Τα βασικά στρατηγικά πλεονεκτήματα για τον όμιλο Mytilineos από πιθανή εξαγορά της Imerys Βωξίτες, καταγράφουν οι αναλυτές της Morgan Stanley, οι οποίοι πρόσφατα έδωσαν τιμή στόχο τα 45 ευρώ για τη μετοχή.

«Ενώ περιμένουμε την επιβεβαίωση της πιθανής εξαγοράς και των σχετικών οικονομικών όρων, επισημαίνουμε τα βασικά στρατηγικά πλεονεκτήματα που θα μπορούσε να προσφέρει μια τέτοια συναλλαγή να προσφέρει», σημειώνουν οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας.

Στρατηγικά πλεονεκτήματα

(1) αύξηση της ολοκλήρωσης προς τα πίσω: Η MYTIL θα αυξήσει την ολοκλήρωσή της από ~30% (570ktpa βωξίτη) στο ~67% (700ktpa βωξίτη) της παραγωγής και θα αποφορτίσει την πλειοψηφία των βωξίτη που τροφοδοτεί το εργοστάσιο αλουμίνας 860ktpa (2,2 t βωξίτη ανά 1 t αλουμίνας).

(2) υποστηρίζεται από τον νόμο περί κρίσιμων πρώτων υλών: ο νόμος περί κρίσιμων πρώτων υλών υπογραμμίζει τη στρατηγική αξία του βωξίτη εντός των ευρωπαϊκών συνόρων, καθώς ζητεί μεγαλύτερη αυτάρκεια σε βωξίτη, αλουμίνα και αλουμίνιο.

(3) ενίσχυση της αλουμίνας προοπτικές επέκτασης: η επέκταση της παραγωγικής ικανότητας αλουμίνας ήταν μία από τις αναπτυξιακές προοπτικές της MYTIL τα τελευταία χρόνια. Η αυξημένη αυτάρκεια της MYTIL σε βωξίτη θα επέτρεπε μια πιθανή επέκταση προς ~1.250ktpa  μέσω μιας αποδοτικής επένδυσης αποσυμφόρησης με κεφάλαια.  Αυτό θα έρθει σε μια στιγμή που άλλες επιχειρήσεις αλουμίνας και αλουμινίου σε όλη την Ευρώπη παραμένουν υπό σημαντική πίεση λόγω της αδύναμης κερδοφορίας.

(4) ενίσχυση των δυνατοτήτων εξόρυξης γαλλίου: η εταιρεία στα αποτελέσματα του 1ου εξαμήνου 23 επισήμανε μια πιθανή επένδυση  για την εξόρυξη γαλλίου και την κάλυψη των ευρωπαϊκών ανάγκες της μετά την κίνηση της Κίνας να περιορίσει τις εξαγωγές (δείτε εδώ). Το γάλλιο είναι ένα υποπροϊόν τηςεπεξεργασίας βωξίτη για την παραγωγή αλουμίνας. Ένα διευρυμένο αποτύπωμα βωξίτη θα αυξήσει την κλίμακα και την ανταγωνιστικότητα για τα υποπροϊόντα σε γάλλιο και άλλα ορυκτά, όπως το σκανδίλιο.

Με βάση τα μεγέθη της Imerys (έσοδα της τάξεως των 30-40 εκατ. ευρώ) είναι μια μικρής κλίμακας συναλλαγή για τη Mytilineos. Τούτου λεχθέντος, θα προσφέρει πιθανές οικονομίες κλίμακας και βελτιστοποίηση logistics καθώς οι δύο εταιρείες εκμεταλλεύονται παρακείμενα κοιτάσματα βωξίτη.

Διαβάστε ακόμη: