Δύο ημέρες μετά τον θάνατο της μητέρας του, της Ελισάβετ Β’, ο Κάρολος Γ΄ανακηρύσσεται επίσημα σήμερα, Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου βασιλιάς, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο τελεί σε εθνικό πένθος.

Το βράδυ της Παρασκευής, για πρώτη φορά εδώ και 70 χρόνια, ακούστηκε στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο ο βρετανικός εθνικός ύμνος με την αλλαγή στους στίχους «God save the King» (Ο Θεός να σώζει τον βασιλιά). Η εκδοχή αυτή που αναφέρεται σε άνδρα μονάρχη αντικαθιστά το«God save the Queen» (Ο Θεός να σώζει τη βασίλισσα), τον ύμνο που ακουγόταν από την άνοδο της Ελισάβετ στον θρόνο το 1952.

Χθες, στο πρώτο του διάγγελμα προς το έθνος, ο Κάρολος Γ’ ευχαρίστησε τον κόσμο για τη συμμετοχή του στο πένθος για τη μητέρα του, ενώ δεσμεύτηκε πως θα ακολουθήσει το παράδειγμά της. Σήμερα το πρωί, το Συμβούλιο Διαδοχής θα συνεδριάσει στον παλάτι του Αγίου Ιακώβου και η ανακήρυξή του Καρόλου ως βασιλιά θα αναγνωσθεί δημόσια από τον εξώστη αυτής της κατοικίας. Αργότερα, το Κοινοβούλιο θα ορκιστεί πίστη στον νέο βασιλιά και θα υποβάλει τα συλλυπητήριά του. Το απόγευμα, η πρωθυπουργός της χώρας και τα βασικά μέλη του υπουργικού συμβουλίου θα γίνουν δεκτά από τον Κάρολο.

Ο Κάρολος Γ’ ανέρχεται στον θρόνο σε μια δύσκολη περίοδο, με το Ηνωμένο Βασίλειο να αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων 40 ετών, έχοντας αλλάξει τέσσερις πρωθυπουργούς σε έξι χρόνια. Στα 73 του χρόνια, ο Κάρολος είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία Βρετανός μονάρχης που ανεβαίνει στον θρόνο.

Πήραν «φωτιά» τα βρετανικά ΜΜΕ για τον Χάρι και τη Μέγκαν

Ιδιαίτερη αναφορά στον πρίγκιπα Χάρι και την Μέγκαν Μαρκλ έκανε κατά τη διάρκεια του πρώτου του διαγγέλματος του προς τον λαό του Ηνωμένου Βασιλείου, ο βασιλιάς Κάρολος Γ’.

«Θέλω να εκφράσω την αγάπη μου για τον Χάρι και τη Μέγκαν καθώς συνεχίζουν να χτίζουν τη ζωή τους στο εξωτερικό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ήδη τα βρετανικά ΜΜΕ σχολιάζουν ότι η φράση αυτή αποτελεί ένα πρώτο βήμα για να υπάρξει γεφύρωση του χάσματος που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ ίσως μετά και από αυτή την αναφορά να μπει ένα «φρένο» στις δηλώσεις της Μέγκαν Μαρκλ.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της Sun, ο Κάρολος Γ’ του Ηνωμένου Βασιλείου φέρεται να είπε στον πρίγκιπα Χάρι να μη φέρει μαζί του τη σύζυγό του, Μέγκαν Μαρκλ, στο κάστρο Μπαλμόραλ, όταν εκείνος ετοιμαζόταν να επισκεφθεί την ετοιμοθάνατη γιαγιά του, βασίλισσα Ελισάβετ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Χάρι και η Μέγκαν βρίσκονταν στη Βρετανία όταν η υγεία της Ελισάβετ παρουσίασε δραματική επιδείνωση και άρχισε να διαφαίνεται πως το τέλος ήταν αναπόφευκτο. Παρά τα σκαμπανεβάσματα στη σχέση του ζεύγους των Σάσεξ με το παλάτι τα τελευταία χρόνια και τη μετακόμισή τους στις ΗΠΑ, ο Χάρι απολάμβανε πάντα μια ιδιαίτερα τρυφερή σχέση με τη γιαγιά του, και σίγουρα ήταν μια ευνοϊκή συγκυρία το γεγονός ότι δεν βρισκόταν εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά όταν συνέβη το μοιραίο, και ότι μπόρεσε να θρηνήσει στην πατρίδα του.

Ωστόσο, λίγο πριν φύγει από τη ζωή η Ελισάβετ και καθώς η ανησυχία των μελών της βασιλικής οικογένειας κορυφωνόταν, ο Χάρι και η Μέγκαν φέρονται να προκάλεσαν πρόσθετη… αναστάτωση ανακοινώνοντας μέσω εκπροσώπου τους ότι θα ταξίδευαν και οι δύο από το Γουίντσορ στο Μπαλμόραλ της Σκωτίας.

Επρόκειτο για μια πρωτοβουλία που αιφνιδίασε το παλάτι και είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί έντονη αναστάτωση, σε μία ήδη δύσκολη στιγμή για τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, αρκετά από τα οποία… δεν πίστευαν στ’ αφτιά τους όταν άκουσαν για την ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τη Sun, o πρίγκιπας Χάρι βρισκόταν στην Αγροικία Φρόγκμορ όταν δέχθηκε τηλεφώνημα από τον πατέρα του, ο οποίος του ζήτησε να ταξιδέψει μόνος στη Σκωτία και όχι με τη Μέγκαν. «Ο Κάρολος είπε στον Χάρι ότι θα ήταν λάθος και ανάρμοστο να βρεθεί η Μέγκαν στο Μπαλμόραλ σε μια τόσο θλιβερή στιγμή», είπε μια πηγή στην εφημερίδα.

«Του επισημάνθηκε ότι ούτε η Κέιτ θα πήγαινε και ότι μόνο οι πολύ στενοί συγγενείς θα έπρεπε να βρίσκονται στο πλευρό της Ελισάβετ. Ο Κάρολος έκανε πολύ, πολύ ξεκάθαρο ότι η Μέγκαν δεν θα ήταν ευπρόσδεκτη».

Η Telegraph μετέδωσε ότι ούτε ο Χάρι είχε αρχικά κληθεί στο Μπαλμόραλ όταν ανακοινώθηκε στα παιδιά και στα εγγόνια της βασίλισσας Ελισάβετ ότι πλησιάζει το τέλος, παρότι ο αδερφός του Ουίλιαμ είχε ειδοποιηθεί αμέσως. Οι λόγοι, σύμφωνα με την εφημερίδα, ήταν συνταγματικοί.

Πηγή από το περιβάλλον της βασιλικής οικογένειας σημείωσε ότι «είναι δύσκολο να περνάς χρόνο με κάποιον που ξέρεις ότι πρόκειται σύντομα να εκδώσει ένα αποκαλυπτικό βιβλίο για εσένα». Είναι προφανές ότι οι «παγωμένες σχέσεις» του ζεύγους των Σάσεξ με το παλάτι δεν θα μπορούσαν να ξεχαστούν μέσα σε μια στιγμή, παρά τις οδυνηρές στιγμές που βίωναν αναμφίβολα όλα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Κάρολος: Ο νέος Βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας μετά το θάνατο της Ελισάβετ- Βασιλιάς Κάρολος ο 3ος -Αυτό θα είναι επισήμως το όνομά του

O Χάρι δεν πρόλαβε να αποχαιρετήσει τη γιαγιά του

Υπενθυμίζεται ότι χωρίς τη Μέγκαν Μαρκλ, ο δούκας του Σάσεξ, Χάρι, μετέβη χθες στο Κάστρο Μπαλμόραλ της Σκωτίας για να αποχαιρετήσει την πολυαγαπημένη του γιαγιά, βασίλισσα Ελισάβετ, Ο 37χρονος πρίγκιπας έφθασε τελευταίος στο ιστορικό Κάστρο κι έφυγε πρώτος, όπως σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα «Bild».

Ο δευτερότοκος γιος του Καρόλου ο οποίος αναλαμβάνει βασιλικά καθήκοντα, αποχώρησε από το Μπαλμόραλ μόλις 12 ώρες ύστερα από την άφιξή του, αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Daily Mail» Αφού απέτισε φόρο τιμής στη γιαγιά του, επέστρεψε στο Ουίνδσορ, εκεί όπου βρίσκεται η σύζυγός του.

Ο Χάρι ήταν το τελευταίο μέλος της βασιλικής οικογένειας που έφθασε στην αγαπημένη εξοχική οικία της 96χρονης μονάρχη βίντεο και εικόνες που κάνουν το γύρο του διαδικτύου, τον απεικονίζουν εμφανώς συγκινημένο, στο μαύρο όχημα που τον μεταφέρει. Ο Χάρι απέτισε φόρο τιμής στη βασίλισσα μαζί με μέλη της οικογένειας, συμπεριλαμβανομένου του πατέρα του Καρόλου και του αδερφού του Ουίλιαμ.

Ο δούκας του Σάσεξ επέστρεψε στο Ουίνδσορ , εκεί όπου βρίσκεται η οικία «Frogmore Cottage», όπου έζησε με την οικογένειά του από τον Απρίλιο του 2019 έως ότου έφυγε από το Ηνωμένο Βασίλειο με προορισμό τις ΗΠΑ Η οικία αυτή εξακολουθεί να είναι η κατοικία του ζεύγους Σάσεξ στην Αγγλία μέχρι σήμερα.

Βασίλισσα Ελισάβετ: 14 πράγματα που δεν έκανε ποτέ στην ζωή της

Διαβάστε ακόμη: