Βασιλείς, αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και άλλοι υψηλοί προσκεκλημένοι από όλον τον κόσμο αρχίζουν να συρρέουν στο Λονδίνο, εν όψει της κηδείας της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’, αύριο το πρωί (19/09).

Το πρόγραμμα της κηδείας της Βασίλισσας Ελισάβετ (σε ώρα Ελλάδος):

Στις 08:30 το πρωί, ολοκληρώνεται το λαϊκό προσκύνημα που άρχισε το βράδυ της Τετάρτης (14/09).

10:00 – Ανοίγουν οι πόρτες του Αββαείου του Γουεστμίνστερ για τους ηγέτες κρατών και τους υπόλοιπους προσκεκλημένους.

12:35 – Το φέρετρο θα μεταφερθεί στην έξοδο του Βρετανικού Κοινοβουλίου για να τοποθετηθεί πάνω στον κιλλίβαντα. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, θα το συνοδεύουν 142 μέλη του Βασιλικού Ναυτικού.

12:44 – Θα ξεκινήσει η πομπή από το Βρετανικό Κοινοβούλιο, προς το Αββαείο του Γουεστμίνστερ.

12:52 – Η πομπή θα φτάσει στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ.

13:00 – Ξεκινά η λεγόμενη πολιτική λειτουργία, παρουσία 2.000 καλεσμένων. Μεταξύ αυτών, αρχηγοί κρατών και βασιλείς από όλον τον κόσμο.

14:00Ολοκληρώνεται το τελετουργικό στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ και το φέρετρο τοποθετείται ξανά στο κιλλίβαντα. Θα τηρηθεί δύο λεπτών σιγή, σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

14:15 – Ξεκινά νέα πομπή, με προορισμό την αψίδα του Ουέλινγκτον. (Βρίσκεται δίπλα στο Χάιντ Παρκ και πίσω από το παλάτι του Μπάκιγχαμ). Η πομπή θα περάσει μπροστά από το παλάτι και θα κάνει μία στάση.

15:00 – Η πομπή φθάνει στην αψίδα. Το φέρετρο εισέρχεται στη νεκροφόρα, με προορισμό το Ουίνδσορ. (Οδικό ταξίδι διάρκειας δύο ωρών. Πλήθος κόσμου αναμένεται να βρίσκεται δεξιά και αριστερά του δρόμου)

17:06 – Η νεκροφόρα φθάνει σε καθορισμένο σημείο. Σχηματίζεται ξανά πομπή.

17:10 – Η πομπή για το κάστρο του Ουίνδσορ, ξεκινά.

17:40 – Ο Βασιλιάς Κάρολος και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας συμμετέχουν στη πομπή.

17:53 – Η πομπή φθάνει στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, μέσα στο κάστρο του Ουίνδσορ και το φέρετρο τοποθετείται σε βάθρο.

16:00 – Ξεκινά η νεκρώσιμη ακολουθία, της οποίας η διάρκεια δεν έχει διευκρινισθεί. Μόλις ολοκληρωθεί, το βάθρο θα υποχωρήσει στη βασιλική κρύπτη. ( Όπως έγινε και στην κηδεία του Φιλίππου). Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα αποχωρήσουν, όπως και οι κάμερες.

21:30 – Θα πραγματοποιηθεί ο ενταφιασμός, χωρίς κάμερες. Αυστηρά ιδιωτικά. Μαζί με το φέρετρο του Φίλιππου, που περιμένει στην Κρύπτη.

Η κηδεία της Βασίλισσας Ελισάβετ θα προβληθεί σε 125 κινηματογράφους, δωρεάν είσοδος για το κοινό

Η κηδεία της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ θα προβληθεί αύριο (19/09) σε 125 κινηματογράφους σε όλη τη Μεγάλη Βρετανία, σύμφωνα με χθεσινή (17/09) ενημέρωση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η είσοδος στους κινηματογράφους για την προβολή της κηδείας είναι δωρεάν, όμως, οι περισσότερες θέσεις ήταν ήδη κλεισμένες από την Πέμπτη (15/09). Η κηδεία στο Αββαείο του Γουέστμινστερ και η πομπή που θα ακολουθήσει, πρόκειται να μεταδοθούν σε απευθείας μετάδοση από τα δίκτυα ΒBC, ITV και SKY.

Βασιλείς, ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων, καθώς και άλλοι υψηλοί προσκεκλημένοι από όλον τον κόσμο, θα παραστούν στην κηδεία της μακροβιότερης μονάρχη του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία την 8η Σεπτεμβρίου «άφησε» την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 96 ετών.

Η κυβέρνηση κήρυξε αργία τη Δευτέρα για την κηδεία, η οποία αναμένεται να προσελκύσει μεγαλύτερο πλήθος από ό,τι τα περισσότερα σημαντικά γεγονότα της σύγχρονης βρετανικής ιστορίας, όπως η κηδεία της Πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1997, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου το 2012 ή οι βασιλικοί γάμοι.

Η Πορτογαλία κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος για τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ

Διαβάστε ακόμη: