Σε ένα μπαράζ στρατηγικών κινήσεων και «πράσινων» εξαγορών εξειδικευμένων στον τομέα τους επιχειρήσεων με έτοιμη τεχνογνωσία που ανοίγουν νέους δρόμους βιωσιμότητας στον πετρελαϊκό όμιλο έχει επιδοθεί την τελευταία 4ετία η Motor Oil, έχοντας «χτίσει» ήδη ένα καλό χαρτοφυλάκιο, τέτοιο που οι ανταγωνιστές δεν έχουν.

Μέσω αυτών των κινήσεων, η Motor Oil, μετατρέπεται σταδιακά από μια εταιρεία διυλιστηρίου σε έναν όμιλο με σημαντική επέκταση στο χώρο της πράσινης ανάπτυξης, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της κυκλικής οικονομίας.

Ο όμιλος δείχνει αποφασισμένος να πρωταγωνιστήσει και στην επόμενη ημέρα στο χώρο της ενέργειας στην Ελλάδα, έχοντας ένα εντυπωσιακό κρεσέντο «πράσινων» επενδύσεων και εξαγορών, που αλλάζουν εντελώς το μείγμα του ενεργειακού του αποτυπώματος.

Στην αγορά των ΑΠΕ η Μotor Oil εισήλθε στα τέλη του 2019 και μέσα σε αυτά τα σχεδόν τεσσεράμισι χρόνια έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα, «τρέχοντας» προς το στόχο να φτάσει στο 1 GW έως το 2030. Αιχμή του δόρατος προς αυτή την κατεύθυνση είναι η Motor Oil Renewable Energy (MORE), η οποία αποτελεί, πλέον ηγέτιδα δύναμη στον χώρο των ΑΠΕ και καθίσταται ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ΑΠΕ στην Ελλάδα και ένας από τους σημαντικότερους στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Μέσω της MORE η εισηγμένη υλοποιεί ένα τεράστιο πρόγραμμα πράσινου μετασχηματισμού, το μεγαλύτερο στη ΝΑ Ευρώπη, συνολικής αξίας 4 δισ. ευρώ.

Τα τελευταία χρόνια η Motor Oil έχει αλλάξει εντελώς φυσιογνωμία, με αλλεπάλληλες στρατηγικές εξαγορές όπως μεγάλα αιολικά πάρκα, καθώς επίσης τις ΕΛΤΕΧ Άνεμος, VERD (πράσινο λάδι), Thalis E.S. (διαχείριση στέρεων υλικών και αποβλήτων, επεξεργασίας νερού και υγρών αποβλήτων κ.α.) και Unagi A.E. και τώρα όπως φαίνεται της Ηλέκτωρ.

Υπενθυμίζεται πως η Motor Oil πρωταγωνιστεί και στην ΕΝΔΙΑΛΕ Α.Ε. (Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης ΑΛΕ), που αποτελεί το πρώτο και μεγαλύτερο πιστοποιημένο κέντρο ανακύκλωσης λιπαντικών στην Ευρώπη.

Πλέον, μέσω αυτών των κινήσεων, η Motor Oil, μετατρέπεται σταδιακά από μια εταιρεία διυλιστηρίου σε έναν όμιλο με σημαντική επέκταση στο χώρο της πράσινης ανάπτυξης, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της κυκλικής οικονομίας.

Σε ιστορικά υψηλά η μετοχή

Με αφορμή την κίνηση για την εξαγορά της Ηλέκτωρ, η μετοχή της Motor Oil έκανε ράλι +3,34% στη συνεδρίαση της Τετάρτης ενώ χθες ενισχύθηκε εκ νέου κατά 2,66%, φτάνοντας στα 28,56 ευρώ, που είναι νέα ιστορικά υψηλά για τη μετοχή.Η Motor Oil έχει αφήσει πίσω σε κεφαλαιοποίηση την HelleniQ Eneergy (πρώην Ελληνικά Πετρέλαια) καθώς πλέον έχει φτάσει στην αποτίμηση των 3,16 δισ. ευρώ, έναντι 2,56 δισ. ευρώ των ΕΛΠΕ. Η μετοχή της Motor Oil ενισχύεται σε ποσοστό 20% φέτος.

Και ο Ηλέκτωρ (αργά ή γρήγορα) θα καταλήξει στην Motor Oil και η Τέρνα Ενεργειακή (άμεσα) στους Άραβες

Η εξαγορά της Ηλέκτωρ

Τελευταία στόχευση και από τις σημαντικότερες κινήσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στον τομέα της κυκλικής οικονομίας είναι ασφαλώς η κίνηση για την εξαγορά της Ηλέκτωρ, καθώς η διαδικασία και οι διαπραγματεύσεις έχουν ήδη ξεκινήσει με τον όμιλο Ελλάκτωρ.

Η Ηλέκτωρ είναι μια από τις σημαντικότερες εταιρείες στον ευρύτερο κλάδο της διαχείρισης απορριμμάτων και παραγωγής πράσινης ενέργειας στην Ελλάδα.

Αν τελεσφορήσει η συμφωνία, θα πρόκειται για ένα από τα καλύτερα deal που έχει κάνει η Motor Oil τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο της υλοποίησης του μεγάλου «πράσινου» μετασχηματισμού συνολικής 4 δισ. ευρώ έως το 2030.

Η Ηλέκτωρ, αποτελεί μία πλήρως καθετοποιημένη εταιρεία στον κλάδο διαχείρισης απορριμμάτων και παραγωγής πράσινης ενέργειας με πάνω από είκοσι χρόνια εμπειρίας. Διαθέτει τεχνογνωσία και εξειδίκευση ώστε να παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις στη διαχείριση απορριμμάτων, που περιλαμβάνουν τη μελέτη, κατασκευή και λειτουργία σύγχρονων μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων, καθώς και έργα παραγωγής εναλλακτικών καυσίμων και ενεργειακής αξιοποίησης του βιοαερίου και βιομάζας.

Είναι μια από τις κορυφαίες εταιρείες της ΝΑ Ευρώπης στον τομέα της κυκλικής οικονομίας, έχοντας παρουσία σε οκτώ χώρες.

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας το 2022 έφτασε στα 123 εκατ. ευρώ, ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε κέρδη 13,28 εκατ. ευρώ.

Διαθέτει τέσσερις μονάδες αξιοποίησης βιοαερίου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 34 MW, επεξεργάζεται 950.000 τόνους αποβλήτων ανά έτος, ενώ διαθέτει τρία αιολικά πάρκα με συνολική ισχύ 7,8 MW.

Συνολικά μέσω των έργων που η εταιρεία έχει υλοποιήσει και λειτουργεί συνδυαστικά με την επεξεργασία απορριμμάτων, παράγει περισσότερες από 200.000 MWh πράσινης ενέργειας (Waste to Energy), ανακτά πάνω από 90.000 τόνους ανακυκλώσιμων υλικών και αξιοποιεί περισσότερα από 110 εκατ. κυβικά μέτρα βιοαερίου ετησίως, που συνεισφέρουν στην αποφυγή εκπομπής περίπου 880 χλδ ισοδύναμων τόνων CO2 στην ατμόσφαιρα σε ετήσια βάση.

Η εξαγορά της Άνεμος

Η σημαντικότερη εξαγορά που έχει κάνει ο όμιλος Motor Oil είναι της Άνεμος από την Ελλάκτωρ το 2022. Το συνολικό τίμημα για τη μεταβίβαση του ποσοστού 75% στην Αnemos Holdings, θυγατρικής της Motor Oil ανήλθε σε 671,5 εκατ. ευρώ. H Motor Oil εξαγόρασε το 75% του χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ από την Ελλάκτωρ, συνολικής ισχύος 493 MW καθώς επίσης και σειρά έργων υπό κατασκευή συνολικής ισχύος άνω των 1,6 GW.

Με εταιρία ειδικού σκοπού θα παρακαμφθεί (;) η γραφειοκρατία στα υπεράκτια αιολικά πάρκα

Η εξαγορά της Verd

Τον Αύγουστο του 2022 η Motor Oil ανακοίνωσε την εξαγορά της εταιρείας VERD. Μέσω αυτής της κίνησης, η Motor Oil άνοιξε πρώτη το δρόμο στον τομέα των ανανεώσιμων και εναλλακτικών καυσίμων και της κυκλικής οικονομίας μέσω της αξιοποίησης βιολογικών προϊόντων, αποβλήτων και προϊόντων προς απόρριψη για την παραγωγή ενέργειας και νέων καυσίμων, φιλικότερων προς το περιβάλλον.

Η VERD ιδρύθηκε το 2005 και έχει σαν αντικείμενο εργασιών της την παραγωγή και εμπορία βιοκαυσίμων.

H εταιρεία διαθέτει εργοστάσιο παραγωγής βιοντήζελ στον Βόλο με παραγωγική ικανότητα 80.000 τόνων βιοντήζελ ετησίως. Επίσης η εταιρεία ηγείται στον κλάδο της συλλογής απόβλητων βρώσιμων ελαίων στην Ελλάδα μέσω της θυγατρικής της ΠΡΑΣΙΝΟ ΛΑΔΙ ΑΕΒΕ.

Το Πράσινο Λάδι συλλέγει ετησίως περίπου 25.000 τόνους απόβλητων ελαίων, τους οποίους σήμερα ανακυκλώνει, χρησιμοποιώντας τους για τη παραγωγή πράσινου καυσίμου με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Με βάση την πλατφόρμα της VERD και του Πράσινου Λαδιού και σε συνδυασμό με το δίκτυο, την παραγωγική βάση αλλά και την ευρύτερη υποστήριξη και παρουσία του Ομίλου, σκοπός είναι να δημιουργηθεί ένας περιφερειακός ηγέτης στο χώρο των ανανεώσιμων καυσίμων αλλά και της κυκλικής οικονομίας, ο οποίος θα αφοσιωθεί στην παραγωγή και εμπορία βιώσιμων εναλλακτικών καυσίμων χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Η εξαγορά της Thalis ES

Το Νοέμβριο τουτ 2022 η Motor Oil προχώρησε στην εξαγορά του 100% της Thalis E.S., κάνοντας εμφατικό άνοιγμα σε όλο το φάσμα της κυκλικής οικονομίας.

Και τούτο διότι η Thalis E.S. προσφέρει ευρύ φάσμα ολοκληρωμένων βιώσιμων λύσεων στην διαχείριση στέρεων υλικών και αποβλήτων, επεξεργασίας νερού και υγρών αποβλήτων, στην εξοικονόμηση πόρων, ενέργειας και χρήση ΑΠΕ στις υποδομές.

Η διαχείριση απορριμμάτων κατέχει εξέχουσα θέση μεταξύ των δυναμικά αναπτυσσόμενων δράσεων του Ομίλου Motor Oil.

Ο Όμιλος διαθέτει εμπειρία και τεχνογνωσία δεκαετιών στον συγκεκριμένο τομέα, καθώς υπήρξε πρωτοπόρος στον τομέα της ανακύκλωσης λιπαντικών και διαχείρισης βιομηχανικών αποβλήτων.

Η Motor Oil ανοίγεται στην κυκλική οικονομία, μέσω της επαναχρησιμοποίησης, ανάκτησης, της αποκατάστασης και αξιοποίησης πόρων και παραγωγής φιλικότερων μορφών ενέργειας για το Περιβάλλον.

Διαβάστε ακόμη: