Καθώς η Βρετανία γιορτάζει αυτή την εβδομάδα τα 70 χρόνια της βασίλισσας στον θρόνο, εικόνες σκυλιών Corgi κοσμούν αναμνηστικά αντικείμενα, μαξιλάρια, φλιτζάνια και κουτιά για μπισκότα, ενώ στους δρόμους του κεντρικού Λονδίνου στήθηκαν γλυπτά Corgi. Στην πομπή της Κυριακής, μια γιγάντια μαριονέτα της βασίλισσας περιβαλλόταν από μια μικρή αγέλη σκυλομαριονέτες.

Η βασίλισσα φημίζεται για την προτίμησή στα Pembroke Welsh Corgis: κατά τη διάρκεια της βασιλείας της είχε πάνω από τριάντα, ξεκινώντας από τη Susan την οποία απέκτησε στον μήνα του μέλιτος και η οποία λέγεται ότι βρισκόταν μέσα στην άμαξα την ημέρα της ενθρόνισης. Η ράτσα ταυτίστηκε με την Ελισάβετ και έγινε έμβλημα της βρετανικής μοναρχίας.

Τρία βασιλικά Corgi ―η Holly, ο Monty και η Willow― εμφανίστηκαν μαζί με τη βασίλισσα και τον James Bond σε ένα σκετς στην έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου το 2012. Στα 90ά γενέθλια της βασίλισσας, το παλάτι κυκλοφόρησε μια φωτογραφία που έβγαλε η Annie Leibovitz: η Ελισάβετ και τέσσερα Corgi· οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου. Σύμφωνα με τα βρετανικά ταμπλόιντ, σήμερα η βασίλισσα έχει δύο Corgi που ονομάζονται Muick και Sandy, ένα Dorgi (διασταύρωση Corgi και Dachshund) που ονομάζεται Candy, καθώς και ένα Cocker Spaniel, τη Lissy.

Για το ιωβηλαίο, το Μπάκιγχαμ σκάρωσε ένα emoji, το «PJ the Corgi», ενώ πολλές παμπ στο Λονδίνο καλωσορίζουν αυτές τις μέρες ιδιοκτήτες Corgi μαζί με τα σκυλάκια τους. Μετά από αυτούς τους εορτασμούς που αναδεικνύουν περισσότερο από κάθε άλλη φορά τη δημοτικότητα της ράτσας, οι εκτροφείς αναμένουν εκτόξευση της ζήτησης και των τιμών. Το Corgi, είτε η ποικιλία Pembroke, είτε το Cardigan, άρχισε να γίνεται σιγά-σιγά δημοφιλές από το 1934 όταν το Kennel Club αναγνώρισε τις δύο συγγενικές ράτσες, καταγράφοντας τότε 240 Pembroke και λιγότερα από 10 Cardigan. Τα Pembrokes γνώρισαν μεγάλη επιτυχία στα μεταπολεμικά χρόνια και το 1953 ήταν η τέταρτη πιο δημοφιλής ράτσα μετά το αγγλικό Cocker Spaniel, τον γερμανικό ποιμενικό και το πεκινουά.

Στη συνέχεια, επειδή θεωρούνται πεισματάρικα, καπριτσιόζικα (ιδιαίτερα όταν οι ιδιοκτήτες τους τα παραχαϊδεύουν) και φιλάσθενα, τα Corgi κατατάχτηκαν στις ράτσες υπό εξαφάνιση: πράγματι, το 2015 ήταν εγγεγραμμένα μόνο 124 κουτάβια. Ήταν πάντοτε ακριβά και θεωρούνταν σκυλιά της ανώτερης τάξης, αλλά η βασίλισσα έκανε το θαύμα της και το γραφείο Δημοσίων Σχέσεων του Μπάκινχαμ ενθάρρυνε τους απλούς Βρετανούς να προτιμήσουν τις «εγχώριες» ράτσες όπως τα Corgi. Τα βρετανικά σκυλιά είχαν υποχωρήσει λόγω της εισαγωγής «ξένων» όπως π.χ. το κανίς, το γαλλικό μπουλτνόγκ, το Πομεράνιαν, το γκριφόν κτλ. Με λίγη βοήθεια από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το 2015 σημειώθηκε αύξηση 34% στον αριθμό των εγγραφών Pembroke με αποτέλεσμα να αφαιρεθούν από τη λίστα των υπό εξαφάνιση φυλών και να πλασαριστούν ως μια εύκολη λύση για τους κυνόφιλους: δεν ξεπερνούν το βάρος των 14 κιλών, είναι στοργικά και έχουν μορφολογικό ενδιαφέρον.

Στις ΗΠΑ έγιναν δημοφιλή από το 1963, όταν ένα Corgi εμφανίστηκε στην ταινία του Walt Disney ’’Little Dog Lost’’.