Οι ευρωπαϊκές αγορές ξεκίνησαν τη νέα εβδομάδα διαπραγμάτευσης με αρνητικό πρόσημο, καθώς οι επενδυτές υπολογίζουν τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές και τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,7% νωρίς το απόγευμα, με τους περισσότερους κλάδους και τα μεγάλα χρηματιστήρια να διαπραγματεύονται στο κόκκινο.

Οι μετοχές της τεχνολογίας κατέγραψαν απώλειες, με πτώση 2,2%, ενώ ο κλάδος υγειονομικής περίθαλψης μετρίσε την πτωτική τάση κινούμενος ανοδικά κατά 0,9%.

Οι περιφερειακές αγορές έκλεισαν με άνοδο την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές αφομοιώνουν τις βασικές αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας, τα οικονομικά δεδομένα και τα εταιρικά οικονομικά αποτελέσματα.

Αυτή την ώρα ο FTSE100 διαπραγματεύεται στις 7,846.17 μονάδες μειωμένος κατά 0,7%, ο γερμανικός DAX στις 15,336.77 καταγράφοντας πτώση της τάξεως του 0,90% και ο γαλλικός CAC40 είναι στις 7,136.52 μονάδες μειωμένος κατά 1,34%.

Στο Μιλάνο ο κεντρικός δείκτης FTSE MIB είναι διαπραγματεύεται επίσης χαμηλότερα από το κλείσιμο της Παρασκευής κατά 0,46% στις 26,826 μονάδες και ο ισπανικός δείκτης IBEX35 είναι στις 9,166.5 μονάδες καταγράφοντας πτώση 0,62%.

Ένα από τα μεγάλα δεδομένα την περασμένη εβδομάδα, ο σύνθετος δείκτης PMI για την ευρωζώνη, έδειξε ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος επέστρεψε σε ανάπτυξη τον Ιανουάριο για πρώτη φορά σε έξι μήνες, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι το μπλοκ θα αποφύγει την ύφεση.

Η έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ την περασμένη Παρασκευή εμφανίστηκε πολύ πιο ισχυρή από ό,τι αναμενόταν, με τις μη γεωργικές μισθοδοσίες να αυξάνονται κατά 517.000, πολύ περισσότερο από την εκτίμηση του Dow Jones για 187.000. Οι αποδόσεις των ομολόγων εκτινάχθηκαν υψηλότερα μετά την είδηση καθώς τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών υποχώρησαν.

Οι μετοχές σε Ασία-Ειρηνικό υποχώρησαν ως επί το πλείστον κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι η έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ σημαίνει ότι η Federal Reserve έχει περιθώρια για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων, καθώς συνεχίζει τις προσπάθειές της να ελέγξει τον πληθωρισμό.

Διαβάστε ακόμη: