Δεν εμπνέουν αισιοδοξία οι εκτιμήσεις των Societe Generale και Morgan Stanley για την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, στις 11 Μαΐου, παρά την πεποίθηση πως στον βασικό δείκτη για την Ελλάδα θα βρίσκόταν και η Τράπεζα Πειραιώς.

Όπως αναφέρει η Societe Generale, η αναδιάρθρωση του δείκτη δεν θα είναι θετική, επισημαίνοντας πως οι ελληνικές μετοχές θα μειωθούν από 10 σε 9, καθώς θα υπάρξει έξοδος από αυτόν της μετοχής της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, δίχως αντικατάσταση.

Παράλληλα, σημειώνεται πως στην παραπάνω περίπτωση θα υπάρξουν εκροές 64 εκατ. δολαρίων από τη μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή,ποσό που αντιστοιχεί σε 24 ημέρες συναλλαγών.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα βασικά κριτήρια κεφαλαιοποίησης και ποσοστού μετοχών σε ελεύθερη διασπορά πληρούνται από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Η πιθανή έξοδος από τον δείκτη ίσως σχετίζεται με πιέσεις από άλλα χρηματιστήρια, οι οποίες θα έδιναν ώθηση στη μείωση συμμετοχής των ελληνικών μετοχών στον MSCI Αναδυόμενων Αγορών.

Η Morgan Stanley τόνισε ότι η πιθανότητα ένταξης της Τράπεζας Πειραιώς στον δείκτη MSCI Greece είναι περιορισμένη, αν και τόσο η κεφαλαιοποίηση όσο και η διασπορά (free float) της ελληνικής τράπεζας είναι υψηλότερα από το τρέχον όριο του δείκτη MSCI Greece Standard με περιθώριο μικρότερο του 50%.

Η έκθεση, η οποία αφορά αποκλειστικά την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, σημειώνει πως «σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, η Πειραιώς δεν πληροί την απαίτηση ένταξης και, κατά συνέπεια, η ένταξή της εξαρτάται από την αύξηση του μέγιστου αριθμού εταιρειών στον δείκτη MSCI Greece από 10 σε 11. Συνεπώς, αυτό εξηγεί και το χαμηλό ποσοστό πιθανότητάς μας για την προσθήκη. Εάν προστεθεί, θα περιμέναμε εισροές ύψους 114 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ τον αντίκτυπο στις συναλλαγές 11 ημερών για την κάλυψη του αγοραστικού ενδιαφέροντος. Το ποσοστό συμμετοχής της Τράπεζας Πειραιώς στον δείκτη MSCI EM θα είναι 0,03%».

Η MSCI θα ανακοινώσει την τριμηνιαία ανασκόπηση των δεικτών της στις 11 Μαΐου, ενώ οι διαφοροποιήσει θα ανακοινωθούν θα ισχύουν από την 1η Ιουνίου.

Οι δέκα μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη MSCI Greece είναι: Eurobank Holdings με ποσοστό συμμετοχής 13,8%, ΟΠΑΠ με 12,91%, ΟΤΕ με 11,73%, Mytilineos με 11,44%, Alpha Services and Holdings με 10,96%, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος με 10,71%, Jumbo με 9,85%, ΔΕΗ με 7,32%, Motor Oil Hellas με 6,30% και Terna Energy με 4,97%.

Διαβάστε περισσότερα