Οι κορυφαίοι δισεκατομμυριούχοι τεχνολογίας στον κόσμο έχασαν συνολικά 575 δισεκατομμύρια δολάρια από την προσωπική τους περιουσία καθώς η τιμή των μετοχών των εταιρειών που έχουν ιδρύσει μειώθηκε σημαντικά το 2022, σύμφωνα με το Business Insider.

Το 2021 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για τις εταιρείες τεχνολογίας.

Καθώς η παγκόσμια οικονομία σταμάτησε, η ανάπτυξη για τις εταιρείες τεχνολογίας συνεχίστηκε αμείωτη και μάλιστα αυξήθηκε, καθώς πολλές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να υιοθετήσουν προϊόντα τεχνολογίας για να διατηρήσουν το εργατικό δυναμικό τους συνδεδεμένο και να εργάζεται.

Ακόμη και όταν εκατομμύρια στις ΗΠΑ έχασαν τις δουλειές τους, οι ήδη πλούσιοι δισεκατομμυριούχοι τεχνολογίας πρόσθεσαν συνολικά 2,1 τρισεκατομμύρια δολάρια στην προσωπική τους περιουσία, καθώς οι μετοχές των εταιρειών τεχνολογίας εκτοξεύθηκαν στα ύψη, ενώ άλλες συρρικνώθηκαν.

Το 2022 “έχει ρουφήξει” τις μετοχές τεχνολογίας

Το 2022, από την άλλη πλευρά, έχει ανατρέψει την τάση ανόδου των μετοχών τεχνολογίας, οι οποίες έχουν χάσει τη δυναμική που απέκτησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι μεγάλοι χαμένοι

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Steve Ballmer, έχασε σχεδόν 20 δισεκατομμύρια δολάρια από την προσωπική του περιουσία, η οποία ήταν συνδεδεμένη σε μεγάλο βαθμό με τις μετοχές της Microsoft και η εταιρεία λογισμικού σημείωσε πτώση στις πωλήσεις του λειτουργικού της συστήματος το 2022. Ο συνιδρυτής της Microsoft Bill Gates, ο οποίος έχει επίσης επενδύσεις σε μετοχές άλλων εταιρειών, έχασε 28,6 δισεκατομμύρια δολάρια λόγω της πτώσης των τιμών της Microsoft κατά σχεδόν 28%.

Ο Zeng Yuqun, πρόεδρος της Contemporary Amperex Technology, του μεγαλύτερου προμηθευτή μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα στον κόσμο, έκλεισε το 2022 με προσωπική περιουσία 32,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχοντας χάσει πάνω από 20,7 δισεκατομμύρια δολάρια το έτος.

Οι συνιδρυτές της Google, Sergey Brin και Larry Page, οι οποίοι κατέχουν σχεδόν το 86 τοις εκατό των μετοχών της μητρικής εταιρείας Alphabet, έχασαν μαζί 89 δισεκατομμύρια δολάρια καθώς η ψηφιακή διαφήμιση σημείωσε επίσης βουτιά μετά την αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ το 2022.

Ο Mark Zuckerberg, ο οποίος άνοιξε μια νέα πορεία για την εταιρεία του με την μετονομασία της σε Meta το 2021 και έψαχνε να δημιουργήσει μια νέα έκδοση του Διαδικτύου που ονομάζεται metaverse, είδε την προσωπική του περιουσία να καταρρέει κατά 79,9 δισεκατομμύρια δολάρια και την έξοδό του από το top 10 και των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου.

Η πτώση της περιουσίας του Changpeng “CZ” Zhang ήταν ακόμη μεγαλύτερη καθώς ο συνιδρυτής της Binance έχασε 83,3 δισεκατομμύρια δολάρια με τις τιμές των κρυπτονομισμάτων να καταρρέουν και τους επενδυτές να αποσύρουν δισεκατομμύρια από την πλατφόρμα.

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Amazon, Jeff Bezos, είδε την τιμή της μετοχής της εταιρείας του να πέφτει κατά 50% το 2022 και έχασε 85,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Η πρώην σύζυγός του, MacKenzie Scott, η οποία κατέχει μερίδιο 3% στην εταιρεία, έχασε 37,3 δισεκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο.

κατά 132 δισεκατομμύρια δολάρια φτωχότερος το 2022 ο Elon Musk

Αλλά κανείς δεν θα μπορούσε να φτάσει στις απώλειες που αντιμετώπισε ο Elon Musk, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla, της SpaceX καθώς και του πρόσφατα εξαγορασμένου Twitter, το 2022. Μετά το κύμα πανδημίας είδε την προσωπική του περιουσία να ξεπερνά τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια, ο Musk έγινε φτωχότερος κατά 132 δισεκατομμύρια δολάρια 2022.

Διαβάστε ακόμη: