Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η μόνη χώρα μεταξύ της Ομάδας των Επτά πλούσιων εθνών όπου ο πληθωρισμός εξακολουθεί να αυξάνεται, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Ο οργανισμός που εδρεύει στο Παρίσι δήλωσε την Τρίτη ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στην G7 μειώθηκε στο 4,6% τον Μάιο, από 5,4% τον Απρίλιο, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Η πτωτική τάση παρατηρήθηκε στις πιο προηγμένες οικονομίες τον Μάιο, με τον ετήσιο πληθωρισμό να σημειώνει πτώση στις ΗΠΑ, Καναδά, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ιαπωνία.

Η Βρετανία, ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι ήταν ένα outlier (ακραία παρατήρηση).

Οι τιμές καταναλωτή στο Ηνωμένο Βασίλειο σε όλα τα είδη αυξήθηκαν στο 7,9% τον Μάιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ελαφρώς αυξημένες από 7,8% τον Απρίλιο.

Έρχεται καθώς πολλές μεγάλες κεντρικές τράπεζες αρχίζουν να εξετάζουν το ενδεχόμενο να τερματίσουν τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων τους, καθώς οι τιμές μειώνονται, ακόμη και όταν ο πληθωρισμός παραμένει αυξημένος.

Τον περασμένο μήνα, η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης στο 5%, αύξηση μεγαλύτερη από ό,τι περίμεναν πολλοί. Η 13η συνεχόμενη άνοδος των επιτοκίων της BOE ανεβάζει το βασικό επιτόκιο στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008.

Η κίνηση, η οποία ενέτεινε τους φόβους για καταστροφή των στεγαστικών δανείων, σηματοδότησε μια απόκλιση από άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες που κατάφεραν είτε να επιβραδύνουν είτε να σταματήσουν τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Ο ετήσιος πληθωρισμός, όπως μετράται με τον δείκτη τιμών καταναλωτή, επιβραδύνθηκε αισθητά στο 6,5% τον Μάιο, από 7,4% τον Απρίλιο. Αυτό σημαίνει ότι ο συνολικός πληθωρισμός στον ΟΟΣΑ βρίσκεται πλέον στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2021.

Σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ, η ομάδα ανέφερε ότι τα ποσοστά πληθωρισμού κυμαίνονταν από λιγότερο από 3% στην Κόστα Ρίκα, την Ελλάδα και τη Δανία έως πάνω από 20% στην Ουγγαρία και την Τουρκία.

Ο βασικός πληθωρισμός, ο οποίος αποκλείει τις ασταθείς τιμές των τροφίμων και των τροφίμων, μειώθηκε με πολύ βραδύτερο ρυθμό σε 33 χώρες του ΟΟΣΑ, ωστόσο, συνεχίζοντας την πρόσφατη τάση. Έφθασε στο 6,9% τον Μάιο, από 7,1% τον Απρίλιο.

Ο πληθωρισμός της ενέργειας, εν τω μεταξύ, βρέθηκε να υποχωρεί στο -5,1% τον Μάιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, από 0,7% τον Απρίλιο.

Διαβάστε περισσότερα