Το διαστημικό ρόβερ της NASA Perseverance θα επιχειρήσει να προσγειωθεί την Πέμπτη στον κρατήρα Jezero του πλανήτη Άρη, περί τις 10:55μμ ώρα Ελλάδος.

Το σκάφος θα εισέλθει στην ατμόσφαιρα με την κυριολεκτικά διαστημική ταχύτητα των 20.000 χιλιομέτρων την ώρα.

Αν όλα πάνε καλά, ένα ειδικά σχεδιασμένο αλεξίπτωτο σε συνδυασμό με τη μηχανικά ελεγχόμενη κάθοδο, θα ελαττώσουν την ταχύτητα του σκάφους στα 3 χιλιόμετρα ανά ώρα, ώστε να ακουμπήσει απαλά και με ασφάλεια στην αρειανή επιφάνεια.

Αποτέλεσμα εικόνας για NASA Perseverance

Κατά τη διάρκεια της απαιτητικής μανούβρας που είναι γνωστή ως «ο ελιγμός του γερανού», τρία καλώδια θα κατεβάζουν το εξάτροχο όχημα όχημα στον Jezero.

Το Perseverance φέρει επίσης και το πρώτο αρειανό ελικόπτερο, το Ingenuity. Με αυτό θα επιχειρηθεί για πρώτη φορά μια ελεγχόμενη πτήση σε άλλον πλανήτη από τη γη.

«Αν είμαστε σίγουροι για κάτι, αυτό είναι πως η προσεδάφιση στον Άρη δεν είναι ποτέ εύκολη», λέει ο υπεύθυνος επικοινωνιών της NASA Marc Etkind.

Αποτέλεσμα εικόνας για NASA Perseverance

Βασικός σκοπός του Perseverance είναι η αναζήτηση πιθανών ιχνών προαιώνιας ζωής στον πλανήτη Άρη. Προηγούμενες αποστολές έχουν αποδείξει πως ο «γείτονας» της Γης φιλοξενούσε κάποτε νερό στην επιφάνειά του, πριν μετασχηματιστεί σε μία παγωμένη, ερυθρά έρημο

 

Συνδεθείτε μέσω Youtube στο live κανάλι της NASA για να δείτε ζωντανά την προσεδάφιση του Perseverance στον Άρη 

Αποτέλεσμα εικόνας για NASA Perseverance

Οι επιστήμονες  κάνουν λόγο για «επτά λεπτά τρόμου» μέχρι την κάθοδο και την προσεδάφιση