Η περίοδος πένθους αποφασίσθηκε «προς τιμήν της Μεγαλειότητάς της, της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’», η οποία «σημάδεψε το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα και το πρώτο τέταρτο του 21ου αιώνα», σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Η κυβέρνηση υπενθύμισε, εξάλλου, ότι η Μεγάλη Βρετανία αποτελεί «τον παλαιότερο σύμμαχο» της Πορτογαλίας. Οι αρχές αναφέρουν συχνά ότι οι δύο χώρες υπέγραψαν την παλαιότερη συμμαχία μεταξύ κρατών που παραμένει ακόμη σε ισχύ, με βάση μία Συνθήκη του 1386.

Χιλιάδες Βρετανοί συμμετέχουν από χθες (14/09) στο λαϊκό προσκύνημα της Ελισάβετ, η κηδεία της οποίας θα τελεστεί στις 19 Σεπτεμβρίου στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ, παρουσία ηγετών απ’ όλον τον κόσμο, πλην της Ρωσίας. Ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας, Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, έχει ήδη επιβεβαιώσει ότι θα παραστεί στην τελετή.

Τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου θα τελεστεί η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ

Η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ, που απεβίωσε πριν από μία εβδομάδα (08/09), έπειτα από 70 χρόνια στον θρόνο, θα τελεστεί τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου στις 10:00 (τοπική ώρα), στο Αββαείο του Γουέστμινστερ στο Λονδίνο, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο.

Το φέρετρο μεταφέρθηκε από το Κάστρο Μπαλμόραλ στο Εδιμβούργο, πριν μεταφερθεί στο Λονδίνο, στις 12/09. Από προχθές (13/09), βρίσκεται στο Παλάτι του Γουεστμίνστερ, όπου θα παραμείνει έως το πρωί της κηδείας.

«Θα εκτελέσουμε το καθήκον μας τις επόμενες ημέρες με βαριά καρδιά, αλλά και με την πιο σταθερή αποφασιστικότητα ώστε να εξασφαλίσουμε τον κατάλληλο αποχαιρετισμό σε μία από πλέον τις καθοριστικές φιγούρες», ανέφερε ο κόμης Έντουαρντ Φιτζαλάν – Χάουαρντ, Δούκας του Νόρφοκ.

Διαβάστε ακόμη: