Πριν από 13 ώρες ο Τζο Μπάιντεν έγραψε στο Facebook: «Η Αμερική επέστρεψε. Επανήλθαμε στη Συμφωνία του Παρισιού και είμαστε έτοιμοι να κινητοποιήσουμε τον κόσμο για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση. Ας το κάνουμε». Προφανώς αυτό δεν ήταν άσχετο με τον εορτασμό της ημέρας της γης.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης της προσπαθεί να αναιρέσει τα αποτελέσματα των πολιτικών του Τραμπ σε κάθε επίπεδο. Το κλίμα όχι μόνο δεν εξαιρείται από το reset των ΗΠΑ και από τη δυναμική επάνοδό τους στην παγκόσμια σκηνή, αλλά είναι από τα πρώτα πεδία που η 180 μοιρών στροφή τους θα γίνει αντιληπτή άμεσα, λέει η (συνδρομητική) Washington Post.
Πρόκειται για πεδίο στο οποίο ο Τραμπ «αλώνισε» κατά τη διάρκεια της θητείας του και απέκοψε τις ΗΠΑ από τον υπόλοιπο κόσμο, κυρίως από τους ευρωπαίους συμμάχους τους: αποχώρησε από τη Συμφωνία των Παρισίων περί κλιματικής αλλαγής, υπονόμευσε τις διεθνείς προσπάθειες συντονισμού στον τομέα αυτόν, ενίσχυσε τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων των ΗΠΑ και υπερασπίστηκε στενά εθνικά συμφέροντα εις βάρος της αντιμετώπισης της παγκόσμιας απειλής.
Η σύμβαση έχει υπογραφεί από σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου, ωστόσο ο Ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος ενημέρωσε τα Ηνωμένα Έθνη για την πρόθεσή του να αποσύρει την Ουάσιγκτον από αυτή το 2019 και οι ΗΠΑ τυπικά απήλθαν και τυπικά τον Νοέμβριο του 2020.
Μεταξύ άλλων, η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ σήμαινε τη δραστική μείωση της αμερικανικής συμβολής στο ταμείο που συνδράμει φτωχότερα κράτη να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής.
Ο κ. Μπάιντεν υποσχέθηκε προεκλογικά ότι οι ΗΠΑ θα επανεντάσσονταν στη συμφωνία «την πρώτη ημέρα» της προεδρίας του.
Ακόμη, ο Μπάιντεν έθεσε επικεφαλής του αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής τον εξ εφέδρων Τζον Κέρι.
Ο παλαιός γερουσιαστής και ΥΠΕΞ ήδη ξεκίνησε περιοδεία σε όλον τον κόσμο, προαναγγέλλοντας τη νέα δέσμευση των ΗΠΑ στην «αποφασιστική δεκαετία» της ανθρωπότητας όσον αφορά το κλίμα. Μάλιστα το περασμένο Σαββατοκύριακο ο Κέρι είχε συνομιλίες στη Σαγκάη με κινέζους αξιωματούχους, ενώ προέκυψε και μία κοινή δήλωση προθέσεων, που μιλάει για «σοβαρότητα» ενεργειών και για τον «επείγοντα χαρακτήρα» τους.
Μάλιστα στις πρόσφατες αποστολές του στο εξωτερικό ο Κέρι υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ έχουν απόλυτη επίγνωση της συμμετοχής τους στο κλιματικό πρόβλημα, αφού επί δεκαετίες εκπέμπουν αέρια του θερμοκηπίου. Συνεπώς, προσβλέπουν στη διεθνή συνεργασία από «θέση ταπεινότητας», όπως είπε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.