Δεκάδες χιλιάδες νοσηλευτές στο Ηνωμένο Βασίλειο θα συμμετάσχουν τον Δεκέμβριο σε μία πρωτοφανή απεργία, με αίτημα –μεταξύ άλλων– να αυξηθούν οι μισθοί, σύμφωνα με το αρμόδιο σωματείο.

Το Βασιλικό Κολλέγιο Νοσηλευτικής (RCN) είχε ήδη ενημερώσει ότι οι νοσηλευτές θα «κατέβουν» σε απεργία τη 15η και την 20ή Δεκεμβρίου, στην πρώτη απεργιακή κινητοποίηση στα 100 χρόνια ιστορίας του, αφού η κυβέρνηση αρνήθηκε να ανταποκριθεί στα αιτήματα για αυξήσεις μισθών 5% πάνω από τον πληθωρισμό.

Το RCN –τα 465.000 μέλη του οποίου περιλαμβάνουν νοσηλευτές, μαίες και φοιτητές νοσηλευτικής– ανέφερε σήμερα (29/11) ότι λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων, θα επηρεασθούν δομές του NHS (Βρετανικό Σύστημα Υγείας) σε Μεγάλη Βρετανία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία.

Η τοπική κυβέρνηση στη Σκωτία έχει εκκινήσει διάλογο με το σωματείο και έτσι, εκεί δεν εξαγγέλθηκαν απεργίες, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς. «Οι Υπουργοί απέρριψαν την προσφορά μου για επίσημες μισθολογικές διαπραγματεύσεις.

Δε μάς άφησαν άλλη επιλογή, από την ενημέρωση για τις περιοχές όπου θα απεργήσουν τα μέλη μας, τον Δεκέμβριο», υποστήριξε η Γενική Γραμματέας του RCN, Πατ Κάλεν. Περίπου 7 εκατομμύρια ασθενείς στη Μεγάλη Βρετανία βρίσκονται σε λίστες αναμονής για νοσοκομειακή περίθαλψη.

Η απεργία των νοσηλευτών αναμένεται να εντείνει την πίεση στον Πρωθυπουργό, Ρίσι Σουνάκ, αφού η Μεγάλη Βρετανία βρίσκεται στο «κατώφλι» της οικονομικής ύφεσης, με τον πληθωρισμό να ανέρχεται σε υψηλό 41 ετών (11.1% τον Οκτώβριο) και το κόστος διαβίωσης να γίνεται δυσβάσταχτο, για πολλά νοικοκυριά.

Διαβάστε ακόμη: