Θετική για την οικονομία και τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδας εμφανίζεται σε πρόσφατη έκθεσή της η Γαλλική τράπεζα Societe Generale προβλέποντας, μάλιστα, ότι η αναβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας θα έρθει το αργότερο έως το τέλος του 2024 με πιο πιθανή ημερομηνία πριν τη λήξη του 2023.

Η τράπεζα εκτιμά πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να μειώνει το χρέος της και να αναπτύσσεται καλύτερα από την Ευρωζώνη, όμως, θεωρεί “κομβικό” σημείο τις εκλογές που θα διεξαχθούν στην Ελλάδα πιστεύοντας ως χειρότερο σενάριο την “πολιτική αβεβαιότητα”.

Οπως λέει οι βουλευτικές εκλογές οι οποίες σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκλογές, θα γίνουν με σύστημα απλής αναλογικής, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ένα εξαιρετικά κατακερματισμένο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η απερχόμενη Νέα Δημοκρατία προηγείται με περίπου 34% της πρόθεσης ψήφου, ακολουθούμενη στενά από το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ με 29% και το σοσιαλιστικό κόμμα ΠΑΣΟΚ με 11%. Αριθμητικά ή πολιτικά, ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού (μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ή ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ) θα είναι δύσκολος, παρόλο που τα κόμματα αυτά έχουν δεσμευτεί σε γενικές γραμμές για τις μεταρρυθμίσεις.

Οπως αναφέρει η SocGen στην έκθεσή της ακόμη πιο «προβληματικοί» για τις αγορές και την Ε.Ε μπορεί να αποδειχθούν οι συνασπισμοί, όπως ο συνδυασμός ΝΔ – Ελληνική Λύση (ένα ευρωσκεπτικιστικό υπερεθνικιστικό κόμμα), ή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΜΕΡΑ-25, το τελευταίο είναι κόμμα του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Αλλά, όπως και οι άλλες δύο επιλογές, οι συνδυασμοί αυτοί πιθανότατα δεν θα έχουν απόλυτη πλειοψηφία ή την πολιτική βούληση να σχηματίσουν κυβέρνηση. Δεύτερος εκλογικός γύρος μέχρι τις αρχές Ιουλίου φαίνεται πιθανός, αλλά με ένα διαφορετικό ημιαναλογικό σύστημα. Με τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις, η ΝΔ θα εξακολουθούσε να υπολείπεται της απόλυτης πλειοψηφίας κατά περίπου 20 έδρες. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού ή κυβέρνηση μειοψηφίας, με τους κινδύνους πολιτικής παράλυσης που αυτό συνεπάγεται.

Δημοσιονομική βελτίωση

“Η βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών θα πρέπει να στηρίξει την αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα (IG) το αργότερο έως το τέλος του 2024″, επισημαίνει η SocGen, τονίζοντας ότι “το πιο πιθανό χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να είναι το τέλος του 2023, καθώς οι οίκοι αξιολόγησης υιοθετούν γενικά μια προσεκτική προσέγγιση κατά την αναβάθμιση και για να αποφύγουν τη μεταβλητότητα και τυχόν αντιστροφή προηγούμενων αξιολογήσεων, πρέπει να έχουν επίγνωση των πιθανών κινδύνων. Οι βουλευτικές εκλογές του Μαΐου είναι ένας από τους κινδύνους που θα μπορούσαν να κάνουν πιο σύνθετα τα πράγματα”. Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι σε πρόσφατη έκθεσή της η Societe Generale ανέφερε ως το πιο πιθανό χρονοδιάγραμμα για την αναβάθμιση το 4ο τρίμηνο του 2023 ή το 1ο τρίμηνο του 2024.

Διαβάστε περισσότερα