Ένα σοβαρό El Niño θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες συνέπειες για τον κόσμο.

Σύμφωνα με την Morgan Stanley, οι επενδυτές μπορεί να θέλουν να λάβουν υπόψη τρία πράγματα κατά την διαμόρφωση των χαρτοφυλακίων τους για την πιθανή διαταραχή.

Προετοιμαστείτε για περισσότερη επιθετικότητα απο τις κεντρικές τράπεζες

Οι υψηλότερες παγκόσμιες τιμές των τροφίμων θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν την πληθωριστική πίεση και να ωθήσουν τους κεντρικούς τραπεζίτες να παραμείνουν επιθετικοί στα επιτόκια για περισσότερο από το αναμενόμενο, γεγονός που θα επιβάρυνε τις αποτιμήσεις.

Αναζητήστε πιθανή ανάπτυξη στα δημητριακά

Ενώ οι τιμές σε «μαλακά» προϊόντα όπως η ζάχαρη, ο καφές και το βαμβάκι βρίσκονται σε άνοδο από το 2022, οι τιμές για δημητριακά όπως η σόγια, το καλαμπόκι και το σιτάρι είχαν πτωτική τάση και μόλις πρόσφατα αντιστράφηκαν.

Ένα ισχυρό El Niño που μειώνει σημαντικά την ποσότητα των καλλιεργειών σιτηρών που συγκομίζονται θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές υψηλότερα.

Προσέξτε για πιθανή ανάκαμψη στις μετοχές των αγροτικών επιχειρήσεων

Ο δείκτης DAXglobal Agribusiness Index, ο οποίος αναπαράγει τις επιδόσεις των παγκόσμιων εταιρειών αγροτικών επιχειρήσεων, υστερούσε πρόσφατα από τον S&P 500 κατά σχεδόν 20%.

Ενώ το El Niño μπορεί να οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμη μείωση της γεωργικής παραγωγής, μπορεί επίσης να δημιουργήσει το έδαφος για να προχωρήσει ο γεωργικός τομέας κατά τον επόμενο κύκλο.

Η ανάλυσή μας δείχνει ότι ο δείκτης DAXglobal ξεπέρασε τον S&P 500 κατά μια διάμεση τιμή 9 ποσοστιαίων μονάδων τους 12 μήνες μετά την κορύφωση του Oceanic Niño Index, ο οποίος μετρά τη διάρκεια και τη σοβαρότητα του El Niño.

Διαβάστε ακόμη: