Την Παρασκευή το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε ένα δεύτερο κινεζικό «κατασκοπευτικό» μπαλόνι στη Λατινική Αμερική. Το περιστατικό ήρθε μια ημέρα μετά τον εντοπισμό ενός τέτοιου μπαλονιού στον αμερικανικό εναέριο χώρο.

«Έχουμε αναφορές για ένα μπαλόνι που πετά πάνω από τη Λατινική Αμερική. Θεωρούμε ότι πρόκειται για ακόμη ένα κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πατ Ράιντερ, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένη τοποθεσία.

Το μπαλόνι που εντοπίστηκε πάνω από τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ θεωρείται αερόστατο αναγνωριστικών πτήσεων από Αμερικανούς αξιωματούχους και ίπτατο πάνω από ηπειρωτικές πολιτείες, αφού προηγουμένως είχε διασχίσει τον εναέριο χώρο στις Αλεούτιες Νήσους της Αλάσκας και τον Καναδά. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν ενημερώνονταν συνεχώς για την πορεία του μπαλονιού, ενώ χθες το βράδυ ενημερώθηκαν και οι αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου. Το Πεντάγωνο σήκωσε αεροσκάφη και εξέτασε το ενδεχόμενο να καταρρίψει το αερόστατο, είπαν οι αξιωματούχοι, όπως αναφέρουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, αν και τελικώς δεν έδωσε την εντολή κατάρριψης λόγω ανησυχιών ότι τα συντρίμμια θα αποτελούσαν κίνδυνο για τους ανθρώπους στο έδαφος. Το μπαλόνι συνεχίζει να ίπταται με κατεύθυνση προς τις ανατολικές πολιτείες.

Οργή από Ρεπουμπλικάνους πολιτικούς – «Καταρρίψτε το»

Παρά τους σοβαρούς λόγους για τους οποίους δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής η εντολή κατάρριψης του «μπαλονιού», πολλοί Ρεπουμπλικανοί πολιτικοί εκφράζουν το τελευταίο 24ωρο την οργή τους προς την κυβέρνηση Μπάιντεν στα social media. Γερουσιαστές και βουλευτές ανεβάζουν φωτογραφίες τους με όπλα στα social media, γράφοντας «καταρρίψτε το μπαλόνι», ενώ θέση έσπευσε να πάρει και ο γιος του Ντόναλντ Τραμπ, κατακεραυνώνοντας την «αδυναμία» του Αμερικανού προέδρου.

«Αν ο Τζο Μπάιντεν και η διοίκησή του δεν έχουν τη δύναμη να κάνουν το προφανές και να καταρρίψουν ένα εχθρικό αερόστατο παρακολούθησης, ίσως πρέπει να αφήσουμε τους καλούς πολίτες της Μοντάνα να αυτοσχεδιάσουν… Φαντάζομαι ότι έχουν τις ικανότητες και την αποφασιστικότητα να το κάνουν μόνοι τους» έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ στο Twitter.

O Γερουσιαστής του Οχάιο Τζ.Ντ.Βανς πόσταρε μια φωτογραφία του στο Twitter που τον δείχνει να κρατάει ένα όπλο, κοιτώντας ψηλά.

Στο ίδιο κλίμα, η υποψήφια για κυβερνήτης της Αριζόνα Κάρι Λέικ, που απολαμβάνει την υποστήριξη του Ντόναλντ Τραμπ, πόσταρε μια δική της φωτογραφία σε… θέση μάχης. «Άκουσα ότι υπάρχει ένα μπαλόνι που πρέπει να τακτοποιήσουμε;», γράφει στην ανάρτησή της η Ρεπουμπλικανή, που επίσης πόζαρε με όπλο.

Ο βουλευτής της Μοντάνα Ράιαν Ζίνκε μίλησε παθιασμένα σε συνέντευξή του για την ανάγκη να καταρριφθεί το μπαλόνι. «Αν μπορούσα θα τραβούσα ο ίδιος τη σκανδάλη», είπε χαρακτηριστικά.

Η βουλευτίνα από την Τζόρτζια Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν έκανε λόγο σε ανάρτησή της για πράξη εκφοβισμού από την Κίνα ζητώντας και αυτή την άμεση κατάρριψη του αερόστατου.

Η ακύρωση του ταξιδιού του Μπλίνκεν

Μετά τον εντοπισμό του πρώτου κινεζικού ειδικού αερόστατου, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ανακοίνωσε ότι αναβάλει επ’ αόριστον την επίσκεψή του στην Κίνα. «Έχουμε λάβει γνώση της ανακοίνωσης με την οποία η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας εκφράζει την λύπη της, αλλά η παρουσία αυτού του μπαλονιού στον εναέριο χώρο μας αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση της κυριαρχίας μας καθώς και του διεθνούς δικαίου. Είναι απαράδεκτο αυτό που συνέβη» τόνισε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών και πρόσθεσε: «Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες για να ταξιδέψει ο υπουργός Μπλίνκεν στην Κίνα στην παρούσα φάση».

Επισήμανε ότι πρόκειται για αναβολή και ότι ο Μπλίνκεν σχεδιάζει να ταξιδέψει «με την πρώτη κατάλληλη ευκαιρία όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν». Η ατζέντα των αμερικανο-σινικών σχέσεων είναι βαριά με κορυφαία θέματα τον πόλεμο στην Ουκρανία και το ζήτημα της Ταιβαν.

Το Πεκίνο διέψευσε ότι το μπαλόνι ήταν κατασκοπευτικό και δήλωσε πως ήταν ένα αερόστατο που είχε σχεδιαστεί για μετεωρολογική μελέτη και εξετράπη της πορείας του. «Η Κίνα θα διατηρήσει την επικοινωνία με τις ΗΠΑ για να χειριστεί σωστά την απροσδόκητη κατάσταση που δημιουργήθηκε», αναφέρει ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το Πεντάγωνο απέρριψε τις εξηγήσεις του Πεκίνου. Οι αμερικανικές υπηρεσίες, πάντως, δήλωσαν πως έχουν εξουδετερώσει την δυνατότητα παρακολούθησης και καταγραφής κινήσεων στο έδαφος, ουσιαστικά έχουν ακυρώσει την κατασκοπευτική του δράση, εάν το μπαλόνι είναι κατασκοπευτικό και όχι μετεωρολογικό.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ δημοσιοποίησε φωτογραφίες του κινέζικου μπαλονιού και οι ειδήμονες ανταλλάσσουν απόψεις για τις ομοιότητες και τις διαφορές που υπάρχουν με τα κοινά μετεωρολογικά μπαλόνια. Η πτήση του μπαλονιού πάνω από την πολιτεία της Μοντάνα προκάλεσε αναστάτωση στις αεροπορικές πτήσεις και για δύο ώρες διακόπηκαν, με απόφαση της υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Πεκίνο: «Ατύχημα» που αποδίδεται σε λόγους «ανωτέρας βίας»

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας χαρακτήρισε «ατύχημα» την είσοδο «αερόπλοιου» στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, αποδίδοντάς το σε λόγους «ανωτέρας βίας». Παράλληλα κατηγόρησε πολιτικούς και μέσα ενημέρωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι εκμεταλλεύτηκαν το περιστατικό για να δυσφημίσουν το Πεκίνο. «Η Κίνα ανέκαθεν σεβόταν το διεθνές δίκαιο, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ένα κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι εντοπίστηκε στη Λατινική Αμερική, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, μια ημέρα μετά τον εντοπισμό ενός τέτοιου μπαλονιού στον αμερικανικό εναέριο χώρο. «Έχουμε αναφορές για ένα μπαλόνι που πετά πάνω από τη Λατινική Αμερική. Θεωρούμε ότι πρόκειται για ακόμη ένα κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πατ Ράιντερ, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένη τοποθεσία.

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μίλησε τηλεφωνικά με τον κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι για να τον ενημερώσει σχετικά με την αναβολή της επίσκεψής του στην Κίνα, κάνοντας λόγο για ανεύθυνη ενέργεια και ξεκάθαρη παραβίαση της κυριαρχίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το Πεκίνο εξέφρασε τη λύπη του για αυτήν την «ακούσια» είσοδο του μπαλονιού στον αμερικανικό εναέριο χώρο, υποστηρίζοντας ότι εξυπηρετεί «ερευνητικούς σκοπούς, κατά κύριο λόγο μετεωρολογικούς».

Διαβάστε ακόμη: