρων στον κρατήρα Gale.

Σύμφωνα με τη DW.com, σχετικά κοντά βρίσκεται και η περιοχή Utopia Planitia, όπου αναμένεται να προσεδαφιστεί προσεχώς και η πρώτη αποστολή των Κινέζων στον Άρη.

Η όλη διαδικασία θα μεταδοθεί απ’ ευθείας με ώρα έναρξης στις 9.15 μ.μ. ώρα Ελλάδας.

Τρεις αποστολές

Τον Ιούλιο του 2020 είχαν ξεκινήσει συνολικά τρεις διαστημικές αποστολές με κατεύθυνση τον Κόκκινο Πλανήτη. Πέρα από την αποστολή της NASA, πρόκειται για τις Emirates Mars Mission και την κινεζική Tianwen-1. Αναμφίβολα οι Αμερικανοί έχουν μέχρι στιγμής τη μεγαλύτερη εμπειρία σε ό,τι αφορά την εξερεύνηση του Κόκκινου Πλανήτη.

aris-arthro

Το ρομποτικό εξάτροχο όχημα Perseverance θα επικεντρωθεί στην αναζήτηση νερού και άλλων στοιχείων ζωής κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη. Επίσης θα συλλέξει και θα αποθηκεύσει δείγματα πετρωμάτων τα οποία αναμένεται να ταξιδέψουν στη Γη τα επόμενα 10 χρόνια με κοινές αμερικανικές και ευρωπαϊκές αποστολές.

Παράλληλα θα δοκιμαστούν τεχνολογίες που θα βοηθήσουν να ανοίξει ο δρόμος για τη μελλοντική εξερεύνηση του Άρη από ανθρώπους.

Το «Perseverance» είναι σχεδιασμένο για να αντιμετωπίζει με επιτυχία τις αντίξοες συνθήκες στην επιφάνεια του αφιλόξενου Κόκκινου Πλανήτη.

Μοιάζει αρκετά με το Curiosity, αλλά διαθέτει πολλές νέες δυνατότητες, επισημαίνει ο επικεφαλής του προγράμματος, Ματ Ουάλας.

Ανάμεσα στα άλλα είναι εξοπλισμένο με έναν ισχυρό ηλεκτρονικό υπολογιστή, που θα το βοηθήσει να πλοηγηθεί στην επιφάνεια αποφεύγοντας τις επικίνδυνες περιοχές. Το ρομποτικό όχημα Perseverance (Επιμονή) είναι το πέμπτο που στέλνει η NASA στον πλανήτη.

Μέχρι το 1997, όλα τα διαστημόπλοια της NASA που έφτασαν στην επιφάνειά του ήταν στατικά. Το 1997, όμως, η αποστολή «Pathfinder» έφερε την μεγάλη επανάσταση: ένα ρομπότ με τροχούς, που μπορούσε να κινηθεί πάνω στην κακοτράχαλη επιφάνεια του πλανήτη.

Το «Sojourner», όπως ονομαζόταν, ακολούθησαν δύο άλλα ρομποτικά οχήματα, το Spirit και το «Opportunity», που πάτησαν την επιφάνεια του Άρη το 2004, ενώ το «Curiosity», που είχε μέγεθος αυτοκινήτου, έφτασε στον προορισμό του το 2012.