Ένα μοναδικό θέαμα προφέρει το Yanar Dag, το φλεγόμενο βουνό, όπως ονομάζεται, στο Αζερμπαϊτζάν. «Yanar Dag» σημαίνει «φλεγόμενο βουνό» στην αζερική γλώσσα. Πράγματι η μεγάλου ύψους φωτιά σε μία έκταση 10 μέτρων στις πλαγιές ενός λόφου στη χερσόνησο Abseron, κοντά στην πρωτεύουσα του Αιζερμπαϊτζάν, Μπακού, πιστεύεται πως δεν έχει σταματήσει να καίει εδώ και χιλιάδες χρόνια.

«Η φωτιά καίει εδώ και 4.000 χρόνια. Μπορεί να βρέξει, να χιονίσει ή να υπάρξει πολύ δυνατός άνεμος. Δεν θα σταματήσει να καίει» δηλώνει στο CNN η Aliyeva Rahila, η οποία εργάζεται ως ξεναγός στην περιοχή.

Η προέλευση της φωτιάς είναι αποτέλεσμα των πολύ πλούσιων αποθεμάτων φυσικού αερίου της χώρας, τα οποία «δραπετεύουν» στην επιφάνεια τροφοδοτώντας τις φλόγες. Η Yanar Dag είναι μια από τις αρκετές τέτοιες φωτιές που γοήτευσαν και φόβισαν τους ταξιδιώτες της χώρας ανά τους αιώνες.

Κάποτε υπήρχαν αρκετές τέτοιες φωτιές στο Αζερμπαϊτζάν αλλά επειδή επιβαρύναν την εξόρυξη φυσικού αερίου για εμπορικούς σκοπούς οι περισσότερες έχουν σβηστεί. Η Yanar Dag είναι ένα από τα παραδείγματα που επιβιώνουν και μάλλον το πιο εντυπωσιακό.

Ορισμένοι υποστηρίζουν πως η συγκεκριμένη φωτιά άναψε πρώτη φορά τη δεκαετία του 1950, από το τσιγάρο ενός κτηνοτρόφου.