Η Βασίλισσα Ελισάβετ  πέθανε  στο Μπαλμόραλ  στα 96 της χρόνια και είχε γύρω της, την αγαπημένη της οικογένεια.

Ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ, συγκλονίζει τη Βρετανία και προκαλεί ρίγη συγκίνησης σε όλο τον κόσμο, για την απώλεια της μακροβιότερης αρχηγού κράτους. Αλλά το ίδιο το Παλάτι έμοιαζε προετοιμασμένο εδώ και καιρό για την δύσκολη επόμενη μέρα της πιο ισχυρής και πολυσυζητημένης μοναρχίας στις μέρες μας.

Η φετινή χρονιά ήταν για την Ελισάβετ πολύ σημαντική, καθώς γιόρτασε το πλατινένιο ιωβηλαίο, έχοντας συμπληρώσει 70 χρόνια στο θρόνο, από το 1952 που διαδέχθηκε τον πατέρα της, βασιλιά Γεώργιο Στ’. Συνέτριψε έτσι κάθε ρεκόρ Γκίνες, αφού πρόλαβε να γίνει η γηραιότερη, πλουσιότερη, πιο πολυταξιδεμένη και πλέον αναγνωρίσιμη μονάρχης στον κόσμο

Η ουσιαστική απόσυρση της Ελισάβετ άρχισε πέρσι το φθινόπωρο, εν μέσω πανδημίας και με την ίδια να επιδεικνύει, μέχρι τότε αξιοζήλευτη προσήλωση στις υποχρεώσεις της Βασίλισσας, εκτελώντας ένα εξαιρετικά επιβαρυμένο καθημερινό πρόγραμμα. Ήταν όμως φανερό πια ότι δεν μπορούσε να συνεχίσει στους ίδιους ρυθμούς. Όσο κι αν τη στεναχωρούσε αυτό. Όλοι αντιλαμβάνονταν ότι η αδάμαστη και «βιονική» γυναίκα που είχε γνωρίσει όλος ο κόσμος άρχιζε να αγκομαχά από την ταλαιπωρία των συνεχών επίπονων δημόσιων δεσμεύσεων, που προϋποθέτουν τη γαλαζοαίματη παρουσία της. Όσο κι αν είχε ήταν για δεκαετίες πιστή στο καθήκον, ανθεκτική και απροσπέλαστη σαν βράχος στις ακτές του Ντόβερ, το βάρος του χρόνου την επηρέαζε.

Βασίλισσα Ελισάβετ: 70 χρόνια στον βρετανικό θρόνο

Η Ελισάβετ Β’ ηταν η βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας από το 1952. Το 2015 ξεπέρασε σε χρόνο παραμονής στο θρόνο τη βασίλισσα Βικτωρία κι έγινε η μακροβιότερη μονάρχης στη βρετανική ιστορία. Η Ελισάβετ είναι ακόμη επικεφαλής της Κοινοπολιτείας και της Αγγλικανικής Εκκλησίας.

Η Ελισάβετ Αλεξάνδρα Μαρία γεννήθηκε στις 21 Απριλίου 1926 στο Λονδίνο και ήταν κόρη του μετέπειτα βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’ της δυναστείας των Γουίνδσορ και της σκωτσέζας αριστοκράτισσας Κλοντ Μπόους-Λάιον. Ως πρώτο παιδί ενός νεώτερου γιου του βασιλιά Γεωργίου Ε’, η πριγκίπισσα Ελισάβετ είχε λίγες πιθανότητες ν’ ανεβεί στο θρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου, μέχρι τη στιγμή που ο θείος της Εδουάρδος Η’ παραιτήθηκε υπέρ του πατέρα της, στις 11 Δεκεμβρίου 1936, οπότε η Ελισάβετ έγινε η διάδοχος του θρόνου.

Η Ελισάβετ έλαβε κατ’ οίκον μόρφωση κι έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ιστορία, τις ξένες γλώσσες και τη μουσική. Παρά την αντίδραση που συνάντησε από την οικογένειά της και από την κυβέρνηση, εκπαιδεύτηκε στην οδήγηση και συντήρηση μηχανοκίνητων μέσων μεταφοράς, προσφέροντας υπηρεσίες στην πατρίδα της προς τα τέλη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στις 9 Ιουλίου 1947, ο βασιλιάς και η βασίλισσα ανακοίνωσαν τους αρραβώνες της πριγκίπισσας Ελισάβετ με τον μακρινό συγγενή της, τον υποπλοίαρχο του Βασιλικού Ναυτικού Φίλιπ Μαουντμπάτεν, πρώην πρίγκιπα Φίλιππο της Ελλάδας και της Δανίας, που είχε γεννηθεί στην Κέρκυρα. Ο γάμος τους έγινε στο αβαείο του Γουεστμίνστερ στις 20 Νοεμβρίου 1947, την επομένη της ημερομηνίας κατά την οποία ο Γεώργιος ΣΤ’ ονόμασε τον γαμπρό του Δούκα του Εδιμβούργου.

Το πρώτο παιδί τού ζεύγους, ο πρίγκιπας Κάρολος Φίλιππος Αρθούρος Γεώργιος, γεννήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 1948. Ακολούθησαν η πριγκίπισσα Άννα Ελισάβετ Αλίκη Λουίζα (15 Αυγούστου 1950), ο πρίγκιπας Ανδρέας Αλβέρτος Χριστιανός Εδουάρδος (19 Φεβρουαρίου 1960) και ο πρίγκιπας Εδουάρδος Αντώνιος Ριχάρδος Λουδοβίκος (10 Μαρτίου 1964).

Το 1951 η πριγκίπισσα Ελισάβετ άρχισε να εκπροσωπεί σε διάφορες κρατικές υποθέσεις τον βασιλιά Γεώργιο ΣΤ’, η υγεία του οποίου είχε κλονιστεί και διαρκώς χειροτέρευε. Μαζί με τον Φίλιππο βρισκόταν σε επίσημο ταξίδι στην Κένυα, όταν πληροφορήθηκε τον θάνατό του και την άνοδό της στο θρόνο.

Διαδέχθηκε τον πατέρα της βασιλιά Γεώργιο ΣΤ’ στις 6 Φεβρουαρίου 1952 και η στέψη της έγινε στις 2 Ιουνίου 1953 στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ. Έκτοτε, το μεγαλύτερο μέρος της βασιλείας της η Ελισάβετ το αφιέρωσε στα επίσημα και εθιμοτυπικά της καθήκοντα, καθώς και σε επίσημες επισκέψεις σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Στην τελευταία δεκαετία του περασμένου αιώνα, η μοναρχία αντιμετώπισε μια σειρά από προκλήσεις. Το 1992 ήταν το «annus horribilis» (απαίσια χρονιά) για τη βασιλική οικογένεια, όπως είχε παραδεχτεί και η ίδια η Ελισάβετ. Ο πρίγκιπας Κάρολος και η δημοφιλής σύζυγός του Νταϊάνα χώρισαν, όπως και ο πρίγκιπας Ανδρέας και η σύζυγός του Σάρα Φέργκιουσον. Επιπλέον και η πριγκίπισσα Άννα πήρε διαζύγιο και μία πυρκαϊά κατέστρεψε τη βασιλική κατοικία στο Κάστρο του Ουίνδσορ.

Βασίλισσα Ελισάβετ: Οι δύσκολες στιγμές στο παλάτι

Τα χρόνια εκείνα η Μεγάλη Βρετανία πάλευε με την οικονομική ύφεση και η δυσαρέσκεια για τον τρόπο ζωής της βασιλικής οικογένειας διαρκώς εντεινόταν. Έτσι, την ίδια χρονιά η Ελισάβετ συμφώνησε με την κυβέρνηση να καταβάλει φόρο για τα προσωπικά της εισοδήματα.

Το διαζύγιο του Καρόλου και της Νταϊάνας (1996) υπέσκαψαν περαιτέρω την υποστήριξη προς τη βρετανική μοναρχία, η οποία θεωρήθηκε από μία σημαντική μερίδα της κοινής γνώμης ως απαρχαιωμένος θεσμός. Η κριτική εντάθηκε μετά τον αδόκητο θάνατο της δημοφιλούς Νταϊάνας το 1997, όταν η Ελισάβετ αρνήθηκε αρχικά να επιτρέψει να κυματίσει μεσίστια η βρετανική σημαία στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Στα μέσα της πρώτης δεκαετίας του τρέχοντος αιώνα, η βασιλική οικογένεια άρχισε ν’ αποκτά ξανά την αίγλη της. Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλαν ο γάμος του Κάρολου με την αιώνια αγαπημένη του Καμίλα Πάρκερ-Μπόουλς το 2005 και ιδιαίτερα ο γάμος του πρωτότοκου γιου του (και της Νταϊάνας) Γουίλιαμ με την Κάρεν Μίντλεντον, που αποτέλεσε κοσμικό γεγονός πρώτης γραμμής τον Απρίλιο του 2011.

Τον επόμενο μήνα, η Ελισάβετ ξεπέρασε τον Γεώργιο Γ’ κι έγινε η δεύτερη μακροβιότερη μονάρχης στη βρετανική ιστορία, πίσω από τη Βικτώρια, την οποία υπερκέρασε, στις 9 Σεπτεμβρίου 2015, καταρρίπτοντας το ρεκόρ των 63 ετών και 216 ημερών στο θρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τον Αύγουστο του 2017 ο πρίγκιπας Φίλιππος αποσύρθηκε από τη δημόσια ζωή, ενώ η Ελισάβετ άρχισε να μειώνει τις δικές της επίσημες δραστηριότητες, μεταβιβάζοντας ορισμένα καθήκοντα στον πρίγκιπα Κάρολο και σε άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Το Μάρτιο του 2020 ο μικρότερος γιος του Κάρολου και της Νταϊάνας, πρίγκιπας Χάρι και αμερικανίδα σύζυγός του Μέγκαν, επέλεξαν να εγκαταλείψουν τους βασιλικούς τους ρόλους, προκαλώντας αναταραχή στο παλάτι.

Την ίδια χρονική περίοδο το ενδιαφέρον του κοινού για την Ελισάβετ και τη βασιλική οικογένεια διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα και εξαιτίας της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς του Netflix «Το Στέμμα» («The Crown») με τις Κλερ Φόι και Ολίβια Κόλμαν στο ρόλο της Ελισάβετ.

Τον Απρίλιο του 2021 ή Ελισάβετ έχασε τον σύζυγό της Φίλιππο, για το οποίο είχε πει στην 50ή επέτειο του γάμου τους ότι «ήταν η δύναμη και το στήριγμά μου όλα αυτά τα χρόνια».

Η Ελισάβετ είναι μία από τις πλουσιότερες γυναίκες στον κόσμο, με περιουσία που ξεπερνά τις 350 εκατ. λίρες, σύμφωνα με τους Τάιμς του Λονδίνου (2020). Είναι γνωστή η αγάπη της για τα άλογα και τις ιπποδρομίες. Η ίδια είναι δεινή ιππεύτρια και ιδιοκτήτρια δρομώνων ίππων.

Βασίλισσα Ελισσάβετ: «Η γέφυρα του Λονδίνου έπεσε» – Τι προβλέπει το πρωτόκολλο για τη διαδοχή της βασίλισσας

Τι προβλέπει το σχέδιο

Με βάση τη διαρροή, το πρώτο πρόσωπο εκτός Μπάκιγχαμ που θα ενημερωθεί για τη θλιβερή είδηση θα είναι η πρωθυπουργός, την οποία θα πάρει τηλέφωνο ο προσωπικός γραμματέας της βασίλισσας. Παράλληλα, θα ενημερωθούν μέσω μηνύματος μέλη του υπουργικού συμβουλίου, μέλη ιδιωτικών συμβουλίων και αξιωματούχοι, όπως οι Ένοπλες Δυνάμεις, που θα σχεδιάζουν τιμητικές τελετές σε όλη τη χώρα λίγες ώρες αργότερα. Όλοι θα πάρουν το ίδιο μήνυμα: «Μόλις ενημερωθήκαμε για τον θάνατο της ΑΜ της Βασίλισσας. Η διακριτικότητα είναι απαραίτητη».

Τότε, ο βασιλικός οίκος θα εκδόσει επίσημη ειδοποίηση για την ενημέρωση του κόσμου μέσω τηλεόρασης και Τύπου, μαζί με τη διαβεβαίωση ότι η κηδεία της βασίλισσας θα γίνει δέκα ημέρες αργότερα στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ, πριν ταφεί στην οικογενειακή κρύπτη δίπλα στον πρίγκιπα Φίλιππο.

Πριν την κηδεία, η σορός της θα εκτεθεί για τρεις ημέρες σε λαϊκό προσκύνημα στο Παλάτι του Γουεστμίνστερ, το οποίο θα είναι ανοιχτό 23 ώρες την ημέρα όσους θελήσουν να αποτίσουν φόρο τιμής.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι όλες οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες μέσα σε δέκα λεπτά, για να αποφύγουν ένα κύμα δημόσιας οργής. Το υπουργείο Μεταφορών έχει ήδη ειδοποιηθεί ότι το Λονδίνο θα γίνει γεμάτο, για πρώτη φορά τόσο πολύ στην ιστορία του, με τρένα και λεωφορεία γεμάτα με ανθρώπους που θα ταξιδέψουν στην πρωτεύουσα για να θρηνήσουν τη βασίλισσα, ενώ γεμάτα θα είναι τα ξενοδοχεία και όλα τα καταλύματα.

Η «Επιχείρηση Γέφυρα του Λονδίνου» περιέχει επίσης πλάνα για τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ενώ έχει ανανεωθεί ακολουθώντας τους ρυθμούς του ίντερνετ.

Μαύρο θα μπει στον ιστότοπο της Βασιλικής Οικογένειας, με μια σύντομη δήλωση που θα επιβεβαιώνει τον θάνατό της. Όλες οι ιστοσελίδες του gov.uk θα έχουν ένα μαύρο μπάνερ. Κάθε ανάρτηση στο Twitter από κυβερνητικούς λογαριασμούς και υπουργικούς θα πρέπει να έχει την έγκριση επικοινωνιολόγου, ενώ καμία δημόσια δήλωση δεν επιτρέπεται μέχρι να μιλήσει ο πρωθυπουργός, πιθανώς από την Ντάουνινγκ Στριτ.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα της D-Day που διέρρευσε

D-Day

Η πρωθυπουργός ενημερώνεται με τηλεφωνική κλήση και μήνυμα ότι η Βασίλισσα πέθανε. Δεν είναι ξεκάθαρο αν ο κωδικός «Η Γέφυρα του Λονδίνου έπεσε» θα χρησιμοποιηθεί από το Μπάκιγχαμ, ωστόσο αυτή η φράση βρίσκεται στα σχέδια που έχουν δημιουργηθεί από τη δεκαετία του 1960.

Αμέσως ξεκινά καταιγίδα κλήσεων, για να ενημερωθούν πολιτικοί και δημόσιοι λειτουργοί με βάση την ιεραρχία, ξεκινώντας με τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. «Μόλις ενημερωθήκαμε για τον θάνατο της Αυτού Μεγαλειότητος της Βασίλισσας. Η διακριτικότητα είναι απαραίτητη» θα ειπωθεί και η κλήση θα διακοπεί.

Μόνο όταν υπάρχει επίσημη ειδοποίηση τα νέα θα δοθούν στον Τύπο και τους βασικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, μαζί πιθανώς με την διευκρίνιση ότι η κηδεία θα γίνει δέκα ημέρες μετά τον θάνατό της. Ένα μέιλ θα σταλεί σε υπουργούς και δημόσιους λειτουργούς: «Με λύπη σας ενημερώνω για τον θάνατο της ΑΜ της Βασίλισσας». Αμέσως ξεκινά η διαδικασία να κυματίσουν μεσίστιες οι σημαίες.
.
Το Κοινοβούλιο θα ανακαλέσει την αναθέτουσα νομοθετική εξουσία στη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Ο επίσημος ιστότοπος της Βασιλικής Οικογένειας θα μαυρίσει με μια σύντομη ανακοίνωση που επιβεβαιώνει το θάνατο της Βασίλισσας. Οι κυβερνητικοί ιστότοποι θα γίνουν επίσης μαύροι με ειδικά, ήδη σχεδιασμένα πανό.

Ο ιστότοπος της βασιλικής οικογένειας θα μαυρίσει, όπως και οι λογαριασμοί που διατηρεί σε Twitter, Facebook και Instagram και όλες οι αναρτήσεις θα σταματήσουν, πλην αυτών που έχουν συμφωνηθεί. Ωστόσο θα υπάρχει σιωπή μέχρι να μιλήσει δημόσια πρώτος ο πρωθυπουργός, σε ζωντανή μετάδοση, αποτίοντας φόρο τιμής στη βασίλισσα.

Στη συνέχεια η πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τον νέο βασιλιά, Κάρολο, που θα απευθυνθεί στο έθνος στις 6 μ.μ. για να συμπέσει με τα κύρια βραδινά δελτία ειδήσεων. Ο πρωθυπουργός και οι ανώτεροι υπουργοί του υπουργικού συμβουλίου θα πάνε σε συνέχεια σε λειτουργία μνήμης στον καθεδρικό ναό του St. Paul. Αν και είναι προσχεδιασμένο, σύμφωνα με τα έγγραφα που επικαλείται το Politico, η τελετύη θα πρέπει να φαίνεται «αυθόρμητη».

Μία ημέρα μετά την D-Day

10 το πρωί

Το Συμβούλιο Προσχώρησης θα συγκληθεί στο παλάτι του Σεντ Τζέιμς, κοντά στο Μπάκιγχαμ και θα ανακηρύξουν τον Κάρολο ως τον νέο μονάρχη. Όλοι οι άνδρες θα πρέπει να φορούν πρωινό κοστούμι με μαύρες ή σκούρες γραβάτες, ενώ δεν μπορούν να φορεθούν μετάλλια ή διακρίσεις.

Αξιωματούχος θα βιντεοσκοπήσει τη δήλωση ότι η Βρετανία έχει νέο μονάρχη – το ίδιο μήνυμα θα διαβαστεί ταυτόχρονα στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, δίπλα στην Τράπεζα της Αγγλίας.

Το μεσημέρι, οι βουλευτές θα κάνουν αφιερώματα στη Βουλή των Κοινοτήτων με επικεφαλής των πρωθυπουργό. Στις 3.30 ο πρωθυπουργός και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου θα πάνε στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ και θα έχουν ακρόαση με τον νέο βασιλιά Κάρολο, αλλά δεν επιτρέπονται σύζυγοι.

Δύο ημέρες μετά την D-Day

Η σορός της βασίλισσας θα επιστρέψει στο Μπάκιγχαμ, ανεξαρτήτως με το πού βρίσκεται, ενώ το φέρετρο θα τοποθετηθεί στην Αίθουσα του Θρόνου, όπου μεταξύ άλλων θα βρίσκονται όρθιοι τέσσερις φρουροί, με τα καπέλα κεκλιμένα και τα τουφέκια τους στραμμένα προς το πάτωμα. Ανάλογα με το πού θα βρίσκεται, υπάρχουν διαφορετικά σχέδια για το πώς θα μεταφερθεί η σορός της. Παράλληλα, αναμένεται νέα συζήτηση στο Κοινοβούλιο όπως και σε όλα τα κοινοβούλια που εμπλέκονται.

Τρεις ημέρες μετά την D-Day

Ο νέος βασιλιάς Κάρολος ξεκινά περιοδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η περιοδεία ξεκινά με επίσκεψη στο Γουεστμίνστερ στη Βουλή, όπου θα δεχθεί συλλυπητήρια από τους βουλευτές.

Η επόμενη στάση είναι το Εδιμβούργο, που θα επισκεφθεί το κοινοβούλιο της Σκοτίας, ενώ θα υπάρξει εκκλησιαστική τελετή στον καθεδρικό του St. Giles.

Τέσσερις ημέρες μετά το D-Day

Ο Βασιλιάς Κάρολος θα ανέβει σε πτήση με προορισμό τη Βόρεια Ιρλανδία, όπου θα δεχθεί και πάλι συλλυπητήρια από τα εμπλεκόμενα κοινοβούλια, ενώ θα παρακολουθήσει επιμνημόσυνη τελετή στο Μπέλφαστ, στον Καθεδρικό της St. Anne.

Στο Λονδίνο, θα γίνει πρόβα της διαδικασίας με το φέρετρο της Βασίλισσας που θα μεταφερθεί από το παλάτι του Μπάκιγχαμ στο Γουεστμινστερ, γνωστή ως «Επιχείρηση Λιοντάρι»

Πέντε ημέρες μετά το D-Day

Η βασίλισσα θα μεταφερθεί από το Μπάκιγχαμ στο Γουεστμίνστερ. Η διαδικασία θα είναι η πρώτη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση. Όταν η βασίλισσα φτάσει στο Γουεστμίνστερ, θα υπάρξει επιμνημόσυνη τελετή.

Έκτη έως ένατη ημέρα μετά το D-Day

Αμέσως ξεκινά τριήμερο λαϊκό προσκύνημα. Το σχέδιο περιλαμβάνει αναλυτικές λεπτομέρειες για το πώς θα τοποθετηθεί το φέρετρο. Πρώτα θα την βρεθούν εκεί VIP στους οποίους θα δοθεί χρόνος να την τιμήσουν.

Μετά το κοινό θα μπορεί να εισέλθει στον χώρο που θα είναι κλειστός μόνο για μία ώρα το 24ωρο. Στο μεταξύ ο πρίγκιπας Κάρολος θα πετάξει στην Ουαλία για τον τελευταίο σταθμό της περιοδείας του. Θα επισκεφθεί το Κοινοβούλιο της Ουαλίας, ενώ θα παρακολουθήσει επιμνημόσυνη τελετή στο Κάρντιφ στον Καθεδρικό του Llandaff.

Προγραμματισμός υπάρχει τόσο για το τι θα συμβεί στις βασιλικές κατοικίες όσο και για το πώς θα διασφαλιστεί ότι αρχηγοί κρατών, VIP και αξιωματούχοι θα επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο την ημέρα της κηδείας. Παράλληλα, σχέδια καταρτίζει και το υπουργείο Μεταφορών, για να διευκολύνει τους Βρετανούς και τους ξένους που αναμένεται ότι θα βρεθούν στο Λονδίνο εκείνη την περίοδο.

Ημέρα Εθνικού Πένθους η ημέρα της κηδείας

Δέκα ημέρες μετά τον θάνατο, θα τελεστεί η κηδεία της Βασίλισσας που ονομάζεται «Ημέρα Εθνικού Πένθους» αν και δεν θα είναι επίσημη αργία. Εάν η κηδεία γίνει καθημερινή, εναπόκειται στους εργοδότες για το εάν θα επιτρέψουν στους εργαζόμενους να μην εργαστούν.

Η βασίλισσα θα μεταφερθεί στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ, ενώ θα τηρηθεί δύο λεπτών σιγή σε όλο το έθνος το μεσημέρι. Θα ακολουθήσει τελετή στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο Γουίνσδορ και θα ταφεί στη βασιλική κρύπτη στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, μαζί με τον πρίγκιπα Φίλιππο.

Άγνωστο παραμένει πότε θα γίνει η ενθρόνιση του πρίγκιπα Καρόλου, όπως και το όνομα που θα θελήσει να πάρει μετά την ανάληψη των νέων του καθηκόντων.

Βασίλισσα Ελισάβετ: 70 πράγματα που θέλει να γνωρίζουμε- Από το πρωινό της μέχρι τις ταινίες που απολαμβάνει

Διαβάστε ακόμη: