Οι αμερικανικές μετοχές έκλεισαν με άνοδο την Παρασκευή και τους τίτλους των εταιριών τεχνολογίας να ενισχύουν την δυναμική πορεία τους σε ένα δυνατό ξεκίνημα για τη χρονιά οδηγώντας τον Nasdaq Composite στο καλύτερο πρώτο εξάμηνο από το 1983.

Ο βιομηχανικός μέσος όρος  Dow Jones Industrial Average κέρδισε 285,18 μονάδες, ποσοστό 0,84%, κλείνοντας στις 34.407,60 μονάδες. Ο S&P 500 σκαρφάλωσε 1,23% για να κλείσει στις 4.450,38 και ο  Nasdaq Composite ενισχύθηκε 1,45% και διαμορφώθηκε στις 13.787,92.

Οι Mega-cap μετοχές τεχνολογίας  που ευθύνονται για ένα σημαντικό μέρος των κερδών της αγοράς του 2023 αυξήθηκαν επιπλέον την Παρασκευή. Ο κυρίαρχος κατασκευαστής τσιπ τεχνητής νοημοσύνης Nvidia σημείωσε άλμα σχεδόν 3,6%, ανεβάζοντας τα ετήσια κέρδη της σε περισσότερο από 189%.

Netflix πρόσθεσε περίπου 2,9%, ενώ το Meta Platforms , Microsoft και Amazon σημείωσαν άνοδο 1,9%, 1,6% και 1,8%, αντίστοιχα. Η Apple κέρδισε 2,3% για να κλείσει πάνω από το ανώτατο όριο των 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι μετοχές της Nike κινήθηκαν αντίθετα απο την ευρεία ανοδική τάση της αγοράς. Ο γίγαντας ένδυσης σημείωσε πτώση 2,7% αφού ανέφερε ασθενέστερα από τα αναμενόμενα τριμηνιαία κέρδη.

Η Παρασκευή σηματοδότησε μια κομβική ημέρα για τους επενδυτές, φέρνοντας το τέλος του μήνα, το δεύτερο τρίμηνο και το πρώτο εξάμηνο.

Τι έρχεται το δεύτερο εξάμηνο του έτους…

Ωστόσο παρά αυτά τα ισχυρά κέρδη, ορισμένοι στη Wall Street αναμένουν αστάθεια στο δεύτερο εξάμηνο και πιθανή εξασφάλιση κερδών από τους επενδυτές που επωφελήθηκαν από το ράλι. Αυτό, σε συνδυασμό με την αλλαγή των τεχνικών στοιχείων, θα μπορούσε να οδηγήσει σε πλάγια κίνηση ή σε μια μικρή υποχώρηση για τον S&P, δήλωσε η αναλυτής μετοχών της Wells Fargo Securities.

«Τα τεχνικά στοιχεία μάς λένε ότι αυτό το ράλι έχει παραταθεί», είπε. «Έχει φτάσει σε αυτά τα υπεραγορασμένα επίπεδα και πιστεύουμε ότι είναι καιρός να σταματήσει αυτή η τάση

Με βάση και τις απογευματινές συναλλαγές οι κύριοι μέσοι όροι τερματίζουν ως ακολούθως,

Για τον Ιούνιο

Ο S&P 500 έχει κερδίσει περισσότερο από 6% και σε ρυθμό για την καλύτερη μηνιαία απόδοσή του από τον Οκτώβριο. Ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 6,7%. Και οι δύο δείκτες οδεύουν για τέταρτο συνεχόμενο θετικό μήνα. Ο Dow έχει αυξηθεί κατά 4,7% και για τον καλύτερο μήνα του από τον Νοέμβριο.

Για το δεύτερο τρίμηνο

Ο S&P 500 ανέβηκε 8,4%, σε τροχιά για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο κερδών και τη μεγαλύτερη τριμηνιαία άνοδό του από το τέταρτο τρίμηνο του 2021. Ο Nasdaq κατέγραψε άνοδο 13% . Ο Dow έκανε άλμα 3,5% σε ρυθμό για ένα τρίτο νικηφόρο τρίμηνο.

Για το έτος μέχρι σήμερα και το πρώτο εξάμηνο

Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 16,1% προς το καλύτερο πρώτο του εξάμηνο από το 2019. Ο Nasdaq έχει σημειώσει άνοδο 31,9%, κλείνοντας το καλύτερο πρώτο του εξάμηνο από το 1983. Ο Dow  καταγράφει ένα πιο μέτριο κέρδος 3,9%.

Οι τρεις κύριοι μέσοι όροι είναι επίσης σε ρυθμό για νικητήριες εβδομάδες και κέρδος άνω του 2%.

Διαβάστε περισσότερα