Το πορτρέτο της Βασίλισσας Ελισάβετ Β′ βρίσκεται αυτή τη στιγμή, σε καθένα από τα 29 δισεκατομμύρια νομίσματα που κυκλοφορούν, όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και σε χώρες της Κοινοπολιτείας, όπως παραδείγματος χάρη, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και ο Καναδάς.

Έπειτα ωστόσο, από το θάνατο της γηραιότερης Βασίλισσας στην ιστορία του κράτους, η Αγγλία έχει πλέον, νέο μονάρχη. Ως εκ τούτου, νέα νομίσματα τα οποία θα απεικονίζουν τον νέο βασιλιά, Κάρολο Γ′, αναμένεται σύντομα να τεθούν σε κυκλοφορία από την Τράπεζα της Αγγλίας.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο Ντόμινικ Τσόρνει, ειδικός νομισμάτων της A.H. Baldwin & Sons στο CNBC, «κανείς δεν επιθυμεί να αποσυρθούν από την κυκλοφορία τα δισ. χαρτονομισμάτων και νομισμάτων της βασίλισσας». Πιο συγκεκριμένα, εξηγεί πως «τα νομίσματα με την βασίλισσα Ελισάβετ θα αποσυρθούν παροδικά, αλλά φαντάζομαι ότι θα κυκλοφορούν για δεκαετίες». Τα νομίσματα μπορούν συνήθως, να κυκλοφορούν για περίπου 30 χρόνια χωρίς να φθαρούν υπερβολικά.

Σημειώνεται μάλιστα, πως τα νομίσματα με το πορτρέτο της Ελισάβετ εξακολουθούν να είναι νόμιμα, «δεν υπάρχει πραγματικός λόγος να προσπαθήσουμε να τα αποσύρουμε», προσθέτει. Αυτό «σημαίνει ότι θα έχουμε νομίσματα του βασιλιά Καρόλου Γ’ να κυκλοφορούν μαζί με νομίσματα της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, κάτι που είναι μοναδικό στη σύγχρονη ιστορία», συμπλήρωσε ο Τσόρνεϊ.

Πέντε διαφορετικά πορτρέτα της βασίλισσας Ελισάβετ Β′ εμφανίζονται στα βρετανικά νομίσματα από τότε που ανέβηκε στο θρόνο το 1952 με κάθε ένα από αυτά να κυκλοφορεί αφότου είχε δώσει την έγκρισή της. Αξίζει να αναφερθεί πως το πιο πρόσφατο σχεδιάστηκε από την Τζόντι Κλαρκ και ήταν το πρώτο που δημιουργήθηκε αποκλειστικά από φωτογραφίες και όχι από πορτρέτο της βασίλισσας.

Η Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία εκδίδει τα τραπεζογραμμάτια του Ηνωμένου Βασιλείου, επιβεβαίωσε ότι τα νομίσματα με το πορτρέτο της βασίλισσας θα συνεχίσουν να είναι νόμιμα ενώ περαιτέρω ανακοινώσεις αναμένονται μετά «το τέλος της επίσημης περιόδου πένθους».

Παρόλα αυτά, καθησυχάζει τους πελάτες της ότι δεν υπάρχει προθεσμία για την ανταλλαγή των χαρτονομισμάτων. Συγκεκριμένα, με ανάρτηση στο Twitter, η Τράπεζα της Αγγλίας υπογραμμίζει, «όλα τα γνήσια χαρτονομίσματα της Τράπεζας που έχουν αποσυρθεί ή πρόκειται να αποσυρθούν σύντομα από την κυκλοφορία διατηρούν την ονομαστική τους αξία για πάντα και μπορούν να ανταλλάσσονται στην Τράπεζα της Αγγλίας στο Λονδίνο». Ωστόσο, το γεγονός ότι δεν θα γίνονται πλέον δεκτά σε καταστήματα ή από επιχειρήσεις έχει οδηγήσει τους Βρετανούς… σε αναβρασμό.

Οι πολίτες πασχίζουν να ανταλλάξουν τα παλιά τους χαρτονομίσματα στα οποία απεικονίζεται η Βασίλισσα Ελισάβετ με αποτέλεσμα πλήθος ανθρώπων να συρρέει στα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας της Αγγλίας στην οδό Threadneedle στο City του Λονδίνου προκειμένου να ανταλλάξουν χαρτονομίσματα των 20 λιρών και των 50 λιρών. Η Τράπεζα ανακοίνωσε τέλος, πως οι πολίτες μπορούν να στείλουν τα παλιά τους χαρτονομίσματα στα γραφεία της και ταχυδρομικώς.

Διαβάστε ακόμη: