Συναγερμός έχει σημάνει για την κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» που σαρώνει ήδη τη χώρα, καθώς τις επόμενες ώρες έρχεται νέα ραγδαία επιδείνωση με επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και σε περιοχές με χαμηλά υψόμετρα.

Η κακοκαιρία αναμένεται να επηρεάσει τις περισσότερες περιοχές της Αττικής με τις Αρχές να βρίσκονται σε ετοιμότητα για τυχόν προβλήματα που θα παρουσιαστούν.

Σε πλήρη ετοιμότητα έχουν τεθεί οι υπηρεσίες των δήμων Αττικής, λόγω της πρόβλεψης για κακοκαιρία και για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, τα οποία αναμένονται από αύριο Κυριακή. Οι δήμοι έθεσαν ήδη σε επιφυλακή ολόκληρο τον μηχανισμό τους, τις υπηρεσίες τους και τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να παρέμβουν όπου χρειαστεί και να παρέχουν βοήθεια όπου ζητηθεί.

Σε ετοιμότητα θα βρίσκονται τα εκχιονιστικά μηχανήματα και οι αλατιέρες, ώστε να συνδράμουν αμέσως σε περίπτωση χιονόπτωσης. Ήδη στις περισσότερες περιοχές γίνονται εκτεταμένες εργασίες καθαρισμού φρεατίων και ρεμάτων.

Στις άμεσες προτεραιότητες των δήμων ήταν να προμηθευτούν επαρκή ποσότητα αλατιού, το οποίο διαθέτουν και σε δημότες, ειδικά στις περιοχές του νομού όπου αναμένεται τα φαινόμενα να είναι πιο έντονα.

Σε όλους τους δήμους της Αττικής θα λειτουργούν θερμαινόμενοι χώροι, για τη προστασία από το χιόνι και το κρύο σε όποιον βρεθεί σε ανάγκη και για όσο διάστημα διαρκέσουν η κακοκαιρία και οι χαμηλές θερμοκρασίες. Από τους δημάρχους έχουν εκδοθεί ανακοινώσεις για τα μέτρα ασφαλείας, με συμβουλές και οδηγίες προς τους δημότες και έχουν ανοίξει τηλεφωνικές γραμμές για την παροχή βοήθειας, οδηγιών και πληροφοριών.

Τέλος, στο σύνολό τους οι δήμοι ανέβαλαν τις διάφορες δράσεις με τη συμμετοχή πολιτών και τις όποιες εκδηλώσεις είχαν προγραμματίσει για αύριο Κυριακή.

«Εντυπωσιακά θα μπει ο χιονιάς στην Αττική»

Στο θέμα του επικείμενου χιονιά που θα σαρώσει και την Αττική αναφέρθηκε ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος με νέα ανάρτησή του.

Υποστηρίζει ότι ο χιονιάς στην Αττική θα μπει με πολύ εντυπωσιακό και γρήγορο τρόπο αύριο, ξεκινώντας από τις βορειοανατολικές και βόρειες περιοχές του νομού.

«Όπως όλα δείχνουν, ενώ πολύ νωρίς το πρωί της Κυριακής θα υπάρχουν και ανοίγματα στον ουρανό της Αττικής, πολύ γρήγορα θα έρθουν νεφώσεις από τα βορειοανατολικά του νομού, προερχόμενες από την Εύβοια, και θα καλύψουν όλη την Αττική.

Αν δεν αλλάξει κάτι, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, από το πρωί της Κυριακής θα ξεκινήσει να χιονίζει στα ορεινά και ημιορεινά του νομού και πάρα πολύ γρήγορα οι χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν και τα βόρεια προάστια της Αθήνας από το υψόμετρο των 200-250 μέτρων και υψηλότερα (πρόσκαιρα ίσως και χαμηλότερα). Στον υπόλοιπο νομό θα εκδηλώνεται βροχή η χιονόνερο κατά διαστήματα».

Από το βράδυ και στη συνέχεια και προς το ξημέρωμα της Δευτέρας, πρόσθεσε, ο καιρός θα παρουσιάσει νέα υποτροπή και οι χιονοπτώσεις πια θα κατέβουν χαμηλότερα με αυξημένη την πιθανότητα να επηρεαστεί και το κέντρο της Αθήνας και ίσως και περιοχές με ακόμα χαμηλότερο υψόμετρο.

Xαμηλές θερμοκρασίες μέχρι και την Παρασκευή

Αυτές οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν έως και σχεδόν τα τέλη της εβδομάδας που θα έρθει με αποτέλεσμα να έχουμε ακόμα αρκετές ημέρες μπροστά μας για να συζητάμε τις πιθανές περιοχές χιονοπτώσεων, που κατά βάση θα είναι οι :
– Βορειοανατολικό Αιγαίο
– Σποράδες
– Εύβοια
– Ανατολική Θεσσαλία
– Ανατολική Στερεά (και η Αττική ασφαλώς)
– Ανατολική Πελοπόννησος
– Κυκλάδες
– Κρήτη

Οι τελευταίες προβλέψεις από την ΕΜΥ

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία της ΕΜΥ, χαμηλές θερμοκρασίες, ισχυρός παγετός, κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της ανατολικής Ελλάδας, καθώς και θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα»  που αναμένεται να πλήξει την χώρα μας από αύριο Κυριακή, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία σήμερα Σάββατο.

Σύμφωνα με το δελτίο οι χιονοπτώσεις θα ξεκινήσουν τις πρώτες πρωινές ώρες από τα νησιά του βορείου Αιγαίου και μέχρι το μεσημέρι θα επηρεάσουν τόσο τη Θράκη όσο και την Χαλκιδική. Τα χιόνια θα επεκταθούν νοτιότερα πριν το μεσημέρι, θα ενταθούν και θα επηρεάσουν τις Σποράδες, τα ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας, την Εύβοια και την ανατολική Στερεά, ιδιαίτερα τη Βοιωτία και την Αττική.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ «οι χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμη και στα πεδινά αυτών των περιοχών». Από το απόγευμα της Κυριακής θα σημειωθούν χιονοπτώσεις και στην Κρήτη, αλλά και στα νησιά του Αιγαίου.

Οι χιονοπτώσεις στην Αττική

Όπως επισημαίνεται στο δελτίο της ΕΜΥ, ειδικά για την Αττική χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από την Κυριακή (05/02/2023) αρχικά στα ανατολικά και τα βόρεια, οι οποίες από τις προμεσημβρινές ώρες θα επεκταθούν στο μεγαλύτερο μέρος του νομού ενώ από το απόγευμα θα ενταθούν και θα χιονίσει και σε πεδινές περιοχές. Οι χιονοπτώσεις θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ωστόσο από τη Δευτέρα το πρωί οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν εκ νέου σε όλο το νομό.

Σημαντική θα είναι και η πτώση της θερμοκρασίας καθώς από την Κυριακή αναμένεται βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο, της τάξεως των 8 με 10 βαθμών.

Ισχυρή σύσταση για περιορισμό των μετακινήσεων

Χθες Παρασκευή, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Ιωάννης Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση απηύθυνε ισχυρή σύσταση στους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες ενόψει της κακοκαιρίας, σημειώνοντας παράλληλα πως «είναι εξαιρετικά πιθανό να απαγορευτεί η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων σε περιοχές με ιδιαίτερη χιονόπτωση». Τόνισε επίσης ότι πλέον είναι υποχρεωτικός ο εφοδιασμός όλων των οχημάτων με αντιολισθητικά μέσα και πρόσθεσε ότι η ΕΛΑΣ από το πρωί του Σαββάτου θα πραγματοποιεί αυστηρούς ελέγχους.

Ενεργοποίηση του 112

Αντίστοιχα, σε ευρεία συντονιστική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας υπό τον υπουργό Χρήστο Στυλιανίδη με τη συμμετοχή συναρμόδιων υπουργών της φυσικής ηγεσίας του πυροσβεστικού σώματος, όλων των εμπλεκόμενων φορέων, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, καθώς και επιστημονικής ομάδας μετεωρολόγων, αποφασίστηκε η ενεργοποίηση του 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές ανάλογα με την εξέλιξη των φαινομένων. Παράλληλα, αναφέρθηκε ότι, σε περιοχές με ιδιαίτερη χιονόπτωση, είναι εξαιρετικά πιθανό να απαγορευτεί η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων.

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός, όλος ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας τίθεται σε ύψιστη ετοιμότητα και επαγρύπνηση ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα όποια προβλήματα προκύψουν εξαιτίας των επερχόμενων επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Υπενθυμίζεται ότι νέα σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα με τη συμμετοχή του προέδρου της ΚΕΔΕ, εκπροσώπων των Περιφερειών και παραχωρησιουχών αυτοκινητοδρόμων που θα επηρεαστούν από την κακοκαιρία.

Διαβάστε ακόμη: