Ο βρετανικός στρατός θα κληθεί να αντικαταστήσει απεργούς στη συνοριακή αστυνομία και τα πληρώματα των ασθενοφόρων. «Αυτές οι απεργίες θα “διαταράξουν” τα πάντα και αυτό περιλαμβάνει το στρατιωτικό μας προσωπικό, το οποίο δυστυχώς θα πρέπει να επιστρατευθεί, ώστε να καλύψει ορισμένους ρόλους ζωτικής σημασίας, αναγκαίους για τη συνέχεια λειτουργίας της χώρας», τόνισε εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού, Ρίσι Σουνάκ.

Απέναντι στον πολλαπλασιασμό των απεργιακών κινητοποιήσεων στις σιδηροδρομικές μεταφορές, τον τομέα της υγείας, τα ταχυδρομεία, τα νοσοκομεία, τις εφοδιαστικές αλυσίδες και τη συνοριακή αστυνομία, η κυβέρνηση είχε ήδη προειδοποιήσει ότι αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο «στροφής» στον στρατό.

«Πραγματοποιούνται συζητήσεις με το Υπουργείο Άμυνας», ώστε οι στρατιωτικοί θα αντικαταστήσουν τα πληρώματα των ασθενοφόρων που θα απεργούν, ενόσω το δημόσιο σύστημα υγείας περνά μία πρωτοφανή κρίση, κυρίως στις μονάδες επειγόντων», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος. Το νοσηλευτικό προσωπικό θα βρίσκεται σε απεργία επί δύο ημέρες τον Δεκέμβριο, για πρώτη φορά σε εθνική κλίμακα, σε περισσότερο από εκατό χρόνια.

Χθες (07/12), το συνδικάτο PCS κάλεσε σε απεργία τα μέλη της συνοριακής αστυνομίας στα βρετανικά αεροδρόμια κατά την εορταστική περίοδο, δημιουργώντας την προοπτική για σημαντική «διατάραξη» της λειτουργίας, κυρίως του «Χίθροου» και του «Γκάτγουϊκ».

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις υποστηρίζουν τη διατύπωση μισθολογικών διεκδικήσεων, εν μέσω πληθωρισμού που έχει ξεπεράσει το 10% και προκαλεί σοβαρή κρίση του κόστους διαβίωσης. Οι διαπραγματεύσεις με τους εργαζόμενους βρίσκονται στο «σημείο μηδέν» σε πολλούς τομείς και τις τελευταίες ημέρες, η κυβέρνηση έχει… «ανεβάσει» τους τόνους. Χθες (07/12), ο Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας υποσχέθηκε τη θέσπιση νέων «αυστηρών νόμων», με σκοπό την αντιμετώπιση των συνεπειών των απεργιών.

Διαβάστε ακόμη: