Η μετεωρολογική υπηρεσία του ΟΗΕ ανακοίνωσε την Τρίτη την έναρξη του μεγάλου κλιματικού φαινομένου, προειδοποιώντας ότι η επιστροφή του ανοίγει τον δρόμο για μια πιθανή άνοδο των παγκόσμιων θερμοκρασιών και των ακραίων καιρικών συνθηκών.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός εκτίμησε ότι υπάρχει 90% πιθανότητα το γεγονός El Niño να συνεχιστεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους και αναμένεται να είναι «τουλάχιστον μέτριας ισχύος».

Προέτρεψε τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να ανταποκριθούν στη δήλωσή της λαμβάνοντας άμεσα μέτρα για να βοηθήσουν στην προστασία ζωών και μέσων διαβίωσης.

«Η έναρξη του El Niño θα αυξήσει σημαντικά την πιθανότητα να σπάσει το ρεκόρ θερμοκρασίας και να προκαλέσει περισσότερη ακραία ζέστη σε πολλά μέρη του κόσμου και στον ωκεανό», δήλωσε ο Petteri Taalas, γενικός γραμματέας του WMO.

«Η διακήρυξη ενός El Niño από τον WMO είναι το μήνυμα προς τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να κινητοποιήσουν προετοιμασίες για τον περιορισμό των επιπτώσεων στην υγεία μας, στα οικοσυστήματα μας και στις οικονομίες μας», είπε.

«Οι έγκαιρες προειδοποιήσεις και οι προληπτικές ενέργειες ακραίων καιρικών φαινομένων που σχετίζονται με αυτό το σημαντικό κλιματικό φαινόμενο είναι ζωτικής σημασίας για τη διάσωση ζωών και βιοποριστικών όρων».

Η ενημέρωση ακολουθεί μια έκθεση της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας στις αρχές Ιουνίου, η οποία ανέφερε ότι οι συνθήκες El Niño ήταν παρούσες και «αναμενόταν να ενισχυθούν σταδιακά στον χειμώνα του Βόρειου Ημισφαιρίου».

Ξεχωριστά, μια έκθεση του WMO τον Μάιο, υπό την ηγεσία του Μετεωρολογικού Γραφείου του Ηνωμένου Βασιλείου, προειδοποίησε ότι υπάρχει πιθανότητα 66% η ετήσια μέση παγκόσμια θερμοκρασία κοντά στην επιφάνεια μεταξύ 2023 και 2027 να ξεπεράσει για λίγο το όριο των 1,5 βαθμών Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα τουλάχιστον ενός έτους.

Το όριο των 1,5 βαθμών Κελσίου είναι το φιλόδοξο όριο της παγκόσμιας θερμοκρασίας που ορίζεται στη συμφωνία ορόσημο του Παρισιού του 2015.

Η σημασία του αναγνωρίζεται ευρέως επειδή τα λεγόμενα σημεία ανατροπής γίνονται πιο πιθανά πέρα από αυτό το επίπεδο. Τα σημεία ανατροπής είναι κατώφλια στα οποία μικρές αλλαγές μπορούν να οδηγήσουν σε δραματικές αλλαγές σε ολόκληρο το σύστημα υποστήριξης της ζωής της Γης.

Το El Niño

Το σύστημα νότιας ταλάντωσης El Niño αποτελείται από το El Niño και το La Nina – δύο αντίθετες καταστάσεις διακύμανσης στο κλιματικό σύστημα της Γης, που μπορεί να έχουν σημαντικές συνέπειες στον καιρό, τις πυρκαγιές, τα οικοσυστήματα και τις οικονομίες σε όλο τον κόσμο.

Το El Niño — ή «το μικρό αγόρι» στα ισπανικά — αναγνωρίζεται ευρέως ως η αύξηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας, ένα φυσικό κλίμα που εμφανίζεται κατά μέσο όρο κάθε δύο έως επτά χρόνια.

Ένα συμβάν El Niño κηρύσσεται όταν η θερμοκρασία της θάλασσας στον τροπικό ανατολικό Ειρηνικό αυξάνεται κατά 0,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο.

Τα επεισόδια διαρκούν συνήθως εννέα έως 12 μήνες.

Διαβάστε περισσότερα