Τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ αποχαιρέτησαν οι Βρετανοί, σε μια ιστορική τελετή, που ξεκίνησε στο Λονδίνο και ολοκληρώθηκε στο κάστρο του Ουίνδσορ.

Στο τέλος της λειτουργίας που έγινε στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, αφαιρέθηκαν από το φέρετρο το στέμμα, το σκήπτρο και η σφαίρα, σύμβολα της μοναρχίας. Το σπάσιμο της ράβδου από τον αυλάρχη και η τοποθέτησή της μπροστά στο φέρετρο συμβολίζουν το τέλος της υπηρεσίας του στη μονάρχη. Χωρίς τα βασιλικά σύμβολα και υπό τη συνοδεία της γκάιντας, το φέρετρο βυθίστηκε στο βασιλικό θησαυροφυλάκιο και η βασίλισσα Ελισάβετ πέρασε στην ιστορία.

Στην κρύπτη που βρίσκεται στο παρεκκλήσι του κάστρου του Ουίνδσορ τοποθετήθηκε το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ, με τη Βρετανία να της απευθύνει τον τελευταίο αποχαιρετισμό. Λίγο νωρίτερα, αφαιρέθηκαν από το φέρετρο το στέμμα, το σκήπτρο και η σφαίρα, που θεωρούνται σύμβολα του μονάρχη. Με τις κάμερες να δείχνουν έναν μουσικό να παίζει γκάιντα, το φέρετρο βυθίστηκε στην κρύπτη, όπως έγινε πέρυσι και με τον πρίγκιπα Φίλιππο.

Η λειτουργία ολοκληρώθηκε με τον εθνικό ύμνο. Η βασίλισσα θα ενταφιαστεί αργότερα σε ιδιωτική τελετή, παρουσία μελών της βασιλικής οικογένειας, μαζί και με τον πρίγκιπα Φίλιππο. Αμέσως μετά, ο βασιλιάς Κάρολος, η Καμίλα, αλλά και τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, αποχώρησαν από το παρεκκλήσι σε ξεχωριστά αυτοκίνητα.

Η οικογένεια θα επιστρέψει στις 21:30 ώρα Ελλάδος για μια τελική, ιδιωτική τελετή, μακριά από τις κάμερες, όπου θα γίνει ο ενταφιασμός. Τα ανάκτορα δεν ανακοίνωσαν τι θα συμβεί κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης τελετής, κάνοντας λόγο για μια «ιδιωτική στιγμή».

 

Στο Ουίνδσορ έφτασε η σορός της βασίλισσας Ελισάβετ, που θα ενταφιαστεί σε ιδιωτική τελετή, παρουσία μελών της βασιλικής οικογένειας.

Η σορός της βασίλισσας, με πομπή, στην οποία θα μετέχουν τα μέλη της βασιλικής οικογένειας και μάλιστα ακόμη και οι μικροί πρίγκιπες Τζορτζ και Σάρλοτ, θα οδηγηθεί στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, όπου θα τελεστεί λειτουργία. Στη συνέχεια, θα γίνει ο ενταφιασμός της, μαζί με τον πρίγκιπα Φίλιππο, που από τον θάνατό του βρίσκεται στο βασιλικό θησαυροφυλάκιο, απουσία καμερών.

Η τελετή στο Αββαείο του Ουέστμινστερ ολοκληρώθηκε, όπως και η 45λεπτη νεκρική πομπή στους δρόμους του Λονδίνου με κατάληξη την Αψίδα του Ουέλινγκτον, όπου η σορός της βασίλισσας τοποθετήθηκε στη νεκροφόρα και ξεκίνησε το τελευταίο της ταξίδι προς το Γουίνδσορ

Με στρατιωτικές τιμές και τον εθνικό ύμνο αποχώρησε η νεκροφόρα με το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ, που θα κατευθυνθεί στο Ουίνσδορ, όπου θα γίνει και η ταφή της. Πλήθος κόσμου που παρακολουθούσε την αυτοκινητοπομπή, ξεσπώντας σε χειροκροτήματα.

Το φέρετρο μεταφέρθηκε από τον κιλλίβαντα στη νεκροφόρα έξω από την αψίδα του Ουέλινγκτον. Η πομπή που ξεκίνησε από το Αββαείο του Γουεστμίνστερ ήταν μεγαλειώδης.

Νωρίτερα, η πομπή πέρασε μπροστά από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, όπου το προσωπικό της βασίλισσας παραταγμένο απηύθυνε το «ύστατο χαίρε» σε κλίμα συγκίνησης.

Όταν η σορός φτάσει στην αψίδα του Ουέλινγκτον θα της απευθύνουν στρατιωτικό χαιρετισμό, ενώ θα γίνει ανάκρουση του εθνικού ύμνου. Σε όλο το Λονδίνο ακούγονται κανονιοβολισμοί από το Χάιντ Παρκ.

Νωρίτερα το πρωί 

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την τελετή της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ.

Όλα είναι πλέον έτοιμα για την έναρξη της τελετής στη 1 το μεσημέρι, όταν οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και αξιωματούχοι από όλον τον κόσμο θα πουν το «ύστατο χαίρε» μετά από 10 ημέρες θρήνου στη βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών.

Λίγο πριν τις 11:30 το πρωί (ώρα Ελλάδος) ξεκίνησαν να χτυπούν οι καμπάνες στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ. Συνολικά θα χτυπήσουν 96 φορές όσα και τα χρόνια ζωής της βασίλισσας Ελισάβετ.

https://www.youtube.com/watch?v=kfQThKaYe5E&ab_channel=ITVNews

Εβδομήντα χρόνια μετά την τελευταία κηδεία μονάρχη (η τελευταία πραγματοποιήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 1952), η Βρετανία αποχαιρετά τη βασίλισσα Ελισάβετ σε μια τελετή η οποία φέρει το «αποτύπωμά» της, όπως φαίνεται στο επίσημο πρόγραμμα της τελετής στο Αβαείο του Ουεστμίνστερ που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγες ώρες πριν την έναρξή της.

Τελευταίες ετοιμασίες και έλεγχοι πριν την έναρξη της κηδείας:

Στην εξόδιο ακολουθία στην οποία θα δώσουν το «παρών» 2.000 καλεσμένοι, από την οικογένεια της βασίλισσας Ελισάβετ μέχρι αρχηγούς κρατών αλλά και τα δισέγγονά της, ο πρίγκιπας Τζορτζ και η πριγκίπισσα Σάρλοτ, θα ακουστούν ύμνοι και προσευχές που είχε διαλέξει η 96χρονη μονάρχης με αρκετές αναφορές και στην παιδική της ηλικία.

Κηδεία βασίλισσας Ελισάβετ: Λεπτό προς λεπτό το «ύστατο χαίρε»:

https://www.youtube.com/watch?v=kfQThKaYe5E&ab_channel=ITVNews

Χιλιάδες άτομα έχουν κατακλύσει τους δρόμους του Λονδίνου από τους οποίους θα περάσει η πομπή με το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ:

Το πρώτο από τα 96 συμβολικά χτυπήματα της καμπάνας στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ:

Kηδεία της Βασίλισσας Ελισάβετ: Με απόσπασμα από το Κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο η ομιλία της Λιζ Τρας

Διαβάζοντας ένα απόσπασμα από το Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο, η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας , Λιζ Τρας, αποχαιρέτησε σήμερα την Βασίλισσα Ελισάβετ:

«Ας μην ταράζεται η καρδιά σου: πιστεύεις στον Θεό, πιστεύεις και σε μένα», είπε. «Στο σπίτι του Πατέρα μου υπάρχουν πολλά αρχοντικά: αν δεν ήταν έτσι, θα σου το έλεγα. Πάω να σου ετοιμάσω ένα μέρος».

Στη διάρκεια της ομιλίας της Συντηρητικής πρωθυπουργού, ακουγόταν ο ύμνος «The Lord’s My Shepherd», ο οποίος δεν επιλέχθηκε τυχαία.

Το 1947 συνόδευε την γαμήλια τελετή της Βασίλισσας Ελισάβετ και του πρίγκιπα Φίλιππου, Δούκα του Εδιμβούργου.

Η κίνηση της πριγκίπισσας της Ουαλίας για να την τιμήσει – Δείτε βίντεο

Η Κέιτ Μίντλετον, μαζί με τον πρίγκιπα Τζορτζ και την πριγκίπισσα Σάρλοτ, έφτασαν στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ για την κηδεία της της βασίλισσας Ελισάβετ.

Όπως δείχνουν και οι φωτογραφίες, η πριγκίπισσα της Ουαλίας είναι θλιμμένη, την ώρα που φτάνει στο Αβαείο για το «ύστατο χαίρε» στην Ελισάβετ.

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας διάλεξε ένα κομψό μαύρο σύνολο, επιλέγοντας να το συνδυάσει με ένα ζευγάρι σκουλαρίκια και τριπλό μαργαριταρένιο choker που ήταν μέρος της προσωπικής συλλογής κοσμημάτων της βασίλισσας Ελισάβετ.

Άνδρας προσπάθησε να πηδήξει τα εμπόδια πριν ξεκινήσει η πομπή

Ένας άνδρας συνελήφθη καθώς προσπάθησε να πηδήξει πάνω από τα εμπόδια προτού η πομπή με το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ αρχίσει να διασχίζει τους δρόμους του Λονδίνου, μετά από την κηδεία.

Χιλιάδες άτομα συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν την κηδεία και την πομπή στη συνέχεια, έχοντας σχηματίσει ουρές στους δρόμους όλη τη νύχτα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη Daily Mail, ένας από τους παρευρισκόμενους προσπάθησε να πηδήξει τα εμπόδια στην οδό του Κοινοβουλίου και συνελήφθη από την αστυνομία.

Η στιγμή που ξεσπάει σε λυγμούς η πριγκίπισσα Σάρλοτ

Σε λυγμούς ξέσπασε η επτάχρονη πριγκίπισσα Σάρλοτ -κόρη του διαδόχου του βρετανικού θρόνου και της πριγκίπισσας της Ουαλίας Κέιτ Μίντλετον- στην αψίδα του Ουέλινγκτον, λίγη ώρα μετά την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ.

Η πριγκίπισσα Σάρλοτ έφτασε στο Αβαείο του Ουεστμινστερ μαζί με την μητέρα της, τον αδερφό της πρίγκιπα Τζόρτζ και τη βασιλική σύζυγο Καμίλα. Η επτάχρονη κόρη του Ουίλιαμ και της Κέιτ ήταν ντυμένη στα μαύρα, φορώντας ακόμα και καπέλο, όπως ακριβώς και η μητέρα της. Το μοναδικό στοιχείο που «έσπαγε» την μονοχρωμία, ήταν μια διαμαντένια καρφίτσα που είχε το σχήμα πετάλου.

Τι συμβολίζει τo σπάσιμο της ράβδου πάνω στο φέρετρο

Πριν από την ολοκλήρωση της τελετής με τον τελευταίο ύμνο, το Αυτοκρατορικό Στέμμα, η βασιλική σφαίρα και το βασιλικό σκήπτρο θα αφαιρεθούν από το φέρετρο όπου έχουν εναποτεθεί από την Τετάρτη και θα τοποθετηθούν στην Αγία Τράπεζα από τον Ηγούμενο του Ουίνδσορ.

Με το τέλος του θρησκευτικού ύμνου ο βασιλιάς Κάρολος θα εναποθέσει πάνω στο φέρετρο το λάβαρο του Λόχου της Βασίλισσας, ενώ ο Λόρδος Αρχιθαλαμηπόλος, ο προϊστάμενος του προσωπικού του βασιλικού οίκου, θα σπάσει τη ράβδο που συμβολίζει το ρόλο του και θα την τοποθετήσει πάνω στο φέρετρο.

Καθώς το βάθρο με το φέρετρο θα υποχωρεί στην υπόγεια βασιλική κρύπτη, ο Ηγούμενος του Ουίνδσορ θα κλείσει τη λειτουργία με ψαλμό και το εγκώμιο, ενώ αμέσως μετά ο αρμόδιος βασιλικός αξιωματούχος, ο ανώτερος κήρυκας του Παλατιού, θα απευθύνει την τελική προσφώνηση στη βασίλισσα αναφέροντας όλους τους τίτλους της.

Ο βασιλικός αυλητής θα παίξει ένα μοιρολόγι ενώ βηματίζει, ο Αρχιεπίσκοπος του Καντερμπέρι θα ευλογήσει τους παριστάμενους και στο τέλος όλοι θα αναφωνήσουν από ”God Save the King”.

Στη βασιλική κρύπτη όπου θα βρεθεί αρχικά το φέρετρο της Ελισάβετ περιμένει από τον Απρίλιο του 2021 και το φέρετρο του επί 73 χρόνια συζύγου της Δούκα του Εδιμβούργου Φίλιππου.

Τα δύο φέρετρα θα ενταφιαστούν μαζί αργότερα το βράδυ της Δευτέρας (7.30 τοπική) σε ιδιωτική τελετή στο παρακείμενο επιμνημόσυνο Παρεκκλήσι του Γεωργίου ΣΤ’.

Κηδεία βασίλισσας Ελισάβετ: «Είμαστε πολύ χαρούμενες που είσαι ξανά με τον παππού», είπαν οι εγγονές της, πριγκίπισσες Βεατρίκη και Ευγενία

Χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί κατά μήκος του δρόμου και έραιναν με λουλούδια ή χειροκροτούσαν καθώς περνούσε από μπροστά τους η νεκροφόρα, οδεύοντας για το Ουίνδσορ. Κάποιοι φορούσαν μαύρα κοστούμια ή φορέματα. Άλλοι, απλώς φούτερ ή ακόμη και φόρμες. Μια γυναίκα με βαμμένα πράσινα μαλλιά στεκόταν δίπλα σε έναν κοστουμαρισμένο άνδρα, ενώ περίμεναν να περάσει η πομπή.

Ξεκίνησε η λειτουργία στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, παρουσία των μελών της βασιλικής οικογένειας. Στη συνέχεια, αφαιρέθηκαν από το φέρετρο και τοποθετήθηκαν στην Αγία Τράπεζα το σκήπτρο, το στέμμα και η σφαίρα, τα βασιλικά εμβλήματα. Ο Αυλάρχης, ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος της βασιλικής αυλής, θα σπάσει τη ράβδο του αξιώματός του και θα την τοποθετήσει πάνω στο φέρετρο, συμβολίζοντας το τέλος της υπηρεσίας του στη μονάρχη.

Το φέρετρο θα τοποθετηθεί στη συνέχεια στη βασιλική κρύπτη, μαζί με εκείνο του συζύγου της Ελισάβετ, πρίγκιπα Φίλιππου. Στον βασιλικό τάφο αναπαύονται επίσης οι γονείς της και η αδελφή της, πριγκίπισσα Μαργαρίτα.

«Είμαστε πολύ χαρούμενες που είσαι ξανά μαζί με τον παππού. Αντίο, αγαπημένη μας γιαγιά, ήταν τιμή μας που ήμασταν εγγονές σου και είμαστε πολύ υπερήφανες για εσένα», είπαν οι εγγονές της, πριγκίπισσες Βεατρίκη και Ευγενία.

Στις 21:30 η ιδιωτική κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ

Η λειτουργία τελείωσε με ένα πρελούδιο (ένα μουσικό κομμάτι) του Μπαχ και τα μέλη της βασιλικής οικογένειας αποχώρησαν με ξεχωριστά αυτοκίνητα.

Πρώτοι αποχώρησαν ο βασιλιάς Κάρολος με την Καμίλα. Τον ακολούθησαν άλλα μέλη της οικογένειάς του, η πριγκίπισσα Άννα, ο πρίγκιπας Εδουάρδος και ο πρίγκιπας Άντριου, μαζί με τον διάδοχο του θρόνου, πρίγκιπα Γουίλιαμ, και τον πρίγκιπα Χάρι.

Η οικογένεια θα επιστρέψει στις 21.30 (ώρα Ελλάδος) απόψε για μια τελική, ιδιωτική κηδεία μακριά από τις κάμερες.

Διαβάστε ακόμη: