Η αναβάθμιση κατά μία σκάλα από τον Fitch της ελληνικής οικονομίας αποτελεί γεγονός θετικό για τη χώρα, έστω και αν μας έχει μία ακόμα πριν την επενδυτική βαθμίδα.

Τις γενικότερες αναφορές τις είδατε φαντάζομαι οι περισσότεροι.

Θα επιμείνω στις αναφορές της για τις ελληνικές τράπεζες, κατά το μεγαλύτερό τους μέρος θετικές.

Κατά τον οίκο αξιολόγησης λοιπόν, σημειώνεται σημαντική πρόοδος στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με τον εγχώριο δείκτη NPL να υποχωρεί στο 9,7% το τρίτο τρίμηνο του 2022, κάτω από 10% για πρώτη φορά από το 2009, κυρίως λόγω των τιτλοποιήσεων και της ευρείας οικονομικής ανάκαμψης.

Ο Fitch αναμένει βελτίωση στο ενεργητικό του κλάδου, εξαιτίας περιορισμένων νέων κόκκινων δανείων, με τις τράπεζες να ολοκληρώνουν τις εκκρεμότητές τους.

Τώρα, για τους δείκτες NPL σε μη συστημικές τράπεζες αναφέρει ότι θα παραμείνουν “πρόκληση”, αλλά επειδή δεν αντιπροσωπεύουν ούτε το 5% του κλάδου, οι όποιοι κίνδυνοι (συμπεριλαμβανομένων αυτών για τον δημόσιο τομέα) είναι πολύ μειωμένοι και για τον τραπεζικό κλάδο και για το Δημόσιο.

Τέλος, σε σχέση με τα δάνεια, επισημαίνει ότι η ζήτηση για πιστώσεις από τα νοικοκυριά παραμένει ασθενής, αλλά η συνολική πίστωση προς τον ιδιωτικό τομέα επιταχύνθηκε το β’ εξάμηνο του 2022, λόγω των επιχειρήσεων.

Εκτιμά δε ο οίκος αξιολόγησης ότι οι μειωμένοι μακροοικονομικοί κίνδυνοι, η ανθεκτικότητα στην αγορά εργασίας, τα μέτρα κρατικής στήριξης και η συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών των ακινήτων (που θα φέρουν επιπλέον έσοδα) αναμένεται να μετριάσουν την πίεση προς τους δανειολήπτες.

Διαβάστε ακόμη: