Η Σλοβακία αποφάσισε να απελάσει τρεις υπαλλήλους της ρωσικής πρεσβείας βάσει πληροφοριών από τις μυστικές υπηρεσίες. Οι τρεις υπάλληλοι της ρωσικής πρεσβείας θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη Σλοβακία εντός 72 ωρών, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

«Το υπουργείο Εξωτερικών… απευθύνει παράλληλα ισχυρή σύσταση στην πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας προκειμένου οι εκπρόσωποί της να ενεργούν σύμφωνα με τη Συνθήκη της Βιέννης για τις Διπλωματικές Σχέσεις», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Η σλοβακική ειδησεογραφική ιστοσελίδα dennikn.sk μεταδίδει, χωρίς να αποκαλύπτει τις πηγές του, ότι η αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον τρεις Σλοβάκους με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ της Ρωσίας: έναν συνταγματάρχη του υπουργείου Άμυνας, ένα μέλος της σλοβακικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας SIS και ένα άτομο που συνδέεται με ειδησεογραφική ιστοσελίδα την οποία η κυβέρνηση έκλεισε για διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας αρνήθηκε να προβεί σε σχολιασμό, προαναγγέλλοντας ότι θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου αύριο Τρίτη.

Ο υπουργός Άμυνας της Σλοβακίας Γιάροσλαβ Ναντ κοινοποίησε το προαναφερθέν δημοσίευμα στη σελίδα του στο Facebook, σημειώνοντας ότι είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ότι στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών προσέφεραν στην αστυνομία «στοιχεία “κλειδιά” και ξεκάθαρες αποδείξεις» σχετικά με την υπόθεση, χωρίς να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

«Αυτή είναι μόνο η αρχή» προανήγγειλε ο υπουργός, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα υπάρχουν σύντομα εξελίξεις.

Η ρωσική πρεσβεία στην Μπρατισλάβα δεν σχολίασε την υπόθεση.