Το Εφετείο έκρινε την Πέμπτη ότι το σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης για απέλαση αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα είναι παράνομο, γεγονός που αποτελεί πλήγμα στην εκστρατεία του πρωθυπουργού Rishi Sunak να σταματήσει τους μετανάστες να διασχίζουν τη Μάγχη με μικρές βάρκες.

Τρεις ανώτεροι δικαστές εφέσεων αποφάνθηκαν κατά πλειοψηφία ότι η Ρουάντα δεν μπορούσε να αντιμετωπίζεται ως ασφαλής τρίτη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με μια συμφωνία που συνήφθη πέρυσι, η κυβέρνηση σχεδίαζε να στείλει δεκάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο που φτάνουν στις ακτές της σε απόσταση μεγαλύτερη των 4.000 μιλίων (6.400 χλμ.) στη χώρα της Ανατολικής Αφρικής.

Η πρώτη προγραμματισμένη πτήση απέλασης μπλοκαρίστηκε πριν από ένα χρόνο σε απόφαση της τελευταίας στιγμής από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), το οποίο επέβαλε ασφαλιστικά μέτρα που αποτρέπουν τυχόν απελάσεις μέχρι την ολοκλήρωση της νομικής αγωγής στη Βρετανία.

Τον Δεκέμβριο, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η πολιτική ήταν νόμιμη, αλλά αυτή η απόφαση αμφισβητήθηκε από αιτούντες άσυλο από πολλές χώρες όπως η Συρία, το Ιράκ και το Ιράν, μαζί με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ανακοινώνοντας την απόφαση του Εφετείου, ο δικαστής Ian Burnett είπε: «Οι ελλείψεις στο σύστημα ασύλου στη Ρουάντα είναι τέτοιες που υπάρχουν ουσιαστικοί λόγοι να πιστεύεται ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος τα άτομα που αποστέλλονται στη Ρουάντα να επιστραφούν στις χώρες καταγωγής τους όπου αντιμετωπίζει δίωξη ή άλλη απάνθρωπη μεταχείριση».

Διαβάστε περισσότερα